syltet butternut squash, butternut squash, løg, ingefær, rapsolie, sennepsfrø, chili, gurkemeje, rørsukker, æblecidereddikeSom jeg nævnte for nylig medbragte jeg en del hjemmelavede julegaver, da vi fejrede juleaften sammen med svigerfamilien. En af gaverne var glas med syltet butternut squash, som jeg fandt inspirationen til i ‘Spis Bedre nr. 12/2011’. Her skruede jeg lidt op for krydderierne samt brugte en æblecidereddike i stedet for rødvinseddike samt en almindelige rapsolie i stedet for rapskimolie.

Syltet butternut squash

1 stort butternut squash
1 stort løg skåret i tern
5 cm frisk ingefær skåret i bittesmå tern
3 spsk rapsolie
1 spsk sennepsfrø
1 spsk tørrede chiliflager
1½ tsk gurkemeje
2 dl rørsukker
1 dl æblecidereddike

Skær squashen over og skrab kernerne ud. Skræl hver halvdel og skær derefter squashen ud i tern på ca. 1-2 cm på hvert led. Kog dem i 4-5 minutter i letsaltet vand og lad dem dryppe af i en si. Svits løg, ingefær, chili, gurkemeje og sennepsfrø i olien i 4-5 minutter, og tilsæt så squashtern, rørsukker og æblecidereddike. Lad det simre i ca. 5 minutter og hæld det derefter på glas.

Note: Syltet butternut squash kan bruges som tilbehør til vinterretterne – mere om dette i mit næste blogindlæg – hvor det syltede butternut squash giver et godt og kraftigt spark til smagen med chilien, eddiken og ingefæren som de vigtigste smagsgivere. Jeg vil i øvrigt anbefale at putte lidt vand og evt. lidt mere sukker i gryden, da der ikke var så meget væde tilbage, da jeg skulle putte retten på glas. Jeg gætter på, at syltet butternut squash kan holde ca. en uge på køl.

Jeg sad i øvrigt og ryddede lidt op i de billeder, jeg har taget denne måned, og opdagede her, at jeg havde glemt at vise billeder af den uforskammede lækre jule-flødebolle, som jeg købte hos Summerbird lige inden jul. Det er den største og dyreste flødebolle, jeg nogensinde har købt, men den var søreme også god. Det var en særlig juleudgave med hakkede pistacienødder, kanel, syltet mandarin (?) og andre gode sager. Den sjoveste detalje var den mini-flødebolle, der gemte sig inde i den store flødebolle – dejlig overraskelse. Flødebollen var et helt måltid i sig selv, så det var godt, jeg havde spist meget let den dag.