Kyllingelevermousse

kyllingelevermousse, levermousse, lever, pålæg, indmad, Belle de Boskoop, æbler, skalotteløg, løg, smør, kyllingelever, timian, cognac, æblesirupMed månedens benspænd kan jeg ikke rigtig komme udenom at lave retter med lever i, og jeg har da allerede eksperimenteret med en rådyrsleverpostej. Stegt svine- og kalvelever skal I dog ikke forvente, for det kan jeg virkelig ikke lide, men så er det godt, at jeg har mulighed for at købe kyllingelever hos den lokale basar.

kyllingeleverKyllingelever er en lille sag – her ligger den på en frokosttallerken, så du kan ikke helt se størrelsesforholdene – som er opdelt i to halvdele. Sørg for at rense dem ved at lægge dem i en skål med vand, hvor du har opløst lidt hvidvinseddike og salt i. Lad dem ligge i vandet i ½-1 time, inden du fisker dem op og dupper dem tørre.

Jeg fik opskriften på en spændende kyllingelevermousse fra en af gemalens kolleger. Den oprindelige opskrift indeholder Calvados, men det kunne jeg ikke lige opspore i går, så jeg lavede en løsning med cognac og æblesirup. Samtidig skal der flamberes undervejs, men da jeg ikke har en pande, der kan tåle det, ændrede jeg også opskriften på det punkt. Sidst men ikke mindst endte jeg med kun at bruge halvt så meget smør som i den oprindelige opskrift, men jeg syntes nu ikke, at jeg savnede det i smagen.

Kyllingelevermousse
6 personer

½ æble, gerne Belle de Boskoop
2 finthakkede skalotteløg
25 g smør
300 kyllingelever
1½ tsk tørret timian
salt, peber
2 spsk cognac
2-3 spsk æblesirup
lidt citronsaft

Skræl æblet og halvér det. Fjern kernehus og skær den ene halvdel af æblet i tynde både. Den anden del kan du meget passende spise, mens du laver resten af retten. Steg æblebåde og løgtern i to spsk af smørret og kom det hele i en blender. Steg kyllingeleveren på en pande i resten af smørret – når det er brunet på den ene side, vender du kyllingeleveren og drysser timian over. Steg videre indtil kødet er gennemstegt men stadig har en smule rosa farve. Hæld kyllingeleveren og stegevæsken i blenderen og tilsæt også cognac, æblesirup, salt, peber og lidt citronsaft. Blend ingredienserne til en ensartet kyllingelevermousse og smag til med salt, sirup og citronsaft. Hæld den i en skål og stil den koldt – mindst tre timer, men gerne natten over.

Jeg valgte at servere moussen på et leje af fintsnittede rosenkål – til fire personer brugte jeg 8 rosenkål, der blev fintsnittet og krammet i en blanding af en spsk olivenolie med citron samt en spsk citronmelisseeddike. Den friske og lidt søde marinade passede godt til den sødmefulde kyllingelevermousse.

Note: Kyllingelevermousse er en ganske interessant og velsmagende forret. Den smagte bedre, end jeg egentlig havde forventet, men den har – ligesom paté – også så meget sødme, at det ikke er noget, du spiser store mængder af. Kyllingelevermousse gør sig rigtig godt med lidt grønt, og jeg er bestemt positivt stemt over for at bruge kyllingelever igen en anden gang.

19 thoughts on “Kyllingelevermousse

  1. Kalvelever tilberedt helt korrekt er altså en guddommelig spise!
    Let rosa i midten, serveret med nye kartofler, lidt bløde løg og flødesauce…mums.

    Ser godt ud med kyllingelevermousse, den tror jeg sgu damerne skal have næste gang de kommer til middag.

    Det er lidt af et benspænd du har gjort dig i denne måned, hva` Piskeris?;-)

    • Nænæ, der vil jeg erklære mig helt uenig – kalvelever og jeg er slet ikke gode venner, uanset hvor god en stegning den har fået 😀

      Jep, jeg er søreme kommet på arbejde denne gang, men det er vældig skægt – både at finde frem til råvarer og opskrifter, og så er reaktionerne også ret sjove 😀

    • Hehehe! Det er ellers en af de mest fredelige retter, jeg laver denne måned – prøv at tænke på det som krydret leverpostej 😉

  2. Jeg er meget imponeret over alt det, du kaster dig ud i! Mine to mislinger ville gerne have siddet med til bords – jeg nøjes med at læse og kigge billeder ;O)

    • Det er i orden – mine katte vil slet ikke spise menneskemad, så det kunne da være hyggeligt med et par kattegæster ved bordet 😀

  3. Se her er noget som jeg faktisk tror jeg kan spise 🙂 Har tit overvejet at smage kyllingelever. Det er ikke sket endnu, men det skal nok komme. Jeg har en skøn opskrift på kyllingeleverpate fra min Mama, som jeg skal have afprøvet.

    Mange hilsner
    Birthe

    • Den håber jeg, at du får afprøvet – det lyder spændende med amerikansk pate. Jeg laver en ret mere med kyllingelever i aften, som kommer på bloggen senere på ugen – er spændt på hvordan den bliver.

  4. Bladrede for lang tid siden i et madmagasin, kom til et billede af en salat med kød i og tænkte “Der ser ellers lækkert ud”. Læste opskriften igennem, og nåede til ingrediensen “kyllingelever” og VUPTI – så forsvandt det lækre! Det er sgu da for åndssvagt, og jeg har ikke engang smagt sådan en kylling-elev(er)…

    Men trods alt klinger lever fra kylling, bedre end fra svin og kalv i mine ører….men jeg er også pivet:-)

    • Se, hvis du nu laver en portion af denne her og så spiser den som leverpostej med lidt syltet agurk, asie eller hvad du nu foretrækker oven på, så tror jeg faktisk, at der er en god mulighed for, at du synes om retten. Den er i hvert fald ret fredelig og minder mest af alt om en godt krydret og sødmefuld leverpostej 🙂

  5. Pingback: Sprængt kalvetunge med peberrodssauce | Piskeriset på eventyr

  6. Pingback: Mexicansk kyllingelevergryde | Piskeriset på eventyr

  7. Pingback: Sprængt kalvetunge med peberrodssauce - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  8. Pingback: Mexicansk kyllingelevergryde - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

  9. Pingback: Lassens Restaurant på Stammershalle Badehotel - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *