Fastelavnsboller med chokolade

Fastelavnsboller med chokolade

Fastelavn nærmer sig, så jeg har bagt fastelavnsboller med chokolade. Jeg føler godt nok, jeg er lidt bagud, når næsten alle bagere har solgt fastelavnsboller i alskens udgaver siden første uge af januar. Men nu skulle det være!

Disse fastelavnsboller med chokolade er ikke voldsomt store, men de mætter en del på grund af chokoladecremen. Og så er jeg personligt bedre til denne størrelse kage end de store flødeskumsbjerge, som man kan få hos de traditionelle bagere.

Jeg skelede til en opskrift på DRs hjemmeside, men brugte metoden fra min opskrift på kagemand/kagekone/kageperson samt lavede en anden type fyld.

Er du mere til den gammeldags udgave, så tjek min opskrift på gammeldags fastelavnsboller.

Fastelavnsboller med chokolade

6 stk.

Dej:
10 g gær
0.75 dl mælk
2½ dl hvedemel
et knips salt
½ spsk rørsukker
1 æg
20-25 g smeltet smør
100 g koldt smør
1 spsk mælk

Fyld:
1½ dl fløde
100 g chokolade
evt. 1 dl syltetøj – gerne solbær eller brombær
2½ dl fløde

Pynt:
smeltet chokolade eller chokoladeglasur

Start dagen før med at finthakke chokoladen til fyldet. Hæld det i en skål. Varm fløden op, og når det er tæt på kogepunktet, hælder du det ud over chokoladen. Lad det stå et minuts tid, inden du rører chokoladen ud i fløden. Stil den i køleskabet til næste dag.

Hæld mælken i en skål og rør gæren ud det. Rør derefter sukker, smeltet smør samt æg i. Tilsæt og rør melet i lidt efter lidt, indtil du får en blød dej. Læg et rent viskestykke over skålen og lad dejen hæve en halv times tid.

Drys mel på køkkenbordet og rul dejen ud til et rektangel, der er én del bred og tre dele lang – dvs. længden på dejen skal være tre gange bredden på den udrullede dej. Riv det kolde smør med et groft rivejern ud over to tredjedele af dejen, så du efterlader den højre tredjedel af dejen helt uden smør. Sørg for, at smørret er ligeligt fordelt ud over dejen. Fold den tredjedel af dejen, hvor der ikke ligger smør på, henover midten af dejstykket. Tag derefter den venstre side af dejen, der er toppet med smør, og fold den over de to andre lag. Tryk det sammen og fold enderne (top og bund) på dejen ind under sig selv. Det gør det sværere for smørret at løbe ud.

Rul dejen igen, så den er én del bred og tre dele lang og sørg gerne for, den har lige kanter. Fold den ene tredjedel af dejen ind mod midten. Fold derefter den anden tredjedel ind over. Tryk den let sammen og stil den i køleskabet i ti minutter.

Rul dejen ud igen på samme måde, fold den igen og stil den i køleskabet i ti minutter.

Så skal dejen for tredje og sidste gang udrulles og foldes på samme måde som før. Her slutter du dog af med at skære dejen ud i seks lige store firkanter. Pensl kanterne med lidt vand og fold så spidserne ind mod midten, inden du med hænderne former små boller. Tryk dem ikke helt flade – de må gerne kunne udvide sig. Sæt dem på en bagepapirbeklædt bageplade og læg det rene viskestykke over. Lad dem hæve i en halv time.

Pisk æggeblomme og 1 spsk mælk sammen og pensl bollerne med det. Bag dem ved 180 grader i ca. 15 minutter, indtil de er gyldne og sprøde. Lad dem køle af.

Tag skålen med chokolade ud af køleskabet en halv time før, at den skal bruges. Pisk imens fløden til skum. Når den halve time er gået, pisker du det med en elpisker, så chokoladen bliver til creme.

Flæk bollerne og fyld dem med chokoladecreme, syltetøj (kan udelades) samt flødeskum. Pynt dine fastelavnsboller med chokolade – enten smeltet chokolade eller chokoladeglasur.

Note: Friskbagte fastelavnsboller med chokolade kan altså noget! Og ja, de skal helst spises samme dag, de er bagt – men det er muligt, at man kan fryse bollerne ned, inden de bages, så de let kan tages frem og bages en anden dag. Det har jeg dog ikke prøvet.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *