Mascarponeis og ferskenis

mascarponeis, is, mascarpone, dessert, citroner, mælk, flormelisIs er mere og andet end flødeis og sorbeter. Du kan for eksempel sagtens lave is på andre mejeriprodukter end lige fløde – hvad med at lave en mascarponeis næste gang?

Mascarpone er en fed friskost, som er lavet på fløde og creme fraiche. Den stammer fra Italien, og er du på ferie her, støder du ind imellem på mascarponeis. Det er en lækker men også ret mættende is, så du behøver ikke at spise en så stor portion af den – selvom det er fristende.

Jeg surfede lidt på nettet for at finde frem til en god opskrift på mascarponeis, og jeg skelede lidt til en opskrift på taste.com.au, men endte med at skifte et par af ingredienserne og justerede også flere af målene. Resultatet blev en knapt så tung – men utrolig frisk og lækker mascarponeis med et strejf af citron.

mascarponeis, is, mascarpone, dessert, citroner, mælk, flormelis

Mascarponeis med et strejf af citron

125 g mascarpone (et halvt bæger)
2 dl letmælk
1-1½ dl flormelis
saft og fintrevet skal fra en øko-citron

Blend ingredienserne kort, så massen bliver ensartet og hæld det så på en ismaskine og lad det køre, indtil isen er klar. Ligesom de andre gange brugte jeg DeLonghi-ismaskinen. Jeg vil tro, du også kan lave denne mascarponeis uden ismaskine ved at røre i isen flere gange i timen, mens den nedkøles i fryseren, men jeg ved ikke, hvordan konsistensen så vil blive.

Note: Denne mascarponeis bliver meget cremet og lækker. Den er mild men har et strejf af citron, og som citronelsker kan jeg selvfølgelig ikke stå for det. Hvis du som jeg er vild med citroner, så vil jeg anbefale dig at doble op på mængden af citron, så du får en citron-mascarponeis.

ferskenis, ferskner, mascarponeis, is, mascarpone, dessertJeg kunne ikke dy mig og legede videre med mascarpone-konceptet dagen efter. Jeg havde fire ferskner, der var temmelig modne, så dem kunne jeg meget passende eksperimentere med. Det ville egentlig være mest oplagt at lave en ferskensorbet, men jeg ville se, hvordan det ville spille sammen med mascarponen.

Denne gang brugte jeg glukose i isen, for jeg ville gerne undgå, at isen blev for sød. Ferskner har trods alt meget sødme i forvejen.

Fersken-mascarponeis

4 meget modne ferskner
125 g mascarpone (et halvt bæger)
1 dl sødmælk
3 spsk glukose

Pil forsigtigt skindet af fersknerne med spidsen af en kniv og put frugtkødet i en dyb skål sammen med resten af ingredienserne. Blend ingredienserne til en ensartet masse og kør den på ismaskinen.

Note: Min fersken-mascarponeis havde en meget mild ferskensmag. Konsistensen blev ikke nær så flot som den første mascarponeis, men smagen var fin. Jeg kan dog godt lide, når der er skruet op for smagsintensiteten – ligesom ved jordbærisen og hyldeblomstsorbeten – men denne is er nu ganske fin, hvis du gerne vil have en mild og sommerlig is.

18 thoughts on “Mascarponeis og ferskenis

 1. Jeg ELSKER mascarpone (og ricotta!) i is og spiser det med stor fryd, når jeg er i Italien. Har umanerlig lyst til at forkæle mig selv med en ismaskine, så jeg kan lave masser af dejlig is til mig selv og min søde mand. 🙂

  • Det forstår jeg godt – faldt for alvor for konceptet, da gemalen og jeg var i Italien i foråret. De kan altså noget med is, de italienere 😉

 2. Jeg har lært, at når man laver is, skal den være mere sød, mere sur (hvis man laver citron/lime m.m.) og i det hele taget mere intens i smagen end man lige ville forestille sig, inden man begynder fryseprocessen, fordi kulden tager meget af smagen. Så fuld knald på smagen til is!

  • Jeps. I dette tilfælde ‘stjæler’ mascarponen noget af smagen fra fersknerne i dette tilfælde, så det bliver en mild is. Men sjovt nok har jeg flere gange oplevet, at isen blev mere intens, end når massen endnu ikke var nedfrosset – det overraskede mig lidt de første par gange.

 3. Kan være at jeg skal prøve det – tror ikke at jeg endnu har haft mascarpone i hytten, så måske på tide at introducere den for os, også til andre formål 😉

 4. Super dejlig is. Har lige lavet en portion til gemalen og mig selv. Havde ingen letmælk, men den smagte også fantastisk med minimælk. Vi fik den sammen med jordbær fra Føltved og det var slet ikke dårligt på en varm sommeraften!

  • Tak for tilbagemeldingen – er glad for at den vakte lykke! Jeg kan godt forestille mig, at den fungerer godt sammen med jordbær 🙂

 5. Pingback: Easy is | Winthermad

 6. Pingback: Gedeoste-is samt Kentucky-inspireret kylling | Piskeriset på eventyr

 7. Pingback: Frisklavet solbærsorbet - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *