citronsnitter, citronkage, kage, dessert, citrondessert, rørsukker, hvedemel, smør, fløde, vanilje, citron, majsstivelse, æg, flormelisGæsterne blev ikke kun udsat for cheesecakes i lørdags – jeg kunne ikke dy mig og smed også citronsnitter og blommetærter på bordet. Ok ok, der var riiiigeligt med kage den aften, men så kunne vi også medbringe et par til svigerfars fødselsdag dagen efter.

Jeg havde oprindeligt set en opskrift på citronsnitter hos Newyorkerbyheart. Jeg justerede en lille smule og lavede ellers en dobbelt portion, så jeg kunne lave den i en bradepande.

Citronsnitter
en bradepande

200 g rørsukker
400 g hvedemel
250 g blødt smør
½-1 dl fløde
1 tsk vaniljesukker

Citroncreme:
2 dl friskpresset citronsaft
3½ spsk majsstivelse
4 spsk fintrevet citronskal
2 dl piskefløde
12 æg
500 g rørsukker (jeg vil nok skære en anelse i denne mængde næste gang)

Pynt: sigtet flormelis og grønne sukkerkugler

Rør sukker, mel, smør, fløde og vaniljesukker til ensartet dej. Beklæd en bradepande med bagepapir og tryk dejen ud på pladen i et jævnt lag. Bag den ved 170 grader i ca. 20 minutter. Lad den derefter køle af.

Rør majsstivelse og fløde sammen (start med en lille smule fløde og tilsæt så langsomt mere – så er det lettere at få en jævn blanding). Tilsæt æg, sukker, citronskal og -saft og rør det godt sammen. Hæld det i en kasserolle og varm det langsomt op under konstant piskning, indtil cremen tykner. Du mister sandsynligvis tålmodigheden undervejs, men hæng i – det er vigtigt, at cremen ikke begynder at koge.

Lad cremen køle en smule af, inden du hælder den over kagebunden sæt så bradepanden i ovnen igen i ved 170 grader i 5-7 minutter, indtil cremen har sat sig. Stil dine citronsnitter koldt og lad kagen køle helt af. Jeg kan anbefale, at du laver den dagen før, for den bliver virkelig god af at stå og trække en dags tid.

Note: Citronsnitter er en dejlig sød og syrlig kage på samme tid. Den tog kegler hos mange af gæsterne, og vi har også nydt et par ekstra citronsnitter de seneste dage. Simpel og superdejlig kage på samme tid.

blommetærteJeg er godt i gang med at bruge løs af de gode bær og frugter, som jeg høstede i løbet af sommeren og efteråret og gemte i vores fryser. Her var det oplagt at tage poserne med blommer og lade dem spille hovedrollen i et par blommetærter.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift på æble-marcipantærte, som jeg tidligere har blogget om, og så tilpassede jeg den til disse blommer. Derudover tilføjede jeg lidt lakridspulver og rosmarin – bare sådan for sjovs skyld. Marcipancremen blev lige lovlig våd, så her har jeg tilføjet lidt mere mel i nedenstående opskrift.

Blommetærter med rosmarin og lakrids
3 tærter

Tærtedej:
200 g koldt smør
200 g hvedemel
100 g ølandshvedemel
2 æg

400 g marcipan, revet
9 æg
400 g rørsukker
175-200 g hvedemel
ca. 900 g blommer, udstenede

Pynt: rosmarin og lakridspulver (bruger den fra Johan Bülow)

Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Ælt æg i melet og saml det hurtigt til en ensartet dej. Stil dejen på køl i en halv times tid og rul den derefter ud og beklæd tre tærtefade med dejen. Fordel marcipanen ud over bundene. Rør derefter æg, rørsukker og hvedemel sammen og fordel det ud over tærtebundene. Læg blommerne oven på marcipanfyldet og drys med lakridspulver og rosmarin og bag så tærterne – de skal have 30-40 minutter ved 175 grader.

Note: Det lille drys lakrids og rosmarin giver tærten lidt flere smagsnuancer, men ellers er det en ret simpel, sød blommetærte, som sagtens kan spises, som den er – eller evt. kombineres med en klat creme fraiche.