Svinekød i sur-sød sauce

Svinekød i sur-sød sauce

Svinekød med sur-sød sauce er en klassisk kinesisk ret og en af de første asiatiske retter, jeg stødte på, da jeg var barn.

Da vi flyttede for nylig, fyldte jeg en af fryserens skuffer med de sidste ting fra den gamle fryser, og nu har jeg som erklæret mål, at de ting skal udryddes snarest muligt. Fremover fører vi nemlig regnskab over fryserens indhold i en lille bog, hvor vi sirligt skriver ned, hvad der er i de enkelte skuffer, og hvornår det er købt.

Nejnej, jeg er ikke planlægningsfreak. Overhovedet.

Men det betød, at jeg faldt over et halvt kilo flæsk, som skulle bruges, så jeg fandt en opskrift frem fra en lille kogebog, der hedder ‘Det kinesiske køkken’. Jeg lavede en hel del justeringer – vi mangler for eksempel i øjeblikket soya og majsmel, og så stegte jeg ikke kødet i et større oliebad men blot i en god sjat på en pande – men her er den udgave, jeg lavede.

Svinekød i sur-sød sauce

3 personer

500 g flæsk
2 spsk sherry
2 dl speltmel
½ agurk
rapsolie
1 rød peberfrugt, skåret i strimler
1 løg skåret i tynde skiver
1 dl hvidvinseddike
2½ dl vand
2 tsk tomatkoncentrat
½ dl sukker
½ grøntsagsbouillonterning
1 spsk majsstivelse
salt

Flæsket skæres i mindre stykker – dog stadig, så der både er kød og fedt på hvert stykke. Kassér stykker, hvor der kraftig overvægt af fedt på. Pensl kødet med sherry og mad det marinere i 20 minutter. Kødet vendes i mel, overskydende mel rystes af, og kødet steges på en pande i godt med rapsolie, til de er gyldne. Derefter afdryppes kødstykkerne på en rist.

Skræl agurken, flæk den og fjern kernerne. Skær agurken i tynde skiver. Lynsteg peberfrugt og løg i lidt olie i en dyb pande eller wok. Tilsæt agurk, svits det hurtigt og tilsæt derefter eddike, vand, tomatkoncentrat, sukker og bouillonterning. Når det er rørt godt sammen, tager du lidt af væden fra og rører majsstivelsen ud i, inden du hælder det tilbage i retten. Kog det op under omrøring, indtil saucen koger og jævner. Smag til med salt og sukker. Tilsæt kødet og lad dem blive varmet op i kort tid, inden du serverer retten sammen med ris.

Note: Svinekød i sur-sød sauce er en meget klassisk kinesisk ret. Den er forholdsvis hurtig og enkel at lave, så det var en god måde at få lidt eksotisk mad på sådan en ganske almindelig hverdag. Mmm – og så var det også alt for lang tid siden, vi sidst havde fået asiatisk, så det var godt at få!16 thoughts on “Svinekød i sur-sød sauce”

 • Det bliver jeg nødt til at lave en dag. Fruen elsker sur – sød sovs… Og jeg har påstået, at det … kan jeg ikke lave..

  Nu må jeg da prøve.

  Det ser rigtig godt ud !

  Hyggehygge
  Marianne

 • Jeg er imponeret over din ordenssans! 🙂 jeg havde samme intention, men jeg kan ligeså godt indrømme at det aldrig helt blev nogen succes og i skrivende stund aner jeg faktisk ikke hvad der er i vores fryser (- og nu får jeg faktisk lidt dårlig samvittighed)…..

  Mange hilsner
  Birthe

 • Orv, det lyder godt, det må jeg da vist ud i.
  Tak for tip og god justering, og så tror jeg faktisk, at jeg har netop den lille kinesiske kogebog på min hylde 🙂

 • Godt at vide jeg ikke er den eneste som skriver ned hvad der er i fryseren!
  Jeg gør det så i et regneark, så det er hurtigt at slette og tilføje nyt, uden at det bliver helt gnidret, og så kan man også sortere efter hvornår varen skal bruges 🙂
  (At vi så alligevel er enormt dårlige til at få brugt det der er i den, tilskriver jeg manglende planlægning – og så den undskyldning at jeg altså hellere vil have en skabsfryser fordi det er mere overskueligt…)
  Bortset fra det – spændende kina-ret, som vist skal prøves en dag.

 • Uhm, det er en af mine yndlingsretter – din opskrift skal prøves meget snart 🙂
  Vi var ude at spise på en kinesisk restaurant forleden dag og fik netop denne ret, men det var helt forfærdeligt. Friturestegt kød og kun en knivspids peberfrugt …

 • Uh nam nam. Jeg har søreme alle ingredienser i køkkenet og en bunke kogt kylling i fryseren. Det må kunne gøre det.

  Har du fået en pakke idag? Hva?

 • Jule Mig – mange tak! Kunsten ligger mest i at smage det til lige inden serveringen. Har prøvet en gang eller to, hvor jeg ikke har gjort det, og så bliver resultatet ikke tilfredsstillende, for som regel skal der liiige puttes lidt ekstra krydderi i af en eller anden slags 🙂

  Pøjpøj med det!

 • NYBH – ups, det var ikke meningen! Bare fordi jeg er glad for at holde øje med, hvad vi har på lager, så skal andre bestemt ikke får dårlig samvittighed 🙂

 • Zette – jamen selv tak! Jeg har lavet flere retter fra den lille bog, og der er faktisk en del gode opskrifter i den, selvom et par af dem godt nok har nogle småsære – eller eksotiske om man vil – ingredienser 🙂

 • Hej heidi!
  Hehe, godt at høre, at jeg ikke er helt alene med de sirlige noteringer! 😀

  Vi er lige gået fra at have en lille fryser til en, der går næsten fra gulv til loft – det er helt vildt at have så meget plads i fryseren, så nu bliver kunsten ikke at fylde den med mere end det, der er nødvendigt. Det er blandt andet derfor, jeg har indført registreringen, så vi kan være sikker på, at få brugt alt i den rette rækkefølge 🙂

 • Madame – jeg er heller ikke supergod til fritureudgaver (det er i hvert fald få ting, jeg synes, der skal frituresteges), og her syntes jeg, det var unødvendigt. Jeg tror også, at jeg brugte ca. dobbelt så meget peberfrugt i denne udgave i forhold til den oprindelige, for der var lidt for stor mangel på grøntsager efter min smag 🙂

 • Sif – hehe, tak! Og kylling i sur-sød sauce skal man ikke undervurdere… eller i det hele taget undervurdere sur-sød sauce… mmm.

  Det kære postbud har forsøgt at aflevere en pakke, men da jeg var total stræberisk og var på arbejde til kl. 18, så havde han nået at være her. Må hellere forbi posthuset i morgen og se, hvad det kan være… hvis jeg tør…

 • Hanne – altid til service 😉

  Jeg er også begyndt at længes efter thaimad og indisk mad… håber at få mere af det på programmet i marts 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *