Moussaka med auberginer

moussaka, græsk, lasagne, lammekød, olivenolie, aubergine, løg, kanel, muskatnød, ost, parmesan, mælk, hvedemel, tomater, hvidløgI dag får I opskriften på en rigtig græsk klassiker – nemlig moussaka. Ligesom den italienske lasagne kan moussaka laves på mange forskellige måder. Jeg har blandt andet set versioner med kartofler, squash og/eller oksekød, men når nu jeg har græsk tema i denne måned, så tænkte jeg, at jeg hellere måtte holde mig til en traditionel græsk moussaka. Jeg kiggede derfor på Wikipedia og tog udgangspunkt i de råvarer, de beskriver under den græske moussaka. Bechamelsaucen, jeg har brugt i min udgave, kommer fra min opskrift på deluxe lasagne.

Moussaka med auberginer
4 personer

2½ auberginer – ca. 650-700 g
500 g hakket lammekød
2 løg, hakkede,
olie til stegning
2 fed hvidløg, finthakkede
1 dåse tomater
1 tsk kanel
1 tsk peber
salt

Ostesauce:
1½ spsk smør
1½ spsk hvedemel
3 dl mælk
muskatnød
4 spsk fintrevet mellemstærk ost – jeg brugte parmesan
salt og peber

Skær auberginer i skiver, der er ca. 1 cm tykke. Drys salt på auberginerne og lad dem trække en halv times tid, inden du tørrer auberginerne rene for salt og saft med et stykke køkkenrulle. Steg dem gyldne på hver side i en god sjat olivenolie. Hvis du gerne vil have en mere fedtfattig udgave, kan du evt. zappe auberginerne i mikroovnen i stedet for at stege dem i olie.

Svits løg, hvidløg, kanel og peber i lidt olie, indtil løgene er møre. De må ikke tage farve. Tilsæt lammekødet og brun det godt, inden du tilsætter tomater. Læg låg på gryden og lad det simre videre i 20 minutter. Smag til med salt.

Smelt smørret i en lille gryde og pisk melet i. Brug et lille handy piskeris og sørg for, at temperaturen er på middelvarme. Bland fløde og vand sammen i en skål og tilsæt en smule til melblandingen. Pisk grundigt, tilsæt mere væde og fortsæt således, indtil al væden er pisket ind i saucen. Varm saucen langsomt op, indtil det bobler. Tilsæt osten og pisk den ind i saucen og smag så til med muskatnød, salt og peber.

Nu er det tid til at lægge din moussaka sammen. Tag et mediumstort ildfast fad og smør et tyndt lag ostesauce ud over bunden. Læg et lag med aubergineskiver, derefter et lag med kødsauce og så et lag ostesauce. Fortsæt sådan, indtil du slutter af med et lag auberginer, der toppes med et lag ostesauce. Du kan evt. drysse lidt fintrevet parmesan ud over din moussaka til sidst, men det er ikke strengt nødvendigt.

Bag den i ovnen ved 190 grader i en halv time.

Lad din moussaka hvile i 20-30 minutter, inden du serverer den. Så kan den nå at samle sig, så den er lidt lettere at skære i.

Note: Jeg var spændt på, hvordan denne moussaka ville smage, når der var kanel i, for det er jeg ikke vant til i hovedretter, men det fungerede overraskende godt. Det er en dejlig fyldig ret, der er tilpas mild til, at de fleste bør kunne spise den. Og så er moussaka – ligesom lasagne – mindst lige så god (hvis ikke bedre) på andendagen.

 

2 thoughts on “Moussaka med auberginer

    • Det slog mig også, hvor mange år siden det var, jeg sidst havde lavet denne ret – hvilket er en stor fejl, for det er jo en skøn ret 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *