LCHF-lasagne

LCHF-lasagne

Alle gode gange tre! Jeg snupper lige den sidste lasagne-opskrift her på den sidste dag i måneden, så jeg snart kan præsentere benspændet for næste måned. Jeg kan røbe, at det bliver meget dansk… men det er altså ikke gamle, danske retter, for det har jeg tidligere haft som benspænd 🙂

En af bloggens læsere spurgte, om ikke jeg kunne lave en lasagne uden pasta i denne måned. Det er meget in at skære ned på kulhydraterne i kosten, og her har LCHF-levestilen blandt andet fået vind i sejlene gennem de sidste par år. LCHF står for Low Carb High Fat, og her holder du dig til en kost, der er baserer sig på få kulhydrater og meget fedt. Det betyder blandt andet, at du undgår alle kornprodukter og alt sukker, men siger i stedet ja tak til (fede) mejeriprodukter og kød. Jeg valgte derfor at skrue lidt op for kødet (i forhold til hvad jeg plejer) og brugte flødeost til ostesaucen. Pastapladerne blev udskiftet med hvidkålsblade.

LCHF-lasagne

2 personer

200 g hakket oksekød
smør
1 stort løg, skåret i tern
2 fed hvidløg, pressede
250 g hakkede tomater
oregano, basilikum, timian
salt og peber

200 g flødeost (du kan dog nøjes med 100-150 g)
½-1 dl letmælk

hvidkålsblade
friskrevet ost – jeg brugte Maasdamer

Svits løgternene og hvidløgene i smør og tilsæt derefter det hakkede kød. Når det er brunet, tilsætter du tomaterne samt krydderier (dog ikke salt) og lader det simre i mindst et kvarter. Imens finder du hvidkålen frem og ‘skræller’ nogle blade af kålhovedet. Skær den nederste del af hvert blad – den tykkeste del af bladet – og læg derefter bladene i en dyb skål. Overhæld dem med kogende vand og lad dem trække i mindst fem minutter.

Lige inden, at du vil lægge din LCHF-lasagne sammen, rører du flødeosten og letmælken sammen til lind sauce. Derefter smager du kødsaucen til med krydderier – også salt – inden du lægger lasagnen sammen. Først lidt ostesauce, dernæst lidt kødsauce og så et lag af hvidkålsblade. Fortsæt dette indtil du slutter af med et lag hvidkålsblade og gerne en smule ostesauce. Drys et godt lag fintrevet ost over og sæt lasagnen i ovnen i 20-30 minutter ved 200 grader.

Note: LCHF-lasagne er en lidt federe og sødere lasagne, end jeg plejer, men den smager godt, og den er meget, meget børnevenlig (aka mild og rund i smagen). Dette er i øvrigt også en ‘vinterlasagne’. Om sommeren ville jeg nok lave denne lasagne med squash eller måske tynde aubergineskiver i stedet for hvidkål.



12 thoughts on “LCHF-lasagne”

  • Spændende med hvidkålsbladene – jeg plejer at bruger squash som plader. Tror denne her udgave skal prøves næste gang den står på lasagne herhjemme 🙂

    • Det var også min første tanke, men dem er der ikke rigtig sæson for pt., så jeg fik lyst til at eksperimentere med kål i stedet 🙂

  • Jeg har aldrig lavet lasagne med hvidkålsblade i stedet for lasagneplader, men tilsætter flittigt grøntsager, deriblandt finthakket hvidkål i kødsaucen 🙂
    Sjovt at du valgte at fraskære den tykke del af hvidkålsbladene; selv ville jeg ha’ skåret den tyndeste del væk, og så med en skarp kniv skåret den “tykke pukkel” ned, så at bladet efterfølgende var i vater, hvis du forstår, hvad jeg mener…

    • Jeg ville gerne have samme konsistens i hvert hvidkålslag, og den skulle også være let at skære ud, så det var nødvendigt 🙂

  • Sikke et lasagnetema du har haft her. Min mand lavede en lasagne med skiver af pastinak og persillerod. Det var rigtig fint (bortset at skiverne efter min smag var lidt for tykke :-))) (men man klager jo ikke :-))

  • Ihhh det lyder spændende med hvidkålsblade. Nu har jeg efterhånden prøvet en del forskellige versioner lchf lasagner, men ikke med hvidkål 🙂 det må på to try listen 🙂 tak for inspiration 🙂

    • Nu er det ikke, fordi det er en voldsom fed udgave, men ja – som der står i opskriften, så kan du godt halvere mængden af flødeost.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *