Braiserede kalvehaler med varm hokkaido- og savoykålssalat samt kraftig kartoffel-sellerimos
I sidste uge havde vi min onkel rejsende Mac og hendes kæreste på besøg, og jeg valgte at lave braiserede kalvehaler. Vi plejer nemlig at lave flere-retters menu og sjove madeksperimenter, når de kigger forbi. Her kommer første del af den fire-retters menu, som de blev udsat for.
Vi havde ikke en egentlig forret men nød lidt forskellige snacks som opvarmning. Til hovedret havde jeg som sagt valgt at lave kalvehaler. Det var lidt et tilfælde, at jeg faldt over dem i supermarkedet ugen før, men så snart jeg så pakkerne, vidste jeg, at dem skulle jeg eksperimentere med.
Braiserede kalvehaler
4 personer
1 kg kalvehaler
1 dl hvedemel
smør
1 rødløg i både
3 gulerødder i skiver
2 dl brown ale
5 dl vand
3-4 kviste timian
3 laurbærblade
1 tsk hvide peberkorn
salt og evt. lidt mørk sirup
Vend kalvehalerne i melet og brun dem i en gryde med en klat smør – steg dem i mindre portioner, så de ikke ryger i gryden på én gang. Tag kalvehalerne op og svits løg og gulerødder i gryden. Hæld kalvehalerne tilbage i gryden og tilsæt øl, vand og krydderier. Læg på på gryden og lad indholdet simre i 2-2½ time. Smag til med salt og evt. lidt mørk sirup til sidst.
Note: Hvis jeg vidste, hvor lækre braiserede kalvehaler var, så havde jeg lavet det for længst! Kødet blev så mørt, at det nærmest drattede af knoglerne, når vi kiggede på det, og det var utrolig lækkert.
Tilbehøret bestod af en varm salat – lavet på hokkaido-græskartern stegt i smør sammen med strimler af savoykål og krydret med lidt salt – samt en kartoffel-sellerimos, hvor jeg tilsatte frisk timian og små stykker af en ret stærk ost, vi havde liggende. Det gav en meget kraftigt smagende mos, som supplerede kødretten godt. Navnet på osten har jeg desværre ikke, men en gorgonzola kan også bruges i dette tilfælde.
Vi fik selvfølgelig også øl til maden, og det var den samme, som indgik i kalvehale-retten – en økologisk brown ale fra Braunstein. Ganske fin ale, selvom den nu ikke helt kommer op på siden af den brown ale, jeg brugte til ølkagen i går.
Hovedretten mættede godt, så vi tog en god pause, inden vi nåede til osteanretningen og desserten. Dem blogger jeg om i morgen.
Det lyder godt nok lækkert! Jeg har dog lidt en “fobi” for sån nogle kødstykker som haler og kæber og sån- i min verden er det næsten på linje med indmad! Ved godt det er noget pjat, men det er ikke lige mig!
Kan du så se at få prøvet det – det er pivlækkert 😀
Hvor er det flot at se billedet af den færdige menu på tallerknen! Jeg har vist aldrig smagt braiserede kalvehaler, men det lyder vanvittig lækkert! De mere ureelle stykker kød kan være utrolig lækre – vi fik fx nakkekoteletter i går.
Tak for dejlig inspiration 🙂
Selv tak – kan varmt anbefale retten. Den kalvehale-ret var meget overbevisende – skal bestemt have lavet det igen på et tidspunkt 🙂
WOW, hvor ser det fantastisk ud. Jeg må altså ind ud og finde nogle haler fra kalve 🙂
Mange hilsner
Birthe
Tusind tak! Det smagte også skæppekønt – en rigtig lækker ret, jeg kun kan anbefale 🙂
Somvanligt. Lækkert og skønne billeder. Pateen?? Er den hjemmelavet, hvis – så venligst kom med opskriften:-)
Hilsen Charlotte
Mange tak. Det var pateen dog ikke, men godt smagte den 🙂
Mums, det er straks tilføjet min to-do-liste.
Er 100% sikker på, at det vil give bonuspoint her i huset!
Og bonuspoints skal man ALTID gå efter, så der er ingen undskyldning 😀
Hvor lækkert. Jeg har længe tænkt på at lave noget med kalve- eller oksehaler. Nu må jeg vist snart i gang. Tak for lækker inspiration.
Kh Nadia
Selv tak – håber du kaster dig over det, for det er virkelig lækkert, og det er en af de bedste simreretter, jeg har smagt 🙂
Har prøvet flere af dine lækre simreretter, men jeg kan se af resultatet, at jeg mangler en ordentlig stegegryde. Hvad anbefaler du? Det er jo et oplagt julegaveønske.
Jeg har en gryde i mellemstørrelse fra Eva Trio, som jeg ofte bruger, og den fungerer fint. Hvilken/hvilke plejer du at bruge?
Tak for dit svar! Jeg har også Eva Trio, men synes ikke den er god at brune i, kød og løg har det med at hænge på i bunden?
Det har jeg ikke oplevet. Prøv evt. at bruge mere smør næste gang 🙂
He he, det gør jeg så med god samvittighed. 🙂
Kalvehaler – det fik jeg engang på den lokale italienske restaurant i min barndomsgade….hvorfor har jeg dog ikke lavet det siden??
Kan anbefale at du serverer en Gouden Carolus til næste gang, eller til lignende retter – den er helt fantastisk!
Den kender jeg ikke – ved du, hvor jeg finder den? Må lige skrive mig navnet bag øret. Jeg har besluttet mig for at holde mig til danske øl i denne måned, men bagefter… 🙂