Hyldeblomstsorbet

Hyldeblomstsorbet

Is kan laves på mange forskellige måder og med mange forskellige ingredienser. Om sommeren kan det for eksempel være dejligt at udskifte flødeisen med en frisk og læskende sorbet, som passer bedre til det varme, solrige vejr. Sorbet er meget let at lave. I princippet skal du blot koge en sukkerlage af lige dele vand og sukker og derefter tilsætte smag og lidt æggehvide, inden du fryser sorbeten.

Jeg fik lyst til at lave en sorbet fyldt med sommersmag, og hvad er mere sommerligt end hyldeblomster, så det blev til denne hyldeblomstsorbet.

Hyldeblomstsæsonen synger efterhånden på sidste vers, og det betyder, at jeg har fryseren og køleskabet proppet med hjemmelavet hyldeblomstsaft. Har du ikke allerede lavet en portion i år, vil jeg anbefale, at du straks fistrer ud til nærmeste skov og samler nogle klaser, du kan lave saft af. Husk at efterlade nogle klaser til andre 🙂

Hvis du bruger koncentreret hyldeblomstsaft til denne hyldeblomstsorbet, behøver du ikke koge en sukkerlage, for hyldeblomstsaften er i forvejen smækfuld af sukker. Derfor er det også ret let at lave en hyldeblomstsorbet.

Hyldeblomstsorbet

3 dl koncentreret hyldeblomstsaft
1-1½ dl vand
1 æggehvide
evt. citronsaft

Fremgangsmåde med ismaskine: Bland ingredienserne og hæld dem i ismaskinen. Lad maskinen køre, indtil isen er næsten klar og smag så på din hyldeblomstsorbet. Er smagen for kraftig, tilsætter du en smule iskoldt vand, er smagen for sød, tilsætter du en smule citronsaft.

Fremgangsmåde uden ismaskine: Pisk æggehviden stiv, inden du forsigtigt vender saften og vandet i æggehviden. Hæld det i en plastbøtte og stil den i fryseren. Husk at røre i plastbøtten 3-4 gange i timen, indtil den er frossen.

OBS – denne opskrift er baseret på den hyldeblomstsaft, jeg plejer at lave. Den er ret drøj i brug, så selvom jeg fortynder den, får jeg stadig en rimelig kraftigt smagende sorbet. Det kan jeg nemlig godt lide. Du er selvfølgelig meget velkommen til at fortynde den yderligere, hvis du foretrækker en mildere smag. Læg også mærke til, at de hyldeblomstkoncentrater, du kan købe i supermarkederne, ofte er mildere end de hjemmelavede og ikke behøver at blive fortyndet nær så meget.

Note: Hyldeblomstsorbet er en superfrisk og syrligsød is, som er perfekt en varm aften. Jeg valgte at servere den i et lille champagneglas, hvor isen var pyntet med hakket bananmynte. Jeg brugte selvfølgelig min nye ismaskine til at køre isen på, men sorbetfremstilling er lidt anderledes, hvis du ikke bruger en maskine, så jeg har også noteret, hvordan du laver den uden.

Ps. Jeg brugte æggehvide fra et helt almindeligt økoæg, for dem er jeg ret trygge ved. De danske æg blev erklæret salmonellafri sidste år, og siden da har jeg ikke købt pasteuriserede æggehvider eller -blommer.



15 thoughts on “Hyldeblomstsorbet”

    • Hyldeblomstsorbeten er dejlig frisk, og den vil også egne sig fint som ‘mundrenser’ mellem retterne 🙂

  • Det var opskrifter som denne der gjorde at jeg købte en ismaskine sidste år! Dog må jeg tilstå at den stadig står i sin indpakning – til stor håneret for min mand – Men jeg har ikke helt opgivet ævret og dine opskrifter ryger fluks i den hemmelige to do bunke! Hyldeblomst is smager himmelsk!

    • Du må da lige sætte et par minutter af til dette en af de nærmeste aftener – det tager jo ikke lang tid, når nu du har en maskine 🙂

  • Wuhuu, hvor ser det læks ud. Hvor mange portioner er der til i denne opskrift? 🙂

    FEDT du stoler på de danske æg. Jeg har længe stolet på dem, men andre rynke godt nok noget næse, når jeg nævner det. Hmf. Derfor bruger jeg altså stadig past. æg, når gæster skal spise med!!! Dejligt at læse, at der dog er andre end mig, der er begyndt at stole på vores dejlige danske æg 🙂

  • Undskyld, var det muligt at få at vide til hvor mange personer din sorbet is er beregnet til. Vi bliver 6 personer. Min saft er ret koncentreret. På forhånd tak. Venlig hilsen Merete

    • Hm… der er i hvert fald til fire – måske også til seks, for smagen er forholdsvis kraftig, så man har ikke brug for en så stor portion. Men lav for en sikkerheds skyld lidt ekstra 🙂

    • Så vil jeg foreslå dig at undlade vandet – eller evt. blot bruge ½ dl vand, for den koncentrerede hyldeblomstsaft, man køber i supermarkederne, er ret mild i forhold til hjemmelavet hyldeblomstsaft.

  • Hej,
    Jeg er lige faldet over den her opskrift, og synes den ser spændende ud. Jeg vil lige høre; hvor længe skal den være i ismaskinen? Altså sådan cirka… Jeg har lige smidt en portion ud fra en anden opskrift fordi den bare ikke vil arbejde med mig

    • Det kommer lidt an på, hvor afkølet hyldeblomstvæsken er, når man putter den i ismaskinen – jo koldere den er, jo hurtigere går det. Jeg mener, at det tager omkring 20 minutter med en sorbet, men det er et stykke tid siden, jeg har lavet det, så jeg er ikke 100% sikker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *