Æblechutney

Æblechutney

Æblechutney er en rigtig god måde at bruge nedfaldsæbler på. Det er selvfølgelig også en skøn, syrligsød form for tilbehør til efterårs- og vinterretter, så det er allerede to gode grunde til, hvorfor du skal koge en portion æblechutney.

Du kan lave chutney på mange måder og bruge de krydderier, du har lyst til. Du kan også tilføje tørrede bær såsom tranebær eller rosiner, og du kan såmænd også bruge valnødder. Det er op til din egen fantasi og smagsløg.

I denne æblechutney har jeg udeladt både bær og nødder, men jeg har til gengæld brugt lidt chili og æblecidereddike for at få lidt kontrast til de søde æbler samt sukkeret. Du kan selvfølgelig sagtens bruge syrlige æbler (det vil en del nedfaldsæbler også være), og kan du overveje at tilføje lidt ekstra sukker til sidst, hvis du savner sødme.

Det er en temperamentsag, om du ønsker faste stykker æbler i din æblechutney, eller om du hellere vil have en mere blød udgave. Flere af mine æbler stammede fra vores Belle de Boskoop æbletræ, og de er kendt for at være yderst gode til æblegrød. Eller sagt på en anden måde – de bliver ret splattede, når de bliver kogt!

Æblechutney

600 g æbler
200 g rørsukker
1 stort rødløg, skåret i små tern eller tynde både
lidt smør til stegning
½ tsk chiliflager
1½ dl æblecidereddike
et stykke ingefær på størrelse med en hel valnød
1½ tsk fennikelfrø

Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær frugterne i tern.

Smelt lidt smør i en gryde og steg løg og chili ved lav varme, indtil løgene bliver bløde. Tilsæt æbletern, rørsukker, ingefær, fennikelfrø samt æblecidereddike. Læg låg på gryden og lad det simre en halv times tid. Tag eventuelt låget af undervejs, hvis du synes, at din æblechutney ser for vandet ud. Smag på chutneyen og justér den eventuelt salt, sukker eller eddike.

Lad din æblechutney køle af og hæld den så på skoldede glas. Opbevar den i køleskabet og nyd den gerne sammen med stegt kød, stegte svampe eller som fyld i burgere og sandwiches.

Note: En virkelig dejlig æblechutney, som jeg nu har prøvet til et par retter med svinekød. Jeg skal helt sikkert også bruge den til en ret med vildtkød i den kommende tid. Vil du prøve den til vegetarmad, så tror jeg bestemt også, at den vil være god til en svampe- eller nøddepostej.

Vil du prøve andre former for chutney? Så tjek disse opskrifter på chutneys, jeg har lavet gennem tiden.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *