Vikingegryde

Vikingegryde

I vikingetiden blev en del retter tilberedt i gryde over bål, så jeg har selvfølgelig lavet en stor portion vikingegryde – dog på komfuret, for weekendvejret har ikke budt på særlig godt bålvejr i denne måned. Suk. Nå, men så er det godt, at man kan ‘snyde’ lidt.

Vikingernes kost indeholdt kød, men ikke nødvendigvis i store mængder, så denne ret er tænkt som en efterårsret, når der slagtes, saltes og tørres råvarer, så de var klar til vinteren. Eller måske bare en ret til de mest velstillede vikinger, som havde mulighed for at spise kød oftere. Jeg så en opskrift hos Ribe VikingeCenter, hvor de kombinerede svinekød og lammekød, og hvis de kan, så kan jeg da også, så jeg eksperimenterede videre med ideen. Jeg brugte blandt andet sennepsfrø i retten, da sennep var en del af vikingernes kost, men jeg syntes ikke, det gav det store til retten, så dem kan du godt udelade.

Vikingegryde

8-10 personer

500 g røget bacon, skåret tern
1,2-1,5 kg lammekød i mundrette stykker
2 store løg, hakkede
smør til stegning
vand til kogning
1 spsk enebær
1 spsk sennepsfrø (kan udelades)
4 dl hvedekerner, lagt i blød aftenen før
½ knoldselleri, skrællet og skåret i tern
4 store gulerødder, skåret i store tern
4 fed hvidløg, pressede
evt. hvedemel
salt

Smelt en klat smør i en stor gryde og steg løgene ved mediumvarme. Tilsæt bacon efter et minut og lad det stege videre, indtil baconen begynder at tage farve. Fisk bacon og løg op af gryden og steg lammekødet i mindre portioner, indtil det alt sammen er brunet. Hæld bacon og løg tilbage i gryden sammen med enebær og hvedekerner. Tilsæt så meget vand, at det dækker grydens indhold. Læg låg på og lad det simre i halvanden time. Tilsæt så gulerødder, knoldselleri samt hvidløg, rør godt rundt og lad det simre yderligere en halv time uden låg.

Du kan evt. tykne din vikingegryde (eller ret sagt saucen i den) ved at hælde noget hvedemel op i en lav skål, hælde lidt af grydens væde i og rør det ud, så der ikke er nogen klumper i. Derefter røres blandingen ud i grydens indhold. Smag din vikingegryde til med salt og servér den sammen med kogte perlerug eller en kålsalat.

Note: Mild og god vikingegryde, som får noget bålsmag på grund af den røgede bacon.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *