Sådan udnytter du resterne fra julemiddagen

Sådan udnytter du resterne fra julemiddagen

Julen er en højtid med masser af god mad – faktisk så meget, at det også er en højtid med megen madspild, da folk ganske enkelt ikke når at spise al den mad, der bliver sat på bordet eller bliver trætte af at spise rester. Mens det første i høj grad kan løses ved at lave lidt mindre portioner eller fryse resterne ned, så kan det andet løses ved at finde på nye retter ud af resterne. Herunder får du en masse tips til, hvordan du kan udnytte resterne fra julemiddagen.

juledrink, snaps, kirsebærlikør, cointreau, rosmarin, vinter-cocktail, drink

Snaps og kirsebærlikør

Lad os starte med julefrokostbordet. Her bliver der ofte snaps til overs. Lige præcis snaps er let at gemme, men du kan selvfølgelig også bruge snaps i drinks – for eksempel denne juledrink, hvor der også indgår kirsebærlikør. Og nu vi er ved kirsebærlikør så kan den naturligvis også bruges i andre drinks. Hvad med en El Diablo?

gløggmarineret oksekød, nyretapper, majsstivelse, smør, ost, kartofler, muskatnød

Gløgg

Måske når du at blive træt af at drikke gløgg, inden flasken/kartonen er tom. Men så kan den heldigvis bruges til andre ting – såsom gløggmarineret oksekød! Så får du også en dejlig krydret sauce til aftensmaden.

ølbrød, hvedebrød, brød, gær, øl, yoghurt, havregryn, hvedemel, rørsukker, maltmel

Øl

Er du blevet træt af juleøl, men stadig har nogle stående, så kan du bruge dem i ølbrød eller rugbrød

rugbrødsmusli, musli, müsli, rugbrødsmûsli, rugbrød, rørsukker, nødder,

Rugbrød

Rugbrød kan du naturligvis også bruge – enten i en rugbrødsmüsli som ovenstående eller i en rugbrødslagkage. Bare udskift de friske hindbær med noget andet (da det ikke er sæson for friske hindbær pt.).

stegt and, stegt juleand, juleand, jul, juleaften, andesteg, kartofler, andesauce, rødkålssalat, sauce

And

Hvis vi smutter videre til selve julemiddagen, så får mange stegt and den aften. Får du gås i stedet, kan rester af denne dog også bruges i følgende retter:

anderuller, and, stegt and, rispapir, rødkål, grønkål, granatæble, æble, appelsin

Anden får et asiatisk twist i disse anderuller, hvor du også kan bruges rødkål, grønkål og æbler fra julemiddagen. Du kan selvfølgelig også bruge det som fyld i en appelsinpandekage.

andetarteletter, tarteletter, and,juice, pastinakker,majsstivelse

Andekødet kan selvfølgelig også bruges som fyld i andetarteletter

andehotdog, and, hotdog, børd, rødløg, grønkål,chilimayo

…. eller hvad med en andehotdog?

andesalat, salat, and, stegt and, grønkål, rødkål, risvinseddike, peanuts, nudler, appelsiner, æbler

Og så kan andekødet også bruges i et hav af salater – hvad med and med savoykål og nudler, en grapesalat med and, kålsalat med and og asiatisk twist eller en andesalat med chokolade? Kun fantasien (og resten af lageret) sætter begrænsningerne.

andesuppe, suppe, and, gulerødder, karrypasta, bouillon,

Nåja – og så er en varm, krydret ramen med and jo heller ikke et dårligt valg – eller en andesuppe med rød karry.

ribbensstegssandwich, ribbenssteg, sandwich, frokost

Flæskesteg

Får du ribbenssteg/flæskesteg til julemiddagen, så kan man ikke komme udenom den altoverskyggende sandwich – jeg har lavet denne version i ølboller samt en helt klassisk version.

jule-tiramisu, juledessert, dessert, jul, italiensk, risalamande, kirsebær, kirsebærsauce, ladyfingers, kirsebærvin, kakaopulver, grødris, ris, fløde, mælk

Risengrød og risalamande

Risalamande afslutter julemiddagen i mange danske hjem. Selve risalamanden er lidt svær at bruge i andre retter, men vil du alligevel prøve, så kan jeg anbefale denne jule-tiramisu. Får du til gengæld risengrød – eller blot ikke fik brugt al risengrøden, da du lavede risalamande – så kan du bruge grøden til en risalamandetærte, servere risengrøden med ølsirup eller bruge den i klatkager. Eller du kan bruge resten af grøden i risengrødsboller eller fritere den!  

risalamande-budding, budding, dessert, risalamande, ris ala mande, jul, juledessert, fløde, vanilje, sødmælk, husblas, æg, rørsukker

Kirsebærsauce

Kirsebærsaucen kan bruges i mange andre desserter. Skal du holde julefrokost i løbet af julen, så prøv at servere en risalamande-budding eller risalamande cheesecake, som begge toppes med kirsebærsauce. Eller hvad med en kirsebæris?

Har du et godt tip til, hvordan man bruger resterne fra julemiddagen, så smid gerne en kommentar herunder.2 thoughts on “Sådan udnytter du resterne fra julemiddagen”

  • Biksemad med and eller Gås, servereret med spejlæg og gerne chiliketchup og masser af friskkværnet peber og en god skefuld andesauce , er dejlig mad dagen derpå nytårsdag.
    Så skal man bare lige have kødet godt på køl i mellemtiden, der er jo trods alt en uge i mellem 🙂
    Randi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *