Ølbrød – saftigt brød lavet på øl

Ølbrød – saftigt brød lavet på øl

Ølbrød skal ikke forveksles med øllebrød – ølbrød er blot et lækkert, blødt og saftigt brød lavet på øl. Det er oplagt at lave her i juletiden, hvor man pludselig godt kan stå med ølrester efter en julefrokost. Det gjorde vi for eksempel i weekenden, hvor gemalen og jeg havde købt en række spændende juleøl. Et par af dem faldt dog ikke i vores smag, så de blev sat i køleskabet og gemt, så jeg kunne bruge dem i ølbrød.

Jeg har tilsat sukker til dette ølbrød for at give det lidt sødme, da det passer godt sammen med den mørke juleøl og maltmelet, men brødet er ikke voldsomt sødt.

Ølbrød

2 stk.

4½ dl mørk juleøl, stuevarm
25 g gær
2 dl yoghurt naturel
1 spsk salt
2 dl havregryn
2 spsk mørkt maltmel
3-4 spsk rørsukker
11-12 dl hvedemel

Rør gæren ud i øl og rør derefter yoghurt og salt i. Tilsæt havregryn og maltmel og rør det grundigt sammen med en grydeske, inden du tilsætter rørsukker og et par dl hvedemel. Rør rundt og tilsæt mere mel, indtil du har en god, fugtig dej. Ælt den grundigt med grydeskeen og dæk dejen med et fugtigt viskestykke. Lad den hæve til dobbelt størrelse – det tager 1-2 timer afhængig af, hvor varmt dit køkken er. Vip dejen ud på et meldrysset bord. Skær dejen ud i to lige store dele og form dem forsigtigt til to aflange brød – du skal IKKE ælte dejen. Læg forsigtigt dine ølbrød på en bagepapirbeklædt bageplade og læg det fugtige viskestykke over. Lad dem efterhæve i en halv time. Drys dine ølbrød med en lille smule mel, inden du sætter dem i ovnen ved 220 grader i 25-30 minutter. Bank på undersiden af brødene for at tjekke, om de har fået nok – de skal føles sprøde og hårde på overfladen og lyde hule, når du banker på dem.

Afkøl brødene og spis dem med lidt smør. Ølbrød er perfekte til ostemadder, men egner sig også fortrinligt til en lækker sandwich.

Note: Mmmm! Ølbrød er absolut en god måde at bruge en ølrest på! Det får som sagt noget sødme fra juleøllen og sukkeret, men det er ikke et decideret dessertbrød.12 thoughts on “Ølbrød – saftigt brød lavet på øl”

    • Det er dejligt saftigt og med god maltsmag – fungerer godt bare med lidt smør på, men er også utrolig god til en oste- eller spegepølsemad 🙂

  • det er et superlækkert brød,det er svampet med sprød skorpe,selv efter det har været i fryseren

  • Det er tæt på at være verdens bedste brød.
    Jeg bruger porter og muscovado sukker. Lidt chiafrø er også godt i, men jeg synes der er alt for meget mel i. Jeg kunne slet ikke ælte alt det mel ind i dejen og var nødt til at tilsætte mere vand for at få en lækker dej. Så de andre gange jeg har bagt det har jeg kun brugt omkring 7-8 dl mel. Jeg smider også ca 1,5 dl vand ind i bunden af ovnen når jeg har sat pladen i ovnen. Det giver en ekstra sprød skorpe. 😉 🥖

    • Tusind tak for de pæne ord – jeg havde helt glemt denne opskrift, så dejligt at du skrev en kommentar, så jeg straks kan få bagt det igen! Det kan være, jeg skal bruge vandtricket næste gang 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *