Fødselsdagsboller

Fødselsdagsboller

Nogen forbinder fødselsdag med kagemand/kagekone, andre synes der skal lagkage på bordet, og jeg sværger til fødselsdagsboller! Disse smørholdige boller med rosiner fik jeg altid til min fødselsdag som barn, og jeg har bagt dem mange gange siden. Men ikke de senere år, hvilket måske forklarer, hvorfor de ikke er på bloggen før nu. Jeg blev faktisk virkelig overrasket, da jeg opdagede, at jeg ikke havde lagt den her for længst!

Jeg elsker, at der er rosiner i, men er du ikke til det, kan du selvfølgelig udelade dem.

Som så meget andet bagværk er de bedst samme dag, de er bagt. De kan dog sagtens fryses ned og spises en anden dag, eller du kan riste dem dagen efter.

Fødselsdagsboller

8 stk.

60 g smør
25 g gær
1 dl mælk
1 spsk rørsukker
lidt salt
1 æg
1 tsk kardemomme
1 dl rosiner
ca. 4½ dl hvedemel

Smelt smørret ved lav varme i en kasserolle. Tag kasserollen af varmen og rør mælken i. Test at mælken ikke er varmere end spidsen af din lillefinger (hvis den er, så vent indtil det er kølet lidt af). Rør gæren ud i mælken og rør så sukker, salt og æg i. Tilsæt rosiner, rør rundt og tilsæt så det meste af hvedemelet sammen med kardemommen. Saml dejen – tilsæt det sidste mel – og ælt den kortvarigt. Læg et fugtigt viskestykke over kasserollen og lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

Form otte små boller, som du sætter på en bagepapirbeklædt bageplade. Læg viskestykket over og tænd ovnen. Sæt den på 200 grader. Lad bollerne efterhæve, mens du varmer ovnen op. Pensl evt. dine fødselsdagsboller med enten mælk eller pisket æg, inden du bager dem (det undlod jeg dog denne gang). De skal have ca. 15 minutter.

Lad bollerne køle lidt af, inden du spiser dem med koldt smør – og måske lidt varm kakao 🙂

Note: Åh, hvor har jeg savnet disse fødselsdagsboller! Nogle af dem blev spist med det samme, mens resten nu gemmer sig i fryseren – klar til en dag, hvor jeg trænger til forkælelse.



2 thoughts on “Fødselsdagsboller”

  • Du har ret, intet er så godt som fødselsdagsboller med rosiner – tandsmør, smelter ned i bollen, hvor lækkert Også gerne den svenske prinsessetoerta, det er bare mums. Soldagshilsen i en MEGET mærkelig tid – tankevækkende Charlotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.