fuldkornsboller, boller, brød, gær, yoghurt naturel, knækkede rugkerner, rugmel, hvedemelJeg var rigtig træt, da jeg kom hjem i går, og hvad gjorde jeg så? Stegte nogle bøffer, der skal bruges til burgers i dag, samt blandede en dej til grove boller! Ja, for det kunne jeg jo lige nå, inden vi fik gæster! Kors… nå, men det betyder jo, at aftensmaden går hurtigt i aften, og så må jeg sørge for at slappe lidt af der. Det bør også komme helt naturligt, da jeg har en arbejdsdag på 10 timer foran mig…

Opskriften på boller er inspireret af ‘ Gyldendals Bagebog’.

Fuldkornsboller
15 stk.

25 g gær
2½ dl lunkent vand
1,75 dl yoghurt naturel
1 tsk salt
100 g knækkede rugkerner
100 g groft rugmel
350 g hvedemel

Gæren smuldres i dejfadet. Hæld lidt af vandet over og rør gæren glat. Hæld resten af vandet i og tilsæt yoghurt, salt, rugkerner, rugmel og det meste af hvedemelet. Ælt dejen godt igennem og kom mere mel i lidt efter lidt, til dejen er smidig og glat og slipper skålen. Lad dejen hæve, tildækket og lunt, til dobbelt størrelse. Ælt dejen let igennem, del den i 15 lige store dele, der formes til boller og sættes på plade med bagepapir. Efterhæver til dobbelt størrelse. Pensles med mælk og drysses med knækkede kerner.

Bages på næstnederste rille i forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 20 minutter.

Note: Da jeg ikke gad at købe yoghurt naturel kun for at bage boller, brugte jeg noget A38 i stedet. Det gik nogenlunde, selvom jeg tror, at dejen var en smule mindre tilbøjelig til at hæve. Jeg lavede lidt større boller og fik derfor kun 9 ud af opskriften. Har lige spist en til morgenmad, og den god og solid.