pretzels, brød, hvedemel, smør, gær, natron, brezel

Det er blevet tid til at bage lidt tysk bagværk – nærmere bestemt brezel (eller pretzels som de nok nærmere kendes som her i Danmark).

Herhjemme støder man primært på pretzels som små sprøde saltkringler, der spises ligesom saltstænger eller chips, men i Tyskland findes de i mange forskellige størrelser og som regel lavet på gærdej. Der er et lille twist ved pretzels, som jeg ikke kendte til i forvejen, og det er, at de dyppes i natronlud, inden de bages. Når det kombineres med lidt groft salt, der drysses på lige inden bagningen, så kommer de faktisk til at smage som de små saltkringler. Jeg skelede til en opskrift fra Koch Mit!, men justerede lidt på ingredienserne. Du kan sagtens pifte dine pretzels op med ekstra drys – for eksempel ost, sesamfrø eller hakkede nødder – eller sukker eller chokolade, hvis du vil lave en dessertversion.

Pretzels serveres i øvrigt ofte på ølbarer og til ølfestivaler a la Oktoberfest, men du kan naturligvis spise dem, når du har lyst – dog gerne med lidt pølse, ost og øl til.

Pretzels
5 store

25 g gær
3 dl håndvarmt vand
tsk salt
50 g smeltet smør
7½ dl hvedemel

Derudover:
100 g natron
1 l vand
groft salt

Rør gæren ud i vandet og rør derefter salt, smeltet smør samt halvdelen af hvedemelet i. Tilsæt resten af hvedemelet lidt efter lidt og ælt dejen godt igennem. Lad den ligge i skålen med et fugtigt viskestykke over, inden dejen er hævet til dobbelt størrelse.

Vip dejen ud på et meldrysset bord og del den i fem lige store dele. Rul dem ud til tynde stængler og form dem som kringler – det gør du ved at tage enderne af en dejstængel og folder dem ind mod midten, så de krydser hinanden. Sno dem sammen en enkelt omgangog træk dem så ned mod den nederste del af kringlen. Tryk de to ender fast her – evt. ved at ‘lime’ dem med lidt koldt vand. Lad dine pretzels efterhæve ca. tyve minutter og sørg samtidig for at varme ovnen op til 220 grader.

Rør nu natronen ud i vandet. Put forsigtigt en af dine pretzels ned i blandingen og hold den under vandoverfladen i ca. 30 sekunder – brug en grydeske til det. Brug derefter en hulske til at fiske kringlen op. Lad den dryppe af et par sekunder, inden du placerer den på en bagepapirbeklædt bageplade. Brug samme metode på resten og husk at slutte af med at drysse med groft salt. Bag derefter dine pretzles i ca. 20 minutter.

Note: Jeg var meget positivt overrasket over, hvor saftige disse pretzels blev, samtidig med at de havde den dejlige salte og dybe smag, jeg forbinder med de små saltkringler. Og så skulle de jo med i mit tyske benspænd!