Tømmermændsburger – vinterversion

Tømmermændsburger – vinterversion

En tømmermændsburger er en genial opfindelse – også selvom du ikke har tømmermænd! I sidste uge var gemalen til julefrokost, og han havde derfor spurgt, om jeg ville sørge for noget morgenmad dagen efter. Jeg tænkte, han nok fiskede efter lun morgenmad – gerne med et skud fedt og salt – så jeg udtænkte denne tømmermændsburger.

Bollerne kan du bage nogle dage inden og fryse ned, så de blot skal varmes igennem, lige inden du skal bruge dem.

Tømmermændsburger

Burgerboller:
25 g gær
4 dl lunkent vand
1½ tsk salt
1 spsk mørk sirup
1 spsk olivenolie
2 dl fuldkornshvedemel
5½ dl hvedemel
1 æg, pisket
2 spsk sesamfrø

Hæld vandet i en skål og rør gæren ud i det. Tilsæt derefter salt og olivenolie, rør rundt og tilsæt så sirup og fuldkornshvedemel. Rør hvedemelet i lidt af gangen og ælt dejen til en fugtig, smidig kugle. Læg den tilbage i skålen og dæk det til med et fugtigt viskestykke. Lad det hæve til dobbelt størrelse – det tager 1-1½ time.

Vip dejen ud på et meldrysset bord og del den forsigtigt i 7-8 lige store boller – enten med fingrene eller en kniv. Form dem forsigtigt og læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Dæk dem til med det fugtige viskestykke og lad dem hæve i yderligere 20-30 minutter. Pensl dine burgerboller med æg og drys dem med sesamfrø.

Bag dem ved 200 grader i 20-25 minutter.

burgerboller, boller, hvedemel, fuldkornshvedemel, gær, olivenolie, sirup, æg, sesamfrø

Så er det tid til at samle en tømmermændsburger eller to.

Fyld til 2 x tømmermændsburger:
rigeligt smør
ketchup
god mayonnaise
salt og peber
2 æg
3 tykke baconskiver, der skæres over på midten
et mediumstort rødløg, skåret i ringe
100 g champignons

Smelt en gavmild klat smør på en pande. Skær to boller over og læg dem med skærefladen nedad på panden. Steg dem et par minutter, indtil de er gyldne, og læg dem så på en tallerken. Smelt mere smør på panden og steg rødløgene ved mediumvarme, indtil de er bløde men ikke brune. Smør imens både over og underbollen med ketchup. Fordel også lidt mayonnaise på den nederste halvdel og drys salt og peber på.

Når løgene er bløde, tager du dem af varmen, smelter lidt mere smør og steger derefter to spejlæg. Overfør dem til en tallerken, når de er stegt, og steg så baconen på panden. Tag baconen af panden og smid til sidst svampene på panden. Mens de steger, kan du bygge videre på din tømmermændsburger.

Læg baconskiver på den nederste del af bollen – oven på mayonnaisen – og læg derefter et spejlæg oven på. Top det med rødløg. Når svampene er færdigstegte, fordeler du også dem over løgene, inden du lægger den øverste del af bollen oven på. Tryk den let sammen og spis din tømmermændsburger med fingrene. Husk at have en serviet i nærheden 🙂

Note: Det er absolut ikke den sundeste form for morgenmad, men nøj det smager godt! Der er godt med saft og kraft i sådan en tømmermændsburger.

Jeg har valgt at lave en mild udgave, da man ikke altid er så klar på stærk mad dagen derpå, men er du det, er du meget velkommen til at spice burgeren op med et skud chilisauce.



2 thoughts on “Tømmermændsburger – vinterversion”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *