Linzer torte – østrigsk tærte

Linzer torte – østrigsk tærte

En af Østrigs mest kendte kager er linzer torte, der er opkaldt efter byen Linz. Det er en tør tærte med bærmarmelade, der er pyntet med dej på toppen, så det danner et rombeformet mønster. Og ja, sådan en skulle jeg naturligvis bage i påsken i anledning af det østrigske benspænd.

Linzer torte blev oprindeligt lavet med ribsmarmelade, men du kan sagtens bruge andre typer marmelade. Ribsmarmelade kan du naturligvis selv koge, hvis du kan få fingre i ribs, men du kan også vælge den lette løsning og bruge ribsgelé.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift på linzer torte fra Holidays in Austria., men skar lidt ned på smørmængden og op for hvedemelet samt lavede nogle enkelte andre justeringer. Jeg synes, at tærtedej er lettest at arbejde med, når den er blød, så jeg ruller den ud og lægger i tærtefadet, inden det bliver sat i køleskabet.

Linzer torte

ca. 8 personer

Tærtedej:
300 g hvedemel
200 g koldt smør
100 g flormelis
150 g mandelmel
1 æg
1 spsk kanel
et lille knips salt
saften fra en halv citron
evt. lidt vand

Derudover:
200 g ribsmarmelade eller ribsgelé
smør til at smøre tærtefadet
1 spsk rasp
1 æggeblomme
½ dl mandelflager
evt. lidt flormelis

Hæld hvedemelet i en skål. Skær smørret i små tern og vip dem ned i smørret. Gnid dem ud i smørret, så det bliver en grynet masse og rør så kanel, salt og mandelmel i. Tilsæt citronsaft og æg og ælt det, så dejen hænger sammen. Du kan evt. tilføje 1-2 spsk vand, hvis du synes, at dejen er svær at samle.

Drys mel på køkkenbordet og rul lidt over halvdelen af dejen ud. Smør et ildfast tærtefad (24-26 cm i diameter) og drys rasp ud over det. Læg den udrullede dej i fadet. Smør ribsmarmelade eller ribsgelé ud over bunden og rul resten af dejen til tynde lange pølser, som du bruger til at pynte din linzer torte. Stil den derefter i køleskabet i en times tid.

Varm ovnen op til 180 grader. Pensl din linzer torte med lidt æggeblomme og bag så tærten i 40-50 minutter. Husk at kigge til den undervejs, så den ikke får for meget. Lad den køle af og dæk den så med husholdningsfilm, inden du sætter den i køleskabet og lader den trække til næste dag.

Pynt din linzer torte med mandelflager og eventuelt lidt flormelis, inden du serverer den sammen med flødskum eller creme fraiche.

Note: Linzer torte har en virkelig sprød bund, som jeg godt kan lide. Den blev heldigvis ikke så tør, som jeg frygtede, men det er klart en desserttærte, som du bør servere sammen med flødeskum eller creme fraiche.



2 thoughts on “Linzer torte – østrigsk tærte”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *