Gözleme – tyrkisk madbrød

Gözleme – tyrkisk madbrød

Jeg holder lige en lille pause fra månedens benspænd og blogger i dag om gözleme – et lækkert tyrkisk madbrød. Det kan laves med alskens slags fyld, og var det sommer, havde jeg klart lavet en version med aubergine.

Denne gang holdt jeg mig dog til en mild udgave med kartoffel og ost (meget børnevenlig) og en lidt stærkere udgave med spinat, persille, løg og chili.

Inspirationen fik jeg fra bloggen Love Antalya, hvor jeg i øvrigt også fik flere gode ideer fra i forbindelse med mit tyrkiske benspænd. Jeg brugte lidt mindre mel i dejen, og så ændrede jeg fyldet, så jeg fik en krydret udgave og en ret mild udgave. Du kan dog ændre på krydringen, så den passer bedre til din smag.

Gözleme

6 stk.

Dej:
1 æg
2½ dl vand
1 tsk salt
7 dl hvedemel

Spinatfyld:
200 g frossen spinat, optøet
1 løg, finthakket
olie til stegning
2 spsk hakket persille
1 tsk pul biber (tyrkiske chiliflager)
lidt salt

Kartoffelfyld:
400 g kartofler
150 g mozzarella, skåret i små tern
lidt salt

Derudover:
rapsolie til stegning
40 g smør, smeltet

Pisk æg og vand sammen med salt. Rør hvedemelet i lidt efter lidt og ælt dejen godt igennem. Den skal være blød og let fugtig. Lad den hæve i en skål dækket af et fugtigt viskestykke i 20-30 minutter.

Mens dejen hæver, skræller du kartoflerne og skærer dem i tern. Kog dem møre i usaltet vand. Lad dem hvile i vandet til lige inden, at du skal bruge dem. Lige inden, at du skal det, hælder du vandet fra og moser kartoflerne med en gaffel. Hæld ostestykkerne i og rør rundt. Smag til med salt.

Hæld lidt olie på en pande og svits løg og chiliflager ved mediumvarme et minuts tid. Tilsæt spinat og persille og steg videre, indtil væden er fordampet. Smag til med salt og lad det køle af.

Del dejen i seks lige store stykker. Drys mel ud på køkkenbordet og rul et af dejstykkerne tyndt ud. Tag ca. 2 spsk spinatfyld eller ca. 3 spsk kartoffelfyld og fordel det i en stribe i midten af dejstykket. Fold de lange sider ind over fyldet. Pensl enderne med lidt vand, inden du folder dem 2-3 cm og fæstner dem. Nu skal du være lidt hurtig og have lidt fingersnilde, når du forsigtigt vender din gözleme omkring. da det lune, letfugtige fyld godt kan være skyld i, at der går hul i dejen. Gå ikke i panik – du kan tage et lille stykke dej fra en af de andre klumper, trykke det tyndt ud og ‘reparere’ hullet.

Hæld lidt olie på en pande og steg din gözleme på den ene side, indtil den er gylden og har fået ‘mørke øjne’. Vend den om på den anden side og pensl den bagte side med smeltet smør. Når den er færdigstegt, lægger du den på en tallerken og pensler den lidt mere. Bag resten af brødene på samme måde.

Note: Gözleme er virkelig lækkert! Nu er kombinationen af varmt, nybagt brød med smør og ost jo i det hele taget en vinder, men spinatversionen er også skøn.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *