Lime-cheesecake med brombærkompot

lime-cheesecake, cheesecake, kage, dessert, lime, smør, kiks, flødeost, æg, creme fraiche, yoghurt naturel, kondenseret mælk, vaniljeSidste weekend havde vi gæster, og jeg brugte det som en glimrende anledning til at lave en lime-cheesecake i anledning af lime- og grapefrugt-benspændet.

Dette er en bagt lime-cheesecake, og det vil sige, at den er mere kompakt og knapt så frisk og syrlig i smagen. Men den egner sig fint til de mørke vintermåneder, hvor man så kombinerer den med en god kompot – i dette tilfælde en brombærkompot. Du kan dog også sagtens bruge andre bær.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Cute Carbs men justerede på mængderne, udskiftede nogle af ingredienserne og tilføjede naturligvis lime.

Lime-cheesecake med brombærkompot
ca. 10 personer

Kiksebund:
110 g smør, smeltet
250 g knuste havrekiks (andre kiks kan bruges)

Ostecreme:
400 g flødeost
2 æg
2 dl creme fraiche 18%
2 dl yoghurt naturel
250 g kondenseret mælk
revet skal og saft fra 2 øko-limefrugter
1 tsk vaniljepulver

Ælt smør og knuste kiks godt sammen. Læg et stykke bagepapir i bunden på en ca. 26 cm bred bageform og fordel kiksemassen ud over den. Sørg for at presse det godt sammen samt at få lavet en kant på et par cm med kiksemassen – den vil krympe lidt under bagningen. Bag kiksebunden ved 180 grader i ca. 10 minutter.

Rør ostecremen sammen til en homogen masse og fordel den over den bagte kiksebund. Sæt din lime-cheesecake i ovnen og bag den ved 160 grader i 50-60 minutter. Lad kagen køle af i mindst fire timer – gerne lidt længere hvis muligt. Mens kagen køler af, laver du en bær kompot, og i mit tilfælde blev det en brombærkompot.

Brombærkompot

300 g frosne brombær
½ dl vand
1 dl rørsukker

Hæld ingredienserne i en kasserolle, varm det op og lad det koge i ca. 10 minutter. Lad det køle af.

Servér din lime-cheesecake med brombærkompot til.

Note: Denne lime-cheesecake er som sagt ikke nær så frisk og syrlig som de klassiske cheesecakes fra 80’erne, men den fungerer rigtig fint, så er du til milde og fylde cheesecakes, så er denne muligvis noget for dig.

Grape-fromage – cremet og letsyrlig dessert

grape-fromage, fromage, dessert, fløde, grapefrugt, rørsukker, æg, husblas, sirup, vaniljeJeg kan selvfølgelig ikke undgå at lave en dessert eller to med mit lime- og grape-benspænd, så i weekenden kreerede jeg denne grape-fromage.

Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på citronfromage, men brugte selvfølgelig grapefrugt i stedet, og så pyntede jeg min grape-fromage med et lag grapegelé.

Grape-fromage
2 personer

2 pink grapefrugter

Fromage:
1 æggeblomme
Ca. 35 g rørsukker
1 blad husblas
1 spsk grapefrugtsaft
1 dl fløde
½ tsk vaniljepulver

Grapegelé:
1 blad husblas
1 spsk sirup
1 dl grapefrugtsaft

Læg husblas til fromagen i blød i koldt vand i ca. 10 minutter. Skær toppen af de to grapefrugter og skær forsigtigt frugtkødet fri af skallen med en lille skarp kniv. Fjern så meget af frugtkødet som muligt – brug evt. også fingre eller en spiseske – men pas på, at du ikke får prikket hul i skallen. Sørg for at gemme al frugtsaften og frugtkødet – du skal bruge ca. 1 dl grapefrugtsaft til grapegeléen.

Pisk fløden til blødt skum. Pisk dernæst æggeblomme og sukker til en cremet og ensartet masse i en anden skål. . Pisk dernæst vaniljepulver i. Hæld vandet fra husblassen og smelt den forsigtigt i en mikroovn sammen med grapefrugtsaften. Rør godt rundt og pisk det derefter i æggemassen. Vend så flødeskummet i æggemassen og fordel fromagen i de to frugtskaller. Stil dem på køl i køleskabet i et par timer.

Læg husblassen i blød i ca. 10 minutter. Hæld vandet fra og varm det forsigtigt i en mikroovn sammen med sirup og grapefrugtsaft. Rør godt rundt og fordel den flydende gelé over fromagen. Lad din grape-fromage hvile yderligere et par timer i køleskabet, indtil geléen er stivnet.

Servér din grape-fromage, som den er eller evt. pyntet med en lille stilk krydderurt.

Note: En frisk, cremet og letsyrlig grape-fromage, hvor det syrlige og det søde holder hinanden skak. Dette er desserten til dig, der ikke er til meget søde desserter.

Milk tart pudding – sydafrikansk mælketærte

milk tart pudding, tærte, desserttærte, dessert, mælk, hvedemel, æg, kanel, vanilje, rørsukkerI weekenden spiste mine svigerforældre frokost hos os, og her serverede jeg blandt andet denne sydafrikanske dessert – en milk tart pudding. Det er en dessert, der – ikke overraskende – først og fremmest består af mælk, og så er den i øvrigt rasende let at lave.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra AllRecipes, men justerede lidt på nogle af målene.

Milk tart pudding
8-10 personer

3 spsk smør, smeltet
2½ dl rørsukker
3 æg
2½ dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk vaniljepulver
½-1 spsk kanel
9 dl sødmælk

Smør et stort fad eller to mediumstore ildfaste fade med lidt rapsolie.

Del æggene og pisk hviderne stive. Pisk smør og sukker sammen i en anden skål og tilsæt derefter æggeblommerne. Tilsæt hvedemel, bagepulver og vanilje, pisk det sammen og pisk derefter mælken i lidt efter lidt. Vend æggehviderne i mælkeblandingen. Hæld den meget flydende dej i fadet/fadene og drys kanel over. Bag din milk tart pudding i ovnen ved 200 grader i 25 minutter. Skru dernæst temperaturen ned til 160 grader og lad den bage færdig – det tager ca. 25-30 minutter.

Servér din milk tart pudding enten lun eller helt afkølet – evt. med lidt friske bær til.

Note: Milk tart pudding er en mild og blød dessert, som er let at lave og kan spises af de fleste. Jeg tror, at jeg en anden gang vil servere lidt friske bær til – det tror jeg vil give et lækkert pift til den mælkesøde smag.

milk tart pudding, tærte, desserttærte, dessert, mælk, hvedemel, æg, kanel, vanilje, rørsukker

Hindbærdrink med chokoladegitter

hindbærdrink med chokoladegitter, chokolade, dessert, dessertdrink, drink, hindbær, fløde, mælk, grenadine, kirsebærlikør, hindbærlikør, vaniljeJeg har længe tænkt på at bruge et chokoladegitter i enten en dessert eller en drink, så hvorfor ikke slå det sammen og bruge det i en dessertdrink?

Et chokoladegitter er en forholdsvis let måde at pynte en ret eller en drink, for det kræver kun noget chokolade og lidt tålmodighed. Du kan evt. pifte gitteret yderligere op ved at drysse det med spiseligt glimmerstøv, krymmel eller krydderier.

Hindbærdrink med chokoladegitter
1 drink

75 g frosne hindbær
4 cl hindbærlikør eller kirsebærlikør
4 cl fløde
4 cl mælk
lidt vaniljepulver
evt. lidt grenadine
30 g mørk chokolade

Start med at lave chokoladegitteret. Her smelter du chokoladen forsigtigt, inden du tegner gitteret på et stykke bagepapir, der ligger på et lille spækbræt. Er du usikker på, om du får lavet et chokoladegitter, der er stort nok i forhold til dit drinkglas, så tegn evt. glassets øverste kant af på den ene side af bagepapiret, vend det og tegn med chokoladen på den anden side. Du kan evt. også tegne stregerne på papiret, inden du vender det, så du kan bruge stregerne som guideline, når du tegner med chokoladen. Denne mængde er ret lille, så jeg brugte en tynd pensel, jeg ind imellem bruger i køkkenet, men laver du en større portion, kan du med fordel bruge en lille sprøjtepose. Når du har tegnet gitteret, putter du det i fryseren i mindst ti minutter.

Blend de øvrige ingredienser til en cremet hindbærdrink – smag til med grenadine. Hæld hindbærdrinken i et glas og pil forsigtigt dit chokoladegitter af bagepapiret. Læg gitteret oven på drinken, stik et sugerør ned og servér med det samme.

Note: En cremet og lækker hindbærdrink, som smagsmæssigt går godt sammen med et chokoladegitter.

Æbletærte med brombær

æbletærte med brombær, æbler, hvedemel, bagepulver, flormelis, rørsukker, vanilje, lakridsrodspulver, æg, mørk farinÆblesæsonen er godt i gang, og så skal der naturligvis være plads til en æbletærte – i dette tilfælde æbletærte med brombær, for så fik jeg også brugt nogle af de skønne brombær, som haven også byder på i år. De fleste af bærrene er meget store og saftige, så jeg prøvede at udvælge de mindste til tærteprojektet, så det ikke ville blive for voldsomt.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift på æble-blåbærtærte fra Familie Journalen, men skiftede blåbærrene ud med brombær og brugte vaniljepulver og lakridsrodspulver i stedet for kardemomme. Derudover satte jeg bagetiden ned, så kagen ikke blev tør.

Æbletærte med brombær
ca. 8 personer

Dej:
2 æg
1 dl rørsukker
½ dl mørk farin
2 dl hvedemel
2 tsk bagepulver
1 tsk vaniljepulver
50 g smeltet smør

Æblefyld:
ca. 250 g æbler
3 spsk mørk farin
evt. 1 tsk lakridsrodspulver
1½ dl friske brombær

Derudover:
Flormelis eller glasur til at pynte med
Rasp til formen

Pisk æg og farin til en let og luftig masse. Tilsæt hvedemel, vaniljepulver og bagepulver og pisk grundigt, inden du tilsætter smørret og pisker, indtil det er blandet grundigt ind i dejen. Vask æblerne og fjern stilk og kernehus i hvert æble. Skær æblerne i tynde både og bland dem sammen med farin og lakridsrodspulver. Smør en springform på 24-26 cm med smør – læg evt. bagepapir i bunden af formen – og fordel dejen ud over. Fordel æblerne ud over og stik til sidst brombærrene i. Bag din æbletærte med brombær ved 200 grader i ca. 30 minutter. Lad tærten køle af, inden du drysser flormelis over eller pynter den med glasur.

Note: Denne æbletærte med brombær får en god saftighed fra bærrene, og kombinationen med æbler og brombær fungerede i det hele taget rigtig fint. Jeg pyntede tærten med flormelis, men jeg tror, jeg vil foretrække at bruge glasur en anden gang for lige at give tærten en lille smule ekstra sødme.