hyldeblomstsorbet, hyldeblomstis, hyldeblomster, is, sorbet, dessert, sukkersirup, æg, æggehvider Is kan laves på mange forskellige måder og med mange forskellige ingredienser. Om sommeren kan det for eksempel være dejligt at udskifte flødeisen med en frisk og læskende sorbet, som passer bedre til det varme, solrige vejr. Sorbet er meget let at lave. I princippet skal du blot koge en sukkerlage af lige dele vand og sukker og derefter tilsætte smag og lidt æggehvide, inden du fryser sorbeten.

Jeg fik lyst til at lave en sorbet fyldt med sommersmag, og hvad er mere sommerligt end hyldeblomster, så det blev til denne hyldeblomstsorbet.

Hyldeblomstsæsonen synger efterhånden på sidste vers, og det betyder, at jeg har fryseren og køleskabet proppet med hjemmelavet hyldeblomstsaft. Har du ikke allerede lavet en portion i år, vil jeg anbefale, at du straks fistrer ud til nærmeste skov og samler nogle klaser, du kan lave saft af. Husk at efterlade nogle klaser til andre 🙂

Hvis du bruger koncentreret hyldeblomstsaft til denne hyldeblomstsorbet, behøver du ikke koge en sukkerlage, for hyldeblomstsaften er i forvejen smækfuld af sukker. Derfor er det også ret let at lave en hyldeblomstsorbet.

Hyldeblomstsorbet

hyldeblomstsorbet, hyldeblomstis, hyldeblomster, is, sorbet, dessert3 dl koncentreret hyldeblomstsaft
1-1½ dl vand
1 æggehvide
evt. citronsaft

Fremgangsmåde med ismaskine: Bland ingredienserne og hæld dem i ismaskinen. Lad maskinen køre, indtil isen er næsten klar og smag så på din hyldeblomstsorbet. Er smagen for kraftig, tilsætter du en smule iskoldt vand, er smagen for sød, tilsætter du en smule citronsaft.

Fremgangsmåde uden ismaskine: Pisk æggehviden stiv, inden du forsigtigt vender saften og vandet i æggehviden. Hæld det i en plastbøtte og stil den i fryseren. Husk at røre i plastbøtten 3-4 gange i timen, indtil den er frossen.

OBS – denne opskrift er baseret på den hyldeblomstsaft, jeg plejer at lave. Den er ret drøj i brug, så selvom jeg fortynder den, får jeg stadig en rimelig kraftigt smagende sorbet. Det kan jeg nemlig godt lide. Du er selvfølgelig meget velkommen til at fortynde den yderligere, hvis du foretrækker en mildere smag. Læg også mærke til, at de hyldeblomstkoncentrater, du kan købe i supermarkederne, ofte er mildere end de hjemmelavede og ikke behøver at blive fortyndet nær så meget.

Note: Hyldeblomstsorbet er en superfrisk og syrligsød is, som er perfekt en varm aften. Jeg valgte at servere den i et lille champagneglas, hvor isen var pyntet med hakket bananmynte. Jeg brugte selvfølgelig min nye ismaskine til at køre isen på, men sorbetfremstilling er lidt anderledes, hvis du ikke bruger en maskine, så jeg har også noteret, hvordan du laver den uden.

Ps. Jeg brugte æggehvide fra et helt almindeligt økoæg, for dem er jeg ret trygge ved. De danske æg blev erklæret salmonellafri sidste år, og siden da har jeg ikke købt pasteuriserede æggehvider eller -blommer.