Vaniljesyltede grønne tomater

Vaniljesyltede grønne tomater

Da jeg for nylig var i Torvehallerne, faldt jeg over en bakke grønne tomater. De blev fluks købt, for jeg har længe drømt om at eksperimentere med dette, så nu skulle det være! Da jeg bladrede i ‘Den grønne syltebog’, faldt jeg over en opskrift på vaniljesyltede grønne tomater. Det lød så spændende, at jeg blev nødt til at prøve det. Jeg justerede opskriften lidt og tilføjede desuden stjerneanis, som jeg er ret pjattet med.Da tomaterne var kogt, røg de i et skoldet glas. Havde ikke nået at fjerne etiketten uden på glasset, men så ser det også ekstra hjemmelavet ud – og smagen er jo den samme 🙂

Vaniljesyltede grønne tomater

250 g grønne tomater
1 dl vand
1 dl lagereddike
150 g rørsukker
½ vaniljestang
1 stjerneanis

Skyl tomaterne og prik hver enkel flere gange med en gaffel. Kog eddike, vand og sukker, indtil sukkeret er opløst. Læg tomaterne i og lad dem koge ved svag varme i 5-7 minutter. Sørg for at røre forsigtigt i dem, så hele overfladen bliver dækket af lagen. Læg tomaterne i et skoldet glas. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og rør dem ud i lagen. Tilsæt den flækkede vaniljestang samt stjerneanis og lad lagen koge op. Hæld lagen over i sylteglasset og sæt låget på. Stil glasset koldt og lad tomaterne trække i mindst to uger, inden du spiser dem.39 thoughts on “Vaniljesyltede grønne tomater”

 • Det er også en af de ting, som jeg aldrig har fået prøvet … Nu har tomaterne som stadig hænger i drivhuset vist fået frost, så det må vente til næste år.
  Håber, at du lader høre, hvordan smagen er, når de er klar til at blive spist.

  • Jeg skal nok forsøge at huske det! Er ret spændt på resultatet, for det er godt nok mange år siden, jeg har fået hjemmesyltede grønne tomater 🙂

 • Du laver da også de underligste ting 😀
  Jeg glæder mig godt nok til at høre, hvordan resultatet bliver – og hvad du har tænkt dig at bruge vanilletomaterne til.

  • Taktak! 😀
   Tror jeg skal bruge dem som tilbehør til et godt stykke kød… men nu må vi se… 🙂

 • De smager fantastisk, min mor har lavet dem i mange år og de er altid rationerede for ellers er de væk første gang de kommer på bordet. Hun bruger også den grønne bibel.

  • Det er jeg glad for at høre! Tror jeg skal på ‘tomatrov’ næste år, hvis de bliver en succes. Synes det er fedt at bruge de sidste ‘rester’, så planternes sidste tomater også bliver udnyttet 🙂

 • De ser dælendulme lækre ud. Jeg har også bare længe haft lyst til at prøve grønne tomater, og har aldirg smagt det. Vanille lyder super – jeg pønser på at sylte cherrytomater med vanille og æbleeddike snart …

 • Hej Piskeriset

  De ser meget lækre ud, har godt nok aldrig smagt dem, så ved ikke hvor sur-søde de er.. men de kunne måske bruges til en meget sød dessert..et eller andet med marengs, is og nødder? Måske er det helt hen i vejret 😉

  Venlig hilsen

  Lykke

  • Det kunne faktisk være en fræk kombination med syltede tomater og dessert – eller evt. som tilbehør til ost? Må lige vurdere, om det går an, når de er helt klar, for den slags eksperimenter synes jeg selvfølgelig er ret sjove 🙂

  • Takker. Altså sådan en frisk forsyning af figner forpligter jo, så det må du bestemt gøre til næste år 😀

 • Mums, det er bare en klassiker fra barndommen. Har lavet dem i flere forskellige versioner på bloggen – bla nogen med sort kardemomme. Det er virkelig en lækkerbisken. De kan også med fordel serveres til karryretter 😉

 • Hej… jeg har ALTID fået søde grønne tomater til et stykke stærk ost eller leverpostej… thats heaven

  • Jeg kan også forestille mig, at de er rigtig spændende sammen med stærk ost! Mon ikke jeg bør lave en portion mere i år? Hm…

 • Hejsa, jeg vil lige høre om der er nogen som har erfaring med at bruge store tomater fx. bøftomater til syltede grønne tomater ? Skal de evt. skæres i mindre stykker? 😉

  • Jeg har ikke prøvet med store tomater – kun de helt små 🙂
   Jeg er bange for, at du ikke opnår samme resultat, når du skærer tomaterne i mindre stykker. Her vil tomatsaften flyde ud og gøre syltevæsken grumset, og tomaterne vil ikke have samme saft og kraft.

 • Jeg har syltet disse tomater i mange år, til stor glæde for hele familien,
  de er gode til alt slags kød.
  Hilsen Jonna

  • De er nemlig rigtig spændende at bruge som tilbehør. Jeg får nok ikke lavet en portion i år, men det vil jeg overveje at gøre til næste år 🙂

 • Endelig fandt jeg opskriften. Vi har fået dem fra slagteren som tilbehør til tapas, det er simpelthen en god kombination. De skal prøves i morgen ;O)

 • Jeg har lige lavet en dobbeltportion syltede tomater efter din opskrift – jeg er meget spændt.! Jeg har dog brugt modne tomater fra min mosters drivhus., i gule., røde og “sorte”. Jeg glemte dog at skylle glasset i atamob efter at habe skoldet det., hvor længe mon de holder i køleskabet.?

  • Spændende! Jeg ved ikke, hvordan det fungerer med modne tomater, men sig gerne til, hvis det også er en god kombination 🙂
   Hvis du har skoldet glasset grundigt og er meget forsigtig med kun at bruge helt rene gafler/skeer, når du fisker tomater op af glasset, så bør de kunne holde et godt stykke tid. Jeg er i øvrigt gået over til at skylle glassene med vodka i stedet for Atamon, da der har været tvivl om, hvorvidt der er sundhedsskadelige stoffer i Atamon eller ej.

 • Hej Piskeris:-) Jeg er jo helt hægtet af kogekunst og køkkenskriveri, men med egen have og en kæmpe bunke grønne tomater har jeg besluttet at NU skal det være, så jeg holder sylte weekend og har åbnet gu’ve hvor mange af dine syltesider, for at afprøve både tomatlæder, sylt og marmelade. De fleste af mine kogebøger er røget i alle flytningerne gennem de sidste år, så jeg er glad for at I madbloggere deler med os amatører.

  Tak for det og senere tror jeg også jeg må forbi Malou for at se hvad hun har af ideer hihi. I er så kreative søreme så.

  Kh og god weekend
  Henriette, nu fra sydlolland 🙂

  • Hej og velkommen tilbage ♥
   Vores tomatplanter er sene om at komme i gang, men så giver de også til et godt stykke ind i september, så jeg er spændt på, om vi får grønne tomater i år. Jeg overvejer dog at opspore en bakke på et marked eller evt. Torvehallerne, så jeg kan sylte en portion 🙂

   Jeg må lige ind på din blog og tjekke, hvordan livet er på Lolland 🙂

 • Hej 🙂 Nu har jeg for første gang lavet syltede grønne tomater, men det er træls, at vi skal vente 2 uger, inden at vi kan smage dem. Vi er nemlig helt spændt og smiler 🙂

 • Hej piskeris..
  Sider her og kigger på din opskrift med grønne tomater… Ang konservering anbefaler du vodka i stedet for atamon.. Jeg bruger altid cognac når jeg sylter hyben, og det kan nok også bruges til tomater.. Nu er spørgsmålet… Jeg bruger altid hel peberrod som konservering til mine rødbeder, og det mon også bruges til tomater?

  • Cognac lyder også som et godt alternativ.

   Hm, godt spørgsmål mht. peberroden. Det burde godt kunne bruges, men jeg ved ikke, hvordan det kommer til at smage sammen med de sødsyltede tomater. Hvis du prøver, må du meget gerne melde tilbage, om resultatet var godt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *