spareribs i sort bønnesauce, asiatisk, svinekød, spareribs, sorte bønner, hvidløg, ingefær, chilisauce, soyasauce, mørk farin, løg, peberfrugtJeg forelskede mig for nylig i en opskrift, hvor jeg hurtigt indså, at jeg ikke kunne finde en af hovedingredienserne – og det gjorde det unægtelig noget sværere at lave retten så autentisk som muligt! Det var en opskrift, jeg fandt i ‘Det kinesiske køkken’, hvor bønnesaucen først og fremmest skal indeholde et par spiseskefulde saltede, sorte bønner – og det har jeg ikke kunne finde nogen steder – hverken i almindelige supermarkeder eller i det thailandske eller tyrkiske! Til sidst købte jeg en dåse almindelige sorte bønner, som jeg fandt hos en tyrkisk grønthandler, og når nu jeg var i gang med at lave om på opskriften, så holdt jeg mig til én soyasauce (i stedet for en lys og en mørk), brugte langt flere grøntsager end den oprindelige opskrift samt erstattede den friske chili med noget stærk thailandsk chilisauce, som jeg har. Og så tog jeg lidt løst på blandingsforholdene, så denne udgave er nok stærkere end den oprindelige.

Jeg lavede første del af retten i går aftes, stillede det i køleskab og klarede selve wokdelen her til aften, mens jeg kogte nudler til. Du kan selvfølgelig lave retten ud i ét, men det her er en smart måde at lave hurtig mad en dag, hvor du kommer sent hjem.

Spareribs i sort bønnesauce
2-3 personer

350 g spareribs (renset for store stykker fedt)
1 dåse sorte bønner
2 fed hvidløg, pressede
2 tsk finthakket ingefær

1 spsk stærk thailandsk chilisauce
½ dl saoyasauce
1 spsk farin
1 dl vand
lidt olie
1 løg, skåret i tynde både
1 lille grøn peberfrugt, skåret i korte strimler
salt

Skære spareribs i fire cm lange stykker og bland det med sorte bønner, hvidløg, ingefær og chili. Tilsæt soyasauce, farin og vand. Hæld det i et ovnfast fad, dæk det med stanniol og sæt det i en forvarmet ovn ved 180 grader. Lad det stege i 1½ time.

Varm lidt olie i en wok og hæld fadblandingen over i det. Tilsæt løg og peberfrugt og lad det stege i nogle minutter. Smag til med salt.

Note: Den ret blev usædvanlig god! Jeg tror, den har godt af at stå i køleskabet natten over, så kødet kan trække noget saft og kraft fra kryddervæsken, for det blev meget mørt, lækkert og lige tilpas krydret. Helt bestemt en ret, det er værd at lave igen.