Citron-pinjekernekage med lavendelflødeskum samt svensk mandeltærte

Citron-pinjekernekage med lavendelflødeskum samt svensk mandeltærte

I går var en travl dag, for udover to timers træning (som jeg heldigvis stort set ikke kan mærke i dag) fik jeg også bagt en citron-pinjekernekage samt en svensk mandeltærte, rullet trøfler samt blendet en peberfrugtscreme i anledning af svigermors fødselsdag. Der blev endda også tid til at lege med yndlingsnevøen inden aftensmaden, så jeg nåede da at få en god del motion den dag og kunne med den bedste samvittighed smage begge kager!

Inspirationen til denne citron-pinjekernekage fandt jeg i ‘Flere suveræne salater og brillante buffeter’ – dog har jeg brugt forskelligt slags sukker i min udgave, da jeg løb tør for rørsukker, og så holdt jeg mig til hvedemel. Min citron-pinjekernekage er pyntet med kandiserede violer og violbolsjer, som jeg købte i Frankrig i sommers.

Den anden opskrift har jeg fra Kageanarkistens blog – igen med et par bittesmå ændringer undervejs, så det passede lidt bedre til de mængder, jeg havde af de forskellige råvarer. Begge kager kan kraftigt anbefales!

Citron-pinjekernekage med lavendelflødeskum

8-10 personer

2 tsk tørret lavendel
2 tsk blåbærmarmelade
100 g blødt smør
200 g rørsukker
3 æg
175 g hvedemel
revet skal fra en citron
½ +½ dl friskpresset citronsaft
50 g pinjekerner
2½ dl fløde

Rør lavendlerne sammen med marmeladen og lad det trække, mens du bager kagen. Rist pinjekernerne på en tør pande og afkøl dem. Pisk smør og sukker grundigt med en elpisker, og pisk derefter æggene i et ad gangen. Tilsæt ½ dl citronsaft samt citronskal, mel og pinjekerner. Hæld dejen i en smurt springform på 22-23 cm og bag den ved 175 grader i ca. 40 minutter.

Køl kagen let af, prik den med en gaffel og hæld en ½ dl citronsaft over. Lad den køle helt af, og pisk derefter fløden til skum og vend marmeladen i. Smør flødeskummet ud over kagen.

Note: I den oprindelige opskrift drysser man flormelis ud over kagen og serverer flødeskummet ved siden af, men jeg valgte i stedet at pynte kagen med flødeskum. Så har du heller ikke brug for så meget flødeskum – du kan sagtens nøjes med at bruge 2 dl fløde.

Svensk mandeltærte

10-12 personer

Mandelbunde:
5 æggehvider
150 gram sukker
½ tsk vaniljesukker
150 gram mandler

Smørcreme:
6 æggeblommer
1 dl mælk
80 gram sukker
190 gram smør

Blend mandlerne. Pisk æggehvide og sukker til en tyk, skinnende marengs. Pisk vaniljen i og vend mandlerne i. Tegn to cirkler på ca. 25 cm i diameter på to stykker bagepapir, og bred marengsmassen ud på dem, så du får to bunde med en diameter på 25 cm. Bag bundene en ad gangen i 20 min ved 175 grader og lad dem køle af på en rist.

Rør æggeblommer, mælk og sukker sammen i en lille gryde og varm det op under konstant omrøring – det må ikke koge. Rør hele tiden rundt med middelsvag varme, indtil cremen er tyknet. Lad den køle lidt af, og rør så smørret i lidt ad gangen. Rør cremen helt glat og sæt den i køleskabet, indtil den er helt kold.

Smør den ene halvdel af smørcremen på den ene mandelbund, læg den anden ovenpå og top med det sidste smørcreme. Lad kagen trække et par timer i køleskab, så kagen ‘sætter sig’.

Note: Syndig lækker – sådan lidt fudgeagtig – og ret mættende, så selvom kagen ikke er så høj, så bliv ikke alt for overmodig, når du skærer et stykke!

 

svensk mandeltærte, tærte, dessert, kage, vaniljesukker, vanilje, mandler, smørcreme, æg, mælk, rørsukker, smør


22 thoughts on “Citron-pinjekernekage med lavendelflødeskum samt svensk mandeltærte”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *