Sommerlige frugtsupper – abrikossuppe og ferskensuppe

Sommerlige frugtsupper – abrikossuppe og ferskensuppe

Frugtsupper er en af de letteste – og mest oversete – sommerdesserter, du kan lave. De er friske, søde og læskende og er samtidig en perfekt måde at bruge meget modne frugter (og bær, for du kan selvfølgelig også lave dessertsupper på bær). Fremgangsmåden er ofte den samme – kog noget frugt sammen med vand og sukker og køl det af. Servér det med frisk frugt, is, creme fraiche og/eller friskhakkede krydderurter.

Jeg lavede to forskellige frugtsupper på vores ferie i Frankrig, hvor frugterne havde masser af saft og smag – en abrikossuppe og en ferskensuppe. Det er endnu ikke lykkedes mig at opspore så velsmagende abrikoser her i Danmark, men falder du over en bakke, så kan jeg kun anbefale dig at prøve denne abrikossuppe. Min bedre halvdel taler stadig om den, og han er ellers ikke til den slags desserter.

Abrikossuppe

6-7 personer

8 store friske abrikoser
200 g sukker
2 dl vand
1½ tsk vaniljeekstrakt
friskhakket mynte
Double cream eller vaniljeis

Skær abrikoserne i mindre stykker og kog dem i en gryde sammen med sukker og vand, indtil frugterne er bløde og møre. Tilsæt vaniljeekstrakt. Blend forsigtigt grydens indhold og sæt det i køleskab, indtil det er kølet helt af. Hæld lidt double cream (tyk, fyldig fløde) eller lidt vaniljeis i bunden af et glas og hæld abrikossuppe over. Drys lidt friskhakket mynte på.

Note: Sød og velsmagende abrikossuppe, hvor den friske mynte pifter op og sørger for, at suppen ikke bliver for sød. Er abrikoserne meget søde og modne, kan du godt nøjes med mindre sukker.

ferskensuppe, frugtsuppe, dessertsuppe, suppe, dessert, ferskner, rørsukker, mørk rom, is, vaniljeis

Ferskensuppe med rom

4 personer

4 store modne ferskner
100 g sukker
1 dl vand
2-3 spsk mørk rom
vaniljeis

Skær frugterne i mindre stykker – pil eventuelt forsigtigt skrællen af dem inden – og kog dem i en gryde sammen med sukker og vand, indtil frugterne er bløde og møre. Blend forsigtigt grydens indhold og sæt det i køleskab, indtil det er kølet helt af. Smag suppen til med mørk rom og fordel ferskensuppen i fire glas. Top suppen med en lille kugle is – jeg brugte en lækker macademia-vaniljeis fra Haagen-Dasz, men en almindelig vaniljeis kan også bruges.

Note: Sød og lækker frugtsuppe, som får lidt kant af rommen.18 thoughts on “Sommerlige frugtsupper – abrikossuppe og ferskensuppe”

 • Det var da nogle dejligt anderledes opskrifter. Du får endda abrikoser til at lyde besnærende, og der skal ellers noget til 🙂

  • Hehe! Ja, selv gemalen, der ellers er frugtsuppe-skeptisk, var ret begejstret. Selv er jeg ret glad for abrikoser 🙂

 • Hvor lyder det lækkert! Frugtsupper havde jeg helt glemt, men det fik vi en del i min barndom, og det er jo en skøn dessert. Tak for inspiration – dine opskrifter skal prøves her 🙂

  • Jeg har lavet det flere gange de senere år, og det er helt sikkert en ret overset dessertform. Tror jeg skal lave flere i løbet af de næste måneder – især hvis det bliver sommer 😉

 • Uhmm frugtsuppe, det smager så dejligt – dog alt for sjældent at jeg laver det!

  Forresten, velkommen tilbage! Du har været savnet 🙂
  Sikke nogle fantastiske billeder fra din ferie, bliver jo slet ikke misundelig – hæ hæ hæ… glæder mig til at læse mere om den!

  – Maj 😀

  • Mange tak! *rødme*
   Det var lige en ferie, jeg trængte til! Det er nu også hyggeligt at være tilbage, men sådan ti dage med sol, varme, ren afslapning, god mad og masser af læsning var lige, hvad jeg havde brug for 🙂

 • I min barndom (årgang 1954) fik vi altid 2 retter mad; den ene – mestens frugtsupper, som serveredes før hovedmåltidet, og hvis efter, da frugtgrød. Søndage blev grøden tillavet som trifli, pier o.lign. Supperne var altid varme og serveredes med tvebakker! Mine favoritter var rabarber-, citron- og æblesuppe, hvorimod solbær og hyld, addrrr 🙂
  I øvrigt lavede min mor også koldskål samt tykmælk om sommeren, og sidstnævnte var mums (trods det lidt tykke skind) med puddersukker og fintrevet rugbrød!

  • Citronsuppe? Det lyder som et hit for en citronelsker som mig! Ved du, hvordan den blev lavet?

   Jeg fik tit hyldebærsuppe om efteråret/vinteren i mit barndomshjem – gerne med tvebakker på – og jeg får helt lyst til at prøve det igen 🙂

 • Jeg er helt ny læser af din blog, og jeg kan vist ikke sige andet end MUMS! Jeg elsker selv frugtsupper som dessert, det er friskt og lækkert om sommeren (og lune om vinteren, mmm)

  Er så misundelig over, at du er i Provence – det er sådan en smuk del af Frankrig! Elsker selv at være der, hmm, må se om ikke jeg kan få lokket manden med næste sommer 🙂 Husk at tage en masse duftende lavendel med hjem, det er fantastisk i alt fra lemonade og marmelade til panna cotta!

  • Jeg er kommet hjem – dog uden lavendler, for jeg har allerede en del tørrede på lager, som jeg kan bruge 🙂
   Men ja, lavendler er helt sikkert en af de ting, jeg forbinder med Provence…

   • Du bør virkelig prøve lemonade med lavendel, det smager fuldstændig fantastisk. Og får Provence stemningen til at vare lidt længere 🙂

    • Hvor limonaden er lavet på citron og lavendler, eller hvor lavendlerne tilsættes til sidst?

     • Jeg laver den med lavendler og citron kogt sammen, og så lidt honning i også. Det giver en fantastisk rund og blød smag sammen med citronerne. Er citron-oliker, kan leve af lemonade om sommeren! Uhmm…

 • Kære Piske
  Jeg tror, du har helt ret i, at det er en overset dessert. Jeg har i hvert fald ikke selv lavet en, og det er yderst sjældent, at jeg ser frugtsupper på menuer på restauranter. Tak for inspirationen. Får lyst til at lave mig en portion 🙂
  Ps. Håber på at kunne byde på mad en af de kommende uger 🙂
  Kh Nadia

  • Jeg har set det et par enkelte gange på restauranter de senere år, men nej – det er en sjælden dessert. Lidt underligt når man tænker på, hvor let det er at lave – og hvor skønt det smager!

   Uh, det lyder spændende! Det glæder jeg mig til at høre mere om 🙂

 • Jeg har fundet min mors bog frem fra husholdningsskolen i 1940 – alt håndskrevet med blæk – samt hendes “Suhr’ske” trykte. Begge bringer opskrift på citronsuppe, men ikke ens. Et mix vil måske give dig en god oplevelse 🙂
  I øvrigt ved jeg ikke, om min mor brugte en helt tredje opskrift, for i 1970’erne lugede hun ud i løstliggende opskrifter!
  Men senest på mandag mailer jeg de 2 opskrifter – adressen fundet på “Om mig”, og hvis du tør, da returnerer du udover en høflig bukken, nejen og takken, såvel navn som adresse, så at jeg kan poste en af mine mors bøger, hvilken måske kan bruges til et senere benspænd. Røg og damp bærer den præg af, men er altså også en årgang 1948. OK, ik’? Jeg synes, at du skal have den 🙂

  • Det lyder vel nok spændende – og passer fint i tråd med et benspænd, som jeg overvejer at have et stykke ud i fremtiden. Tusind tusind tak 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *