Käsespätzle

Käsespätzle

Vidste du, at der findes en tysk pendant til den amerikanske mac ’n’ cheese – nemlig käsespätzle? Spätzle kommer fra Sydtyskland og er en form for pasta, der laves ved at presse en meget blød dej gennem et spätzle-jern. Sidstnævnte har jeg som dansker ikke liggende, men man kan heldigvis også bruge dørslag med store huller. Mit havde dog lige lovlig små huller, så jeg endte med et ’nippe’ noget af dejen i små stykker og putte i det kogende vand.

Pastaen serveres ofte til fyldige kødretter, men kan også kombineres med ost (oftest emmenthaler) til en käsespätzle, og det kunne jeg naturligvis ikke stå for. Jeg tog udgangspunkt i Emmis opskrift på spätzle og tilføjede derefter ost og krydderier. Jeg har også set, at man ofte serverer retten med ristede løg og/eller hakkede forårsløg, så det måtte jeg også prøve.

Käsespätzle – den tyske mac ’n’ cheese

2 personer

Spätzle:
3½ dl Tipo 0 hvedemel
2 æg
½ tsk salt
2 dl koldt vand

Derudover:
100 g friskrevet ost – jeg brugte cheddar
2 spsk smør
Muskatnød
Salt og peber
Ristede løg
finthakket forårsløg

Rør mel og salt sammen i en skål. Pisk først æg i og tilsæt derefter vand. Pisk det til en ensartet masse.

Sæt en stor gryde vand med lidt salt i over kog. Her ville tyskerne finde et spätzle-jern frem, men det havde jeg selvfølgelig ikke, så jeg fandt i stedet et dørslag frem – gerne et med så store huller som muligt. Læg det over den kogende gryde og pres dejen igennem med en spatel eller grydeske. Så vil dejen dryppe ned i gryden i korte tråde. De er færdigkogte, når de stiger op til overfladen. Hæld vandet vand og skyl kort dine spätzle i håndvarmt vand, så de stopper med at koge (så holder de også formen bedre).

Smør et lille ildfast fad med smør. Fordel halvdelen af den kogte spätzle i fadet og top den med halvdelen af den revne ost samt lidt salt, peber og muskatnød. Put derefter resten af den kogte spätzle oven på sammen med lidt flere krydderier, smørret der er fordelt i små klumper samt resten af osten.

Sæt din käsespätzle i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter, indtil den er gylden. Top den med ristede løg – og servér den gerne sammen med friske grøntsager, da det er en ret bastant ret!

Note: Käsespätzle er mindst lige så uartig som mac’n’cheese – og hvor smager det godt!  



2 thoughts on “Käsespätzle”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *