Kærnemælksboller
Da jeg skulle bruge kærnemælk til min hjemmelavede kvark, var der lidt til overs, og det kunne meget passende ryge i en portion kærnemælksboller. Jeg bruger faktisk ofte rester af kærnemælk, yoghurt eller A38 til bagning, da de syrlige mælkeprodukter er med til at gøre boller og brød ekstra saftige, ligesom bagværket ikke tørrer lige så hurtigt ud de følgende dage.
Det hvedemel, jeg brugte, var en økologisk udgave, hvor der også var hvedekim i, så bollerne ser lidt mere rustikke ud, end hvis jeg havde brugt almindeligt hvedemel.
Kærnemælksboller
8-9 stk.
4 dl kærnemælk
1 dl varmt vand
10-12 g gær
2 tsk salt
2 dl havregryn
evt. 1 tsk kardemomme
ca. 7 dl hvedemel
Rør kærnemælk og vand sammen og opløs gæren i det. Rør salt, havregryn og kardemomme i, inden du rører melet i. Ælt dejen grundigt og dæk den derefter til med et fugtigt viskestykke. Lad den hæve til dobbelt størrelse – det vil typisk tage 1-1½ time. Drys lidt mel på bordet og vip dejen ud på bordet. Del den i 8-9 stykker med fingrene og form forsigtigt kærnemælksboller ud af dejen. OBS – dejen skal ikke æltes inden. Læg bollerne på en bagepapirbeklædt bageplade og dæk dem igen med det fugtige viskestykke. Lad dem efterhæve i 20-30 minutter. Bag dine kærnemælksboller i 20-25 minutter ved 200 grader.
Note: Saftige og dejlige kærnemælksboller med et touch af kardemomme. Er du ikke til sidstnævnte, kan du bare udelade det, men du kan selvfølgelig også erstatte det med dit yndlingskrydderi.