Stegt andebryst med varm salat af savoykål, brune champignoner og persillerødder

Stegt andebryst med varm salat af savoykål, brune champignoner og persillerødder

Jeg meldte mig for nylig til en mad-stafet hos Kunster på Køkkenbordet, hvor en anden deltager vælger fem ingredienser, som du skal bruge i maden. Der er ikke noget krav om, at de alle skal indgå i samme ret – men det synes jeg nu er det sjoveste. I sidste uge var det så min tur til at blive udfordret, og jeg fik følgende:

 • andebryst
 • persillerod
 • savoykål
 • pærer
 • svampe

Da svampesæsonen er på sit sidste, så valgte jeg brune champignoner, da de kan skaffes året rundt. Ingredienserne blev alle brugt i denne lækre frokostret i går.

Stegt andebryst med varm salat af savoykål, brune champignoner og persillerødder

2 personer

1 andebryst
salt og peber
smør
2 spsk hindbæreddike
3-4 blade savoykål
2-3 persillerødder
200 g brune champignoner
½ dl fløde
2 tsk pæresirup

Andebrystet ridses med en skarp kniv og gnides med salt. Steg anden på en pande i en god klat smør – start med skindsiden. Imens skrælles persillerødderne og skæres i tynde, korte stave. Savoykål-bladene lægges i en skål og overhældes med kogende vand. Lad dem stå i fem minutter og trække, inden du fisker bladene op og skærer dem i tynde strimler. Skær champignonerne i skiver.

Når andekødet er stegt, lægger du det på en tallerken og hælder hindbæreddike over. Lad det trække i fem minutters tid. Imens svitser du savoykål, persillerødder og champignoner på en pande i en klat smør. Efter et par minutter, når svampene er blevet bløde og saftige, hælder du fløde over og krydrer med salt og peber. Lad det koge lidt ind og anret det derefter på to tallerkener. Skær andebrystet i skiver og fordel det på tallerkenerne. Slut af med at hælde en smule pæresirup over grøntsager og/eller andekød.

Note: Den varme salat var et hit – og ikke kun på grund af fløden! Det var en skøn måde at få kål og rodfrugter på, hvor der stadig var masser af smag og struktur tilbage, og hvor savoykålen fik lov til at lyse op på tallerkenen. Jeg elsker det grønne element ekstra meget her i vinterhalvåret, hvor mange måltider ofte er brunrøde og knapt så smukke som sommerretterne. Jeg havde overvejet at putte pærestykker i den varme salat, men jeg kunne godt lide den frække detalje med pæresirup, så det gjorde jeg i stedet. Hvis du har mod på det, så brug friske pærestykker i – eller evt. æblestykker, som også vil egne sig godt.

Oprindeligt havde jeg planlagt at lave en hindbærsauce til retten, men da jeg først gik i gang i køkkenet, endte det som sagt lidt anderledes. Derfor valgte vi også at drikke første øl-udfordring efter maden, for smagsmæssigt matchede den slet ikke frokosten.

Jeg mindes ikke at have smagt hindbærøl før, og sandt at sige synes jeg heller ikke, at konceptet lyder særlig fristende, men nu er jeg stødt på kombinationen en del gange, og så skulle den prøves! Furesø Framboise Fra Nørrebro Bryghus har rød-orange farve og er en sødlig øl med tydelig smag af hindbær. Sødmen er nærmest slikagtig og har alligevel en smule bitterhed over sig. Det er en virkelig spøjs smagskombination, og den er mere interessant end velsmagende.

Jeg har en mistanke om, at det er et af de tiltag, som bryggerierne har gjort gennem de senere år for at få flere kvinder til at drikke øl. Det er selvfølgelig et forståeligt initiativ, for de fleste virksomheder vil gerne have mange og glade kunder, men da jeg har det fint med ølsmagen (så længe den ikke er bitter som pilsner eller fesen som hvedeøl), så er jeg sjældent imponeret over de nye tiltag. Jeg har dog en hindbærøl mere fra en anden producent, som jeg vil prøve en af dagene – så må vi se, om den passer bedre til mine smagsløg.26 thoughts on “Stegt andebryst med varm salat af savoykål, brune champignoner og persillerødder”

 • Laber and – og lækkert tilbehør. Mums 🙂

  Den øl brugte jeg til at komme i bradepanden under sidste års mortensand. Det blev en interessant sauce – skal vi ikke sige det sådan 😉

  • Savoykål er en af de smukkeste danske råvarer – jeg elsker synet af dem! Er desværre ikke lige så obs på at få dem brugt i madlavningen, men det er jeg stille og roligt ved at ændre på 😉

  • Tusind tak – de var også skønne at sætte sammen. Altid sjovt at prøve at gå nye veje med råvarerne 🙂

 • Vi skal også have and til aften, men nok ikke med så spændende tilbehør som jer:)
  Hvor lang tid tror du ca. sån et andebryst skal stege? Jeg har vidst aldrig stegt sån et før og vil helst ikke stege det helt til ukendelighed, haha…
  Må hellere lige ud og ligge en øl på køl, for sån en kan vores aftensmad idag nok også godt tåle at få selskab af..
  De fleste af mine veninder hader øl, men jeg er en af dem der elsker dem i alle afskygninger- bar det er koldt:)

  • Det kommer selvfølgelig an på tykkelsen. Dette var ikke så tykt, og jeg mener, at det fik mellem 20 og 30 minutter (nok tættest på den halve time).

   Øl kan være rigtig godt – men ikke lunkent 🙂

 • Nøj, hvor lyder det lækkert – jeg falder helt for den varme salat, som er en fin måde at få kål og rodfrugter på. Hindbærøl er vist ikke lige mig 🙂

  • Det er nemlig en god måde at få sneget lidt flere af årstidens grøntsager ind i maden, og da det let kan blive det samme, man laver igen og igen, så er jeg glad for, at jeg fik eksperimenteret lidt med formen denne gang 🙂

 • Er vild med and, men har aldrig rigtig fået noget godt ud af et andebryst, måske skal det prøves igen.
  Hindbærøl er dog ikke på de spanske marked, kunne ellers være sjovt at prøve, elsker en god kold fadøl.

  • Det er bestemt værd at eksperimentere med. Jeg har blandt andet brugt det i salater, og det er en fin måde at lave en let og anderledes frokostsalat på 🙂

 • Efter vores interessante snak om lever og øvrig indmad (host!) tænkte jeg, at nu måtte jeg altså også til at bruge det der andebryst – måske i en salat med anderledes topping…. Det er ikke blevet til noget endnu, men så kom du lige der og lavede salat og and….. Er du sikker på du ikke har lyttet til mit hoved?! Det var lige præcis igår jeg tænkte den, men fik det ikke lavet pga optøningstiden fra fryseren….. :p

 • Uh, hvor der ser lækkert ud! Den and er da bare så smukt tilberedt – uanset hvor meget jeg prøver, så bliver mit aldrig så flot 🙂

 • Nøøøj hvor ser det lækkert ud – jeg kan ikke stå for sådan et saftig bryst, altså andebryst ikke 😉 Og med pivfrækt tilbehør til, kan dælme godt forstå at det vakte lykke!

  Den hindbær øl ser virkelig spændende ud, den kunne jeg godt tænke mig at smage – passer sikkert godt til mine meget tøsede smagsløg – ha haha…

  – Maj 😀

  • … hahahaha! 😀
   Jeg har planer om at smage en hindbærøl mere en af dagene… jeg skal nok sige til, hvordan den er i forhold til ovenstående øl 🙂

 • Jeg tror faktisk dette bliver årets mortens aftens ret, rimelig let og lige til. Rigtig godt beskrevet 🙂

  • Mange tak – og god fornøjelse i øvrigt. Det er en hurtig og let måde at få and på, så det passer godt med en hverdagsaften 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *