Coq au vin, simremad, kylling, smør, røget mørbrad, skalotteløg, løg, svampe, champignons, hvedemel, laurbærblade, peberkorn, timian, rødvin, grøntsagsbouillon, hønsebouillon, bouillon, gulerødderFørste ret i månedens benspænd er en fransk klassiker. Coq au vin er en af de simreretter, som kan laves på relativ kort tid og er dermed også et fint valg på en hverdag, hvor du skal have gæster eller bare trænger til velsmagende og hyggelig mad.

Coq au vin er en ret med masser af fylde, så den strækker sig også til mange – især hvis du får fat i en af de store økokyllinger på flere kilo. I så fald skal den også simre lidt længere. Normalt bruger man bacon i retten, men det var jeg udgået for. Til gengæld havde jeg et stykke røget mørbrad i køleskabet, som jeg brugte i stedet.

Coq au vin
5-6 personer

1 kylling på 1,3-1,6 kg – skåret i 8-10 stykker
smør
100 g røget mørbrad skåret i tern
6-7 skalotteløg, finthakkede
200 g champignons skåret i skiver
2 spsk hvedemel
3 laurbærblade
1 tsk hvide peberkorn
2 spsk friske timianblade
5 dl rødvin
3 dl grøntsags- eller hønsebouillon
100 g smalle gulerødder skåret i mindre stykker

Svits mørbrad, løg og champignons i et par minutter i en klat smør. Tag det op af gryden, tilsæt mere smør og brun derpå kyllingestykkerne på alle sider. Drys melet i gryden og vendt kyllingestykkerne i det. Tilsæt resten af ingredienserne – inkl. de første, der blev svitset – og lad det simre ved svag varme i 40-45 minutter. Herefter kan du vælge at tage kødet op og jævne saucen, men jeg lod være, da der allerede var rigelig gods i den.

Servér din coq au vin sammen med kogte kartofler, kartoffelmos eller kogte ris.

Note: Jeg har fået coq au vin for lang, lang tid siden og havde efterhånden glemt, hvordan det smagte. Nu fortryder jeg, at jeg ikke har lavet det før, for sikke dog en fantastisk ret! Kødet var virkelig mørt og velsmagende, og saucen havde masser af saft, kraft og fylde. Hvis du så også laver en grøn salat til din coq au vin, så der kommer lidt mere farvespil på tallerkenen, er det en helt perfekt gæsteret.