Rejer i kokoskarry og stegte tomater

De senere år har jeg fået øjnene op for det indiske køkken, og til jul fik jeg kogebogen ‘Vores indiske køkken’, som jeg er meget glad for. De sidste par måneder har jeg dog ikke fået prøvet flere opskrifter fra den, men i dag skulle det være!

OBS – da jeg lavede denne ret, var tigerrejer stadig værd at spise. Et par år senere kom det frem, at tigerrejer/kinarejer/wannameirejer bliver pumpet med kemi, når de avles i asiatiske dambrug. Det frarådes derfor at købe dem, og jeg vil anbefale dig at bruge grønlandske rejer i stedet.

Rejer i kokoskarry og stegte tomater
4 personerrejer, kokoskarry, kokos, karry, tomater, chili, ingefær, gurkemeje

400 g store rejer – helst grønlandske
2 spsk olivenolie
1 finthakket løg
3 finthakkede fed hvidløg
2 tsk finthakket ingefær
3 kardemommekapsler
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk fennikelfrø
6 friske, røde, spanske hakkede chilier uden frø
1 stor, finthakket tomat
8-10 faste tomater uden frø, skåret i halve
3 tsk stødt gurkemeje
1½ ds. kokosmælk
1 dl vand
saften fra en halv citron
1½ tsk salt

Varm olien op i en stor pande med høje sider og steg løget i ca. 5 minutter ved god varme. Kom derefter hvidløg, ingefær, koriander, flækkede kardemommekapsler, spidskommen, fennikelfrø og chili ved, og rør rundt i yderligere 2 min. Tilsæt den finthakkede tomat og de halve tomater og rør rundt i 3 min. Tilsæt gurkemeje, rør i et minut, og tilsæt kokosmælken samt vand og salt. Lad det simre i 10 min og kom derefter rejerne i. Lad det simre i 3-5 min. og pres til sidst citronsaften ud over retten. Servér med ris.

Note: Vi er kun to, så jeg lavede halv portion af ovenstående. Desuden havde vi ikke friske chilier på lager, så jeg brugte en tsk chilipulver i stedet, og der står altså ikke koriander i ingredienslisten, selvom vejledningen henviser til det!

Jeg var ret vild med retten, men vil nok bruge friske chilier en anden gang, da kokosmælken lagde en blid og mild dæmper på smagen (og retten har en del væde, så den kan sagtens tåle, at man skærer ned på kokosmælken). Gemalen var mere forbeholden, men han er åbenbart ikke så vild med fennikelfrø og kardemommekapsler. Jeg synes nu, at det gjorde retten ekstra spændende. Servér gerne retten med noget salat til – det bliver den ekstra frisk af.14 thoughts on “Rejer i kokoskarry og stegte tomater”

 • Uhm, det lyder godt!
  jeg er sikker på at det lige var noget for Kristian, han er vild med kæmperejer og vi har en ordenlig pose i fryseren- men kan se der er en del af de ting der skal i jeg lige skal ha støvet op..

 • Ja, det gjorde mig også lidt betænkelig, da jeg første gang kiggede i bogen. Heldigvis går mange af ingredienserne igen i mange af opskrifterne, så hvis du har intentioner om at lave flere retter derfra, kan du trygt købe tingene.*

  Jeg fandt i øvrigt alle krydderierne i den lokale helsebutik!

  *Og jeg går stærkt ud fra, at jeg blogger indiske retter igen inden for de næste måneder 🙂

 • Det ser virkeligt lækkert ud.
  Lidt thai-agtigt bortset fra kardemommen og fennikelfrø (som jeg også kunne blive lidt betænkelig ved;o)) Dog har jeg tidligere også haft svært ved spidskommen – og det elsker jeg nu.
  Det skal vist prøves af. Og måske den kogebog skal på hylden en gang.
  Mange hilsner fra Hanne

 • Jeg må indrømme, at fennikelfrø fascinerer mig lidt, men de smager også noget anderledes end ‘normal mad’ gør. Og spidskommen er jeg også blevet ret glad for de senere år – det sniger jeg nogen gange med i forskellige typer kødboller 🙂

 • Øh, jeg har ikke rigtig nogen opskrift. Jeg smider bare noget i en gryde og håber på det bedste 🙂

  Men et svitset løg, 8 skrællede pære i tern, 1 dl rørsukker og noget? eddike er vist basen. Så tilsætter jeg 1-2 tsk fennikelfrø og lader det simre til det har den rette konsistens. Så smager jeg til med salt og peber inden jeg kommer det på et atamonskyllet glas. Her har jeg lavet en med korianderfrø: http://klidmoster.blogspot.com/2009/04/feriefryd.html

  Jeg er spænddt på dagens rabarberkylling – måske bliver det endda til en ‘Madbio’ 🙂

 • Haha, den taktik kender jeg godt! 😀

  Af samme grund er det en ekstra udfordring, når jeg ind imellem blogger de retter, som jeg komponerer i skyndingen. Jeg har et meget antiautoritært forhold til opskrifter, og det er faktisk først og fremmest fordi jeg også skriver her, at jeg er forholdsvis tro over for nye opskrifter fra bøger, som jeg afprøver.

  Tak for opskriften – den ser rigtig god ud. Jeg glæder mig til at afprøve den ved lejlighed!

  • Det bør man næsten spørge kogebogsforfatterne om, men mon ikke det skyldes, at karry er et blandingskrydderi, og at det blandt andet kan laves på en række af de krydderier, der indgår i denne ret 🙂

  • Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår dit spørgsmål? I opskriften står der: “Tilsæt den finthakkede tomat og de halve tomater og rør rundt i 3 min.”

   • Jo men opskriften hedder rejer i kokoskarry og stegte tomater? Jeg synes ikke de halve tomater bliver stegt 😊 ikke noget stort problem, det smagte herligt, jeg overvejede bare om de skulle have været stegt?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *