Friteret løg – blooming onion

Friteret løg – blooming onion

Skal vi ikke lige lade som om, at det stadig er sommer? For et par uger siden havde vi gæster – de selvsamme, der fik kleftiko til aftensmad – og som appetizer fik vi friteret løg – eller blooming onion som serveringen også kaldes. Jeg havde set den syndige sag hos Klidmoster tidligere på sommeren og lod mig inspirere af opskriften, men lavede dog en række ændringer til krydring samt en anden slags dip til denne udgave af friteret løg.

Friteret løg
appetizer til 4-6 personer

2 store løg
2 dl hvedemel
1 dl rasp
1 tsk løgpulver
1 tsk røget paprika
1 tsk sød paprika
1 tsk salt
2 æg
2 dl mælk
0,75 l rapsolie eller anden smagsneutral olie

Først skal du have fat i nogle store løg – som i virkelig store løg! Her har jeg vist størrelsen på det største af de to løg, jeg havde købt – det andet var en smule mindre. Skræl løget og skær toppen af det.

Vend derefter løget på hovedet, så bunden vender opad. Nu skal det skæres, så der formes løgbåde, der stadig sidder fast på bunden af løgetse fremgangsmåde. Sørg for at skille løgbådene forsigtigt ad – se ovenstående billede – så løget ligner en blomst, der er ved at folde sig ud.

friteret løg, blooming onion, snack, løgsnack, æg, hvedemel, fuldkornshvedemel, røget paprika, cayennepeber, løgpulver, rapsolie

Bland mel, rasp og krydderier i en skål. Pisk æg og mælk sammen i en anden skål. Dyp løget i skålen med melblandingen og sørg for, at melet sætter sig godt fast på løget. Ryst overskydende mel af og dyp det derefter i æggeblandingen. Lad det dryppe af, inden du dypper det en gang mere i melblandingen.

Hæld olien i en lille dyb kasserolle. Varm det op, indtil olien er så varm, at det syder og bobler, hvis du stikker den ikke-svovlholdige ende af en tændstik ned i olien. Læg løget forsigtigt ned i olien – pas på, hvor det bobler op – og lad det friturestege i 3-4 minutter. Vend det forsigtigt og giv det 3 minutter mere på den anden side. Tadaaa – et stk friteret løg! Tag det op af olien og læg det på et par lag køkkenrulle. Giv det andet løg samme behandling.

Du skal selvfølgelig også bruge en dip til friteret løg. Jeg valgte at lave denne semisøde og halvstærke paprikadip. Styrken af denne dip afhænger først og fremmest af den cayennepeber, du bruger. Jeg har lige købt en fra Urtekram, som viste sig at være noget mere hidsig end den, jeg brugte tidligere, så jeg var lige ved at overdosere. Smag dig frem, når du laver dippen, så du ikke pludselig står med en dip, der er for stærk til dig. Du kan i øvrigt med fordel lave denne dip et par timer før, så den kan nå at trække mere smag.

peberfrugtdip, peberfrugt, snackpeber, chipdip, dip, dressing, creme fraiche, chili, hvidvinseddike

Paprikadip til friteret løg

4 dl græsk yoghurt – eller evt. creme fraiche
ca. 4 spsk sirup
2 tsk sød paprika
1-2 tsk cayennepeber
salt og peber

Rør græsk yoghurt, sød paprika og cayennepeber sammen. Smag til med sirup, salt og peber.

Note: Friteret løg var et hit hos gæsterne, men er det meste friterede mad ikke det? Det er en herlig snack, der egner sig fortrinlig til en grillaften – også selvom friteret løg mætter ret godt – og jeg kan varmt anbefale at lave en halvstærk dip til, for de kraftige krydderier giver et godt modspil til det fede løg.10 thoughts on “Friteret løg – blooming onion”

 • Hej, Piske! Det ser godt ud – men er jeg stået for tidligt op, eller er du?? Du skriver, at løget skal vendes på hovedet, inden det skæres. Så skærer man da lige igennem roden på kryds og tværs – og det hele vil falde fra hinanden. Løget skal da have toppen opad, og så må der ikke skæres igennem roden, hvis der skal være styr på bådene! Som dit billede da også viser.
  God weekend!

 • Suk… Bliver helt salig igen… Elsker dem og de er næsten blevet et must om muligt når jeg er i staterne… må se om jeg kan finde energi til at lave det selv – men det største problem….. at finde løg i en god str….

  • Ja, det er ikke så tit, man støder på det. Jeg købte det ene i et supermarked (kan desværre ikke huske hvilket) og fandt det andet dagen efter til torvedag.

   • Og når man så står derovre i et supermarked og ser at de ligger der ligesom vores alm søde små… :$ 🙂

 • Er du gal, et stort løg! Hvor finder man løg, der er så store? Det lyder ellers som en spændende snack. Det er altid dejligt med noget, der er lidt anderledes end det, man altid får serveret, men det er jeg sikker på, at dine gæster ofte får. I hvert fald ser jeg tit nye og spændende mad, jeg ikke selv havde tænkt på, man kunne lave, når jeg læser dine indlæg 🙂

 • Ork ork, jeg har kun lavet dem uden at kende den metode og derfor aldrig gjort andet end at skære fra toppen og nææsten helt igennem!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *