Vanillekipferl

Vanillekipferl

Vanillekipferl er en mild og sød julesmåkage fra det tyske julekøkken. Den er formet som en halvmåne og blev oprindeligt lavet på valnødder. Det overvejede jeg også kort at gøre. Jeg endte dog med mandler, hvilket fik småkagerne til at minde smagsmæssigt om de danske vaniljekranse – dog lidt mildere og knapt så sprøde.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Einfach Backen men skruede en lille smule ned for smørret og tilføjede lidt mere mel. Vanillekipferl kan nemlig godt være lidt ‘skøre’ i det, og vi skulle have dem med på en skovtur sammen med en flok venner. Og de overlevede heldigvis – ja, altså både kager og venner, hehe.

Vanillekipferl

25-30 stk

180 g hvedemel
50 g mandler, smuttede og derefter blendede
50 g flormelis
½ tsk vaniljepulver
100 g koldt smør
2 små æggeblommer
1-1½ dl hvidt sukker

Rør mel, blendede mandler, flormelis og vaniljepulver sammen i en skål. Skær smørret i små tern og gnid dem ind i melet. Tilsæt æggeblommerne og ælt det hurtigt sammen til en ensartet dej. Put dejen i en frostpose og læg den i køleskabet en times tid.

Tag halvdelen af dejen ud og læg den på et meldrysset bord. Tag små stykker af dejen og rul dem til små tykke stykker, som du lægger på en bagepapirbeklædt bageplade. Sørg for, at de buer (ligesom en halvmåne) og tryk enderne spidse. Det er vigtigt, at du arbejder hurtigt, så dejen ikke bliver for varm og blød, mens du former de små halvmåner. Gør den det, så smid dejen på køl igen – og sæt alternativt de formede småkager på køl, så de ikke er alt for varme og bløde, når de puttes i ovnen. Så risikerer du nemlig, at de ikke holder formen og ‘splatter’ ud.

Sæt småkagerne i ovnen ved 180 grader i ca. 8 minutter. Tag dine Vanillekipferl ud, når de begynder at blive gyldne. Lad dem køle en lille smule af, inden du vender dem i hvidt sukker.

Kagerne er bedst den første uges tid – hvis de altså holder så længe.

Note: Vanillekipferl er en elegant og ret enkel julesmåkage. Den er let at lave, selvom udformningen måske kan drille lidt ved de første par stykker. Jeg synes dog, at det gik hurtigt med at lure, hvordan de skulle formes.



2 thoughts on “Vanillekipferl”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.