Kavring – sødt svensk brød

Kavring – sødt svensk brød

Kavring er et sødt svensk brød, som jeg selvfølgelig har prøvet i forbindelse med mit brød-benspænd. Vores nordiske naboer er nemlig også glade for at bage – og ikke kun knækbrød, som de ellers er mest kendte for.

Jeg skelede til en opskrift på Recept, men lavede nogle småjusteringer. Jeg så blandt andet flere brugere skrive, at de syntes, at man sagtens kunne skære i sirupsmængden. Nu er jeg ikke så vild med søde brød, så det passede mig fint. Man bruger en slags syrnet mælk i opskriften, hvor jeg tror, at kærnemælk er det, der minder mest om i dansk kontekst. Det havde jeg dog ikke på lager, så jeg brugte i stedet en kombination af creme fraiche og mælk.

Kavring

et stort brød

9 dl rugmel
3 dl hvedemel eller speltmel
½ spsk salt
1 spsk natron
2 dl mørk sirup
2 dl creme fraiche
4 dl mælk

Rør de to meltyper samt salt og natron sammen i en stor skål. Tilsæt creme fraiche, sirup og halvdelen af mælken. Rør rundt og tilsæt løbende mere mælk, indtil du har en klæbrig dej. Hæld den i en stor, smurt rugbrødsform og stil formen i midten af ovnen ved 170 grader. Bag dit kavring i 50 minutter og sluk så ovnen. Lad brødet stå i ovnen i yderligere ti minutter, inden du tager det ud. Lad det køle lidt af i formen, inden du vipper det ud og lader det køle helt af på en rist.

Kavring kan for eksempel spises om morgenen med lidt smør og ost på.

Note: Kavring er et dejligt saftigt brød, som også har lidt sødme (men kan som sagt laves i en endnu sødere version, hvis du bruger 1-2 dl ekstra sirup). Det fik mig faktisk til at tænke på et græskarbrød, som jeg bagte for nogle år siden – dog ikke nær så krydret. Hvis du tilsætter lidt ekstra krydderier til et kavring (for eksempel kanel og nelliker), kan du bruge det som dessertbrød.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *