Klassisk kringle

Klassisk kringle

Vi havde besøg af nogle venner for nylig, og her havde jeg lovet at bage en klassisk kringle. Det er faktisk virkelig længe siden, jeg sidst har bagt den slags kager (damn you, pandemi!), så det var rigtig hyggeligt at have en anledning til det.

Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på kringle med marcipan og rabarber, men udelod rabarberkompotten, skruede lidt op for fyldet og tilføjede rosiner. Jeg var lige ved at give kringlen for meget, da jeg kom til at sætte pladen øverst i ovnen (i stedet for i midten som jeg plejer), så det har jeg været ekstra opmærksom på at pointere i opskriften 🙂

I denne opskrift bruger jeg smør. Jeg har dog læst, at folk ind imellem tyr til margarine, når de bager kringle, da det gør dejen lidt mere luftig. Det har jeg dog endnu ikke nået at teste.

Klassisk kringle

8-10 personer

1 dl sødmælk
25 g gær
1 æg
4 dl hvedemel
1 spsk rørsukker
½ tsk salt
50 g blødt smør

Marcipanfyld:
150 g marcipan, revet
½ dl rørsukker
80 g blødt smør
1 dl rosiner

Pynt:
Sammenpisket æg og hakkede hasselnødder

Hæld mælken i en skål og rør gæren i. Tilsæt æggene under piskning. Rør derefter mel, sukker, salt og smør i og ælt det til en god, blød dej. Læg dejklumpen tilbage i skålen, dæk den med et fugtigt viskestykke og lad den hæve på køkkenbordet 1-1½ times tid.

Mens dejen hæver, rører du marcipanfyldet sammen i en skål.

Når dejen er hævet, vender du den ud på meldrysset bord. Rul dejen ud, så den er en bred rektangel, der er ca. 1 cm tyk (obs – sørg for at have god plads, for det bliver et ret langt stykke). Smør marcipanfyldet ud, så midterstykket på hele dejbanen er dækket. Fold derefter først den ene dejside ind over fyldet og dernæst den anden dejside, så fyldet er helt dækket af dejen. Løft dejen forsigtigt over på en bageplade med bagepapir og form en kringle – eller snyd ligesom jeg og nøjes med at klemme enderne sammen, så dejen danner en ring.

Klassisk kringle skal selvfølgelig pensles med pisket æg, inden den bliver drysset med hakkede hasselnødder (og evt. lidt sukker). Bag den i midten af ovnen ved 180 grader i 20-25 minutter, indtil den er gyldenbrun.

Note: Jeg ved ikke hvorfor, men jeg havde lige glemt, hvor godt klassisk kringle smager! Det søde fyld sammen med den bløde dej… mmm! Jeg kan godt lide detaljen med rosinerne, men er du ikke til bagte/lune rosiner, så udelader du dem bare.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *