Smørbirkes

Smørbirkes

Der skal selvfølgelig også være lidt bagværk i forbindelse med mit Karolines Køkken-benspænd, og her faldt valget på smørbirkes. Jeg bemærkede, at opskrifthæfterne både havde en opskrift på tebirkes og en på smørbirkes. Den primære forskel ser ud til at være, at smørbirkes ikke har sukker i midten og derfor heller ikke er så søde som tebirkes.

Jeg prøvede først at følge opskriften i Karoline-hæftet, men jeg syntes, de blev ret tørre. Jeg justerede derfor på mål og metode og kom frem til et bedre resultat, som du finder herunder.

Smørbirkes

7 stk.

60 g smør
lidt salt
2 tsk rørsukker
½ dl mælk
15 g gær
½ dl creme fraiche 18%
3½ dl hvedemel
50 g blødt smør
pisket æg
1½-2 spsk birkes

Smelt smørret i en kasserolle og tag det af med det samme. Hæld smørret i en skål sammen med mælken. Tjek om det har lillefinger-temperatur – ellers vent et par minutter, indtil det har. Rør gæren i og derefter salt, sukker og creme fraiche. Rør hvedemelet i og saml dejen – den skal ikke æltes på grund af smørmængden. Dæk skålen med et rent viskestykke og lad dejen hæve en times tid.

Rul dejen ud på et meldrysset bord, så det bliver en aflang firkant. Smør den ene langside med smørret og fold den anden halvdel af dejen henover den. Sørg for, at den folder lidt ind under det stykke, der er smurt med smør, og sørg for at trykke det sammen (brug eventuelt lidt vand til at ‘lime’ dejen sammen). Skær trekantede stykker ud af dejen og læg dem på en bageplade. Lad dem efterhæve en times tid under viskestykke.

Bag dine smørbirkes ved 200 grader i ca. 12 minutter.

Note: Disse bløde, lækre smørbirkes kan spises, som de er, men er du ekstra glad for smør, så fungerer de også fint med smør (og ost) på. De er bedst, når de er nybagte.4 thoughts on “Smørbirkes”

  • Smørbirkes kender jeg slet ikke, men de ser virkelig lækre ud at dømme efter opskriften. Du er så god til at finde spændende opskrifter 🙂

    • Tak! Eneste ulempe er, at de helst skal spises samme dag, de bages. Nu har jeg dog frosset nogle stykker ned, og så må vi se, hvordan de er, når jeg tager dem op en anden dag 🙂

  • Spændende. Jeg bagte i flere år birkes, med gær men uden for meget smør. Jeg var overbevist om, det var en Karoline, men det har måske været fra familie journalen – så gammel er jeg ikke,men min farfar gemtehæfter til mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *