Sachertorte

Sachertorte

Sachertorte bliver selvfølgelig afslutningen på mit østrigske benspænd. Det er nemlig den mest klassiske østrigske kage. Og det er en kage med lidt af et ry – blandt andet for at være overvurderet, eftersom mange har oplevet at få en udgave, der er ret tør. Og jeg indrømmer da også gerne, at jeg sjældent har været synderlig imponeret over de udgaver, jeg har prøvet. Den bedste er stadig en version, som min mor bagte, da jeg var teenager… og hvor opskriften desværre forsvandt nogle måneder efter. Det lykkedes os aldrig at finde den igen, æv.

Men så må jeg prøve med den næstbedste løsning, og i min jagt på en god opskrift på sachertorte, faldt jeg over bloggen Lasunka. Jeg tog udgangspunkt i den opskrift, men justerede flere ting – blandt andet tillod jeg mig at dryppe kagebunden med lidt appelsinsaft for at sikre, at de ikke blev tørre (lidt alkohol ville heller ikke skade – medmindre du naturligvis vil servere kagen for børn eller andre, der gerne vil undgå alkohol).

Sachertorte er i øvrigt også en kage, hvor der en del stridigheder omkring den rette sammensætning og servering, hvilket du kan læse mere om på Wikipedia.

Sachertorte

10 personer

Dej:
200 g mørk chokolade
150 g smør
3 dl hvedemel
1½ dl rørsukker
6 æg
½ tsk vaniljesukker
lidt salt

Fyld:
300 g abrikosmarmelade uden frugtstykker (blend det evt. inden brug)
½ appelsin

Overtræk:
150 g mørk chokolade
50 g smør

Put smør i en lille kasserolle og varm det langsomt op. Mens det smelter, hakker du chokoladen og rører i, når smørret er næsten smeltet. Tag kasserollen af varmen og rør rundt, indtil chokoladen er flydende. Fordel æggehvider i én skål og æggeblommer i en anden. Pisk æggehviderne stive. Pisk derefter æggeblommerne sammen med rørsukkeret, så det bliver en cremet og luftig masse. Pisk chokolademassen sammen med æggeblommerne og tilsæt så salt, vaniljesukker og hvedemel. Pisk det sammen. Vend forsigtigt halvdelen af æggehviderne i dejen med en stor grydeske. Vend derefter resten af æggehviderne i dejen.

Smør en springform på ca. 20 cm og fordel chokoladedejen i den. Bag din sachertorte i midten af ovnen ved 180 grader i 40-50 minutter. Brug en tynd træpind til at stikke i midten af kagen for at se, om den er gennembagt.

Lad din kage køle helt af. Har den fået en top på midten, kan du skære den af med en lang skarp kniv og ‘gemme’ den ekstra kagebund i midten (eller snacke det under bagningen, det styrer du selv).

Flæk kagen på midten og dryp den nederste del med appelsinsaft (eller en frugtlikør). Smør derefter det meste af abrikosmarmeladen ovenpå – gem et par spsk til toppen. Læg den anden halvdel af kagen ovenpå abrikoslaget og tryk det let sammen. Smør de sidste par spsk abrikosmarmelade på toppen.

Smelt forsigtigt smør og chokolade på samme måde som ved dejen – det må ikke blive for varmt og skal kun lige være flydende. Smør din sachertorte med chokoladecreme og stil den mørkt og køligt (ikke køleskab!) i et par timer og gerne natten over, så den kan trække smag.

Så kan du servere din sachertorte – evt. med flødeskum til.

Note: Denne sachertorte er faktisk slet ikke så tosset! Et vigtigt tip er, at du bruger en chokolade du rigtig godt kan lide, for den ingrediens dominerer selvfølgelig smagen.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *