Coq au vin

Coq au vin, simremad, kylling, smør, røget mørbrad, skalotteløg, løg, svampe, champignons, hvedemel, laurbærblade, peberkorn, timian, rødvin, grøntsagsbouillon, hønsebouillon, bouillon, gulerødderFørste ret i månedens benspænd er en fransk klassiker. Coq au vin er en af de simreretter, som kan laves på relativ kort tid og er dermed også et fint valg på en hverdag, hvor du skal have gæster eller bare trænger til velsmagende og hyggelig mad.

Coq au vin er en ret med masser af fylde, så den strækker sig også til mange – især hvis du får fat i en af de store økokyllinger på flere kilo. I så fald skal den også simre lidt længere. Normalt bruger man bacon i retten, men det var jeg udgået for. Til gengæld havde jeg et stykke røget mørbrad i køleskabet, som jeg brugte i stedet.

Coq au vin
5-6 personer

1 kylling på 1,3-1,6 kg – skåret i 8-10 stykker
smør
100 g røget mørbrad skåret i tern
6-7 skalotteløg, finthakkede
200 g champignons skåret i skiver
2 spsk hvedemel
3 laurbærblade
1 tsk hvide peberkorn
2 spsk friske timianblade
5 dl rødvin
3 dl grøntsags- eller hønsebouillon
100 g smalle gulerødder skåret i mindre stykker

Svits mørbrad, løg og champignons i et par minutter i en klat smør. Tag det op af gryden, tilsæt mere smør og brun derpå kyllingestykkerne på alle sider. Drys melet i gryden og vendt kyllingestykkerne i det. Tilsæt resten af ingredienserne – inkl. de første, der blev svitset – og lad det simre ved svag varme i 40-45 minutter. Herefter kan du vælge at tage kødet op og jævne saucen, men jeg lod være, da der allerede var rigelig gods i den.

Servér din coq au vin sammen med kogte kartofler, kartoffelmos eller kogte ris.

Note: Jeg har fået coq au vin for lang, lang tid siden og havde efterhånden glemt, hvordan det smagte. Nu fortryder jeg, at jeg ikke har lavet det før, for sikke dog en fantastisk ret! Kødet var virkelig mørt og velsmagende, og saucen havde masser af saft, kraft og fylde. Hvis du så også laver en grøn salat til din coq au vin, så der kommer lidt mere farvespil på tallerkenen, er det en helt perfekt gæsteret.

26 thoughts on “Coq au vin

    • Det er det nemlig – yderst velsmagende og ret let at lave. Helt sikkert en ret, jeg skal lave igen på et tidspunkt 🙂

  1. Måske er det mig der husker forkert, men plejer man ikke at bruge hvidvin? Men det ser superlækkert ud. Må jeg snart lave igen 🙂

    • Du kan også lave den med hvidvin – så hedder den coq au vin blanc. Det smager i øvrigt også ret godt 😉

  2. Uhm, det ser godt ud:) Rigtig godt ud!
    Har lovet min veninde Lotte, at jeg vil lave sådan en til hende- efterfulgt af Gateu Marcel til dessert, så din opskrift kommer meget passende:)

  3. Æv mand, hvor er det ufedt og usjovt at man ikke kan tåle rødvin – da der skal en hel del af det skidt i. Får altid mavepine af rødvin, også det i mad. Men fååårk, hvor ser det bare læx ud!

  4. Skøn simreret, som jeg med skam heller aldrig har fået prøvet – men mon ikke der skal laves om på det, når ikke det er mere vanskeligt…

    • Det passede mig rigtig godt at kunne udrydde noget fra køleskabet – især fordi vi lige skulle en lille tur sydpå i sidste uge 😉

  5. Uhhhmmm på sådan en kold og våd mandag var det da lige sådan noget, man skulle lave til aftensmad! Troede det var meget mere besværligt.. Vil prøve IKKE at gøre dig kunsten efter med at vente for længe 🙂 Nu er den bogmærket 😉

    • Jeg havde også bildt mig selv ind, at det var mere besværligt, men nu har jeg heller ikke den undskyldning længere 😀
      Håber du bliver lige så positivt overrasket, som jeg blev 🙂

  6. Pingback: Oktober: Rødvin | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *