Jordskokker i fad med parmesanost samt fransk citrontærte
Vi har haft mine svigerforældre på besøg, og så kunne jeg teste et par opskrifter, som jeg længe har tænkt på at lave – nemlig den franske citrontærte fra ‘Kager der smager’ og opskriften på jordskokker i fad med parmesanost, som kommer fra et lille opskrifthæfte fra supermarkedet.
Jordskokker i fad med parmesanost
6-8 personer
800 g jordskokker
300 g kartofler
3 løg i ringe
4 dl fløde
1 dl friske timianblade
4 fed knust hvidløg
75 g friskrevet parmesanost
salt og peber
Kom skiver af jordskokker, kartofler og løgringe i et ovnfast fad. Bland hvidløg, fløde, timian, revet parmesanost, salt og peber sammen og kom blandingen over jordskokkerne. Kom det i ovnen ved 200 grader i ca. 50 minutter, til kartofler og jordskokker er møre.
Note: Jeg har virkelig glædet mig til at prøve denne opskrift på jordskokker i fad, og den skuffede bestemt ikke! Den står til 4 personer, men så skal man godt nok være sulten – eller også skal man helt undlade andet tilbehør, for vi var seks personer, og selvom vi spiste godt til, var der rester. Vi havde så også kartofler til ved siden af, men alligevel.
Fransk citrontærte
6-8 personer
Mørdej:
100 g mandler
50 g sukker
150 g hvedemel
reven skal af en citron
80 g smør
1 spsk mørk rom
Citronfyld:
2 æg
1 dl sukker
reven skal og saft af en citron
Syltede citronskiver:
2 dl vand
1½ dl sukker
1 citron
Blend mandlerne fint og bland dem med sukker, mel og citronskal. Hak smørret i med en kniv. Ælt ingredienserne sammen og saml dejen med rom. Tryk dejen jævnt ud i en smurt tærteform. Prik bunden med en gaffel og bag den i den nederste del af ovnen ved ca. 175 grader i 12-15 minutter.
Pisk æg og sukker til en lys æggesnaps. Riv og pres citronen og rør det i æggemassen. Hæld blandingen i tærtebunden og bag kagen videre i ca. 20 minutter, til æggemassen er jævnt gylden. lad kagen blive kold.
Bring sukker og vand i kog. Skær citronen i ½ cm tynde skiver og lad dem simre i 5-10 minutter i sukkerlagen, til de er bløde og klare. Tag dem forsigtigt op og kog lagen lidt ind til en sirup. Læg citronskiverne på den afkølede tærte og hæld sukkerlagen over kagen.
Note: Jeg glemte desværre at putte rom i, men tærten blev meget lækker og velsmagende alligevel. Jeg serverede den sammen med noget græsk yoghurt, der var vendt grundigt i et ordentligt skud vaniljesukker. Helt formidabel dessert for en citronelsker som mig 🙂
Kære Piskeris,
Wauw hvor bliver dine svigerforældre godt nok forkælet. De må ELSKE dig! Citrontærten ser godt nok smuk ud. Jeg er ikke selv så meget til citroner, men man bliver jo helt fristet alligevel.
Hav en skøn weekend. Det kan være, du som jeg, skal ind og se Julie/Julia?
Madglade hilsner,
Nadia
Ih du milde – du overgår dig selv, Piskeris, det lyder jo helt forjættende! Vi skal snart have gæster, og jeg håber jeg kan finde ud af at lave lidt af det efter.
Håber ikke dine gæster ser hvad de er gået glip af.. Hvor ser det lækkert ud.. Vi marinere også i øl, engang imellem.
UHM, hvor lyder det altså bar super lækkert!
Jeg er altid imponeret over så mange nye ting du orker at prøve på en gang..
Uuuuuuuuuuuuhm, og mere er der vist ikke at sige til dét – ud over at jeg noterer for mig selv at jeg skal lade være med at kigge forbi PÅ TOM MAVE!!! Ser lækkert ud. Dejlig weekend.
Foodfanatic – de er altid utrolig søde til at rose madlavningen og synes, det er nogle spændende ting, jeg finder på 🙂
Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om filmen. Jeg har luret lidt på den, men jeg tror, jeg ender med at se den på CdOn på et senere tidspunkt – der kommer simpelthen så mange film, jeg gerne vil se de næste par måneder, så jeg må rationalisere lidt 🙂
Madame – tak tak 🙂
Jeg havde ikke så meget tid til at planlægge, hvad vi skulle have, så det blev en blanding af retter, jeg kunne huske, jeg ville afprøve samt hvad jeg lige havde lyst til ud fra de råvarer, der var i gemmerne. Men det faldt da meget godt ud 🙂
Mette Lykke – det gør de nok ikke – jeg tror ikke, de kender bloggen. Jeg spekulerer på, om ikke det er første gang, jeg har marineret i øl – plejer at gøre det i en decideret marinade eller i vin eller juice. Men øl var bestemt en god idé, og det gav også en god bund til den kraftige sauce – mmm!
MissMuffin – mange tak! Gemalen var også god til at hjælpe til i går, så vi kunne nå det hele, så det var ikke så stressende 🙂
Frk. Bibo – jeps, det er altås temmelig farligt at kigge på madblogs inden madtid! Jeg har begået 'fejlen' mange gange efterhånden 😀
Hvor ser det bare lækkert ud, dine gæster er heldige mennesker 🙂
Jeg må prøve den creme – og helt klart jordskokkerne, for de lyder jo himmelske!
Kæresten er desværre – heller ikke – synderlig – glad for citron, men jeg må se om jeg kan få denne i ham. Er den meget syrlig?
mange hilsner
Birthe
NYBH – mange tak 🙂
Jordskokkerne var der rigtig rift om, og dem kunne jeg sagtens finde på at lave igen, for det var kræs!
Jeg tror liiige, du må hive ham kæresten i ørerne, så han ikke er så kræsen! 😀
Hmm… den var lidt syrlig, men siruppen ovenpå gjorde den også sød, og sammen med vanille-creme fraichen kunne man også gøre smagen mere 'blød og rund'.
Det var dog en forrygende middag du der diskede op med, og jeg kan se, at du har det lige som mig, at du også går igang med noget nyt når du har gæster, det har jeg også altid gjort.
Det jordskokfad er jeg da varm på!
Knus
Vibeke
Vibeke – hehe, flere gæster mener ellers, at det er dumdristigt at gøre, når man ikke ved, hvad resultatet er, men da vi normalt kun er to personer i husstanden, så er der en del af de mere omstændelige retter, jeg ikke gider at kaste mig ud i, hvis ikke det er til flere personer 🙂
Og jordskokretten er yumyum!