I sidste uge havde vi min onkel rejsende Mac og hendes kæreste på besøg, og vanen tro betyder det flere-retters menu og sjove eksperimenter. Her kommer første del af den fire-retters menu, som de blev udsat for.

Jeg valgte for en gangs skyld at springe forretten over. I stedet nød vi ovenstående appetizere – brændenælde- og nigellafrø-kiks med en krydret pate og hjemmesyltede agurker. Til hapserne delte vi en flaske Saaz Blonde fra Jacobsen – en af de specialøl, som Carlsberg har sendt på markedet gennem de seneste år – og den passede fint til pateen.

Til hovedret havde jeg valgt at lave kalvehaler. Det var lidt et tilfælde, at jeg faldt over dem i supermarkedet ugen før, men så snart jeg så pakkerne, vidste jeg, at dem skulle jeg eksperimentere med.

Ølbraiserede kalvehaler
4 personer
ølbraiserede kalvehaler, braiserede kalvehaler, kalvehaler, oksekød, simremad, hvedemel, rødløg, gulerødder, øl, timian, laurbærblade, peberkorn
1 kg kalvehaler
1 dl hvedemel
smør
1 rødløg i både
3 gulerødder i skiver
2 dl brown ale
5 dl vand
3-4 kviste timian
3 laurbærblade
1 tsk hvide peberkorn
salt og evt. lidt mørk sirup

Vend kalvehalerne i melet og brun dem i en gryde med en klat smør – steg dem i mindre portioner, så de ikke ryger i gryden på én gang. Tag kalvehalerne op og svits løg og gulerødder i gryden. Hæld kalvehalerne tilbage i gryden og tilsæt øl, vand og krydderier. Læg på på gryden og lad indholdet simre i 2-2½ time. Smag til med salt og evt. lidt mørk sirup til sidst.

Note: Hvis jeg vidste, hvor lækre braiserede kalvehaler var, så havde jeg lavet det for længst! Kødet blev så mørt, at det nærmest drattede af knoglerne, når vi kiggede på det, og det var utrolig lækkert.

Tilbehøret bestod af en varm salat – lavet på hokkaido-græskartern stegt i smør sammen med strimler af savoykål og krydret med lidt salt – samt en kartoffel-sellerimos, hvor jeg tilsatte frisk timian og små stykker af en ret stærk ost, vi havde liggende. Det gav en meget kraftigt smagende mos, som supplerede kødretten godt. Navnet på osten har jeg desværre ikke, men en gorgonzola kan også bruges i dette tilfælde.

Vi fik selvfølgelig også øl til maden, og det var den samme, som indgik i kalvehale-retten – en økologisk brown ale fra Braunstein. Ganske fin ale, selvom den nu ikke helt kommer op på siden af den brown ale, jeg brugte til ølkagen i går.

 

Hovedretten mættede godt, så vi tog en god pause, inden vi nåede til osteanretningen og desserten. Dem blogger jeg om i morgen.

ølbraiserede kalvehaler, braiserede kalvehaler, kalvehaler, oksekød, simremad, hvedemel, rødløg, gulerødder, øl, timian, laurbærblade, peberkorn