Blommecrumble

blommecrumble, blommekage, blommedessert, blommer, hvedemel, rørsukker, mørk farin, vanilje, smør, bagepulver

Vi har haft gæster i dag, og her serverede jeg naturligvis en blommecrumble, for ikke alene var det kageglade gæster (en af mine absolut yndlingsgæstetyper), vi havde skam også en del friske blommer. Vores blommetræ er gået amok igen i år, så der er røget en del på frost, men så også lige et kg i denne blommecrumble.

Jeg tog udgangspunkt i en ferskencrumble, jeg lavede for nogle år siden. Jeg skar dog lidt ned for crumblemængden samt brugte mørk farin i stedet for rørsukker, da jeg tænkte, at det ville klæde blommerne ganske godt. Vil du lave en knapt så børnevenlig version af denne dessert, så kan du evt. også give blommerne en sjat alkohol.

Blommecrumble
7-8 personer

1 kg blommer, udstenede
lidt rapsolie til at smøre fadet
3 spsk rørsukker

Crumbledej:
3 dl hvedemel
4 spsk mørk farin
1 tsk vaniljepulver
ca. 75 g koldt smør
en knivspids salt

Smør et stort tærtefad med lidt olie og fordel blommerne i det. Bag dem i ovnen ved 220 grader i 10 minutter. Mens blommerne bager, ælter du crumbledejen sammen med fingrene. Tilsæt evt. lidt vand, hvis dejen er for tør.

Tag tærtefadet ud og fordel dejen ud over den i små stykker. Sæt din blommecrumble tilbage i ovnen og bag den yderligere i ca. 35 minutter ved 200 grader.

Lad din blommecrumble køle af, indtil den er håndvarm eller helt afkølet, inden du serverer den med flødeskum, creme fraiche eller vaniljeis.

Note: Blommecrumble er en meget hurtig og let dessert at lave, og den egner sig fremragende til efterårsmånederne. Har du en sød tand og godt kan lide crumble, så lav evt. dejportionen 50% større.

Iranske rosinsmåkager

rosinsmåkager, småkager, iranske, rosiner, hvedemel, smør, rørsukker, vanilje, rosenvand, æg

Det er ikke ligefrem søde sager, der har været i fokus under mit iranske benspænd, men jeg har da nået at bage disse iranske rosinsmåkager, som er milde, rare og hurtige at bage.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Unicornsinthekitchen, men justerede nogle af målene og tilføjede lidt rosenvand. Der er kun et hint af det i smagen, så vær ikke bange for, at det er meget parfumerede småkager. Du kan selvfølgelig også udelade det eller eventuelt erstatte det med orangevand eller cointreau.

Iranske rosinsmåkager
12 småkager

100 g blødt smør
1 dl rørsukker
2½ dl hvedemel
1 æg
2 dl rosiner
½ tsk vaniljepulver
en knivspids salt
evt. en spsk rosenvand

Pisk smør og sukker sammen til en cremet masse. Pisk ægget i og tilsæt derefter vanilje, salt og hvedemel. Rør derefter rosinerne i. Læg bagepapir på en bageplade og fordel dejen i tolv klatter dej, så der er lige langt imellem. Bag dine rosinsmåkager ved 200 grader i 12-15 minutter, indtil de er gyldne i kanten. Lad dem køle af og spis dem med det samme eller opbevar dem i nogle dage i en lufttæt boks.

Note: Fine milde rosinsmåkager – lidt bløde og bestemt ganske rare.

Burgerkager med chokoladebøffer

burgerkager, kageburger, dessertburger, dessert, kage, boller, kageboller, burgerboller, chokolade, trøffel, romkugler, chokoladekage, rom, kakao, hvedemel, sesamfrø, æg, gær, jordbær, rørsukker, chokolade, fondantfarve

Burgerkager. Yes. Det er nemlig den tid på året, hvor nevøerne har fødselsdag, og så har jeg en god anledning til at lave nogle skøre kager. I år blev det så små burgerkager, for som så mange andre børn (og voksne) så er nevøerne glade for burgere.

Efter længere tids overvejelser valgte jeg at bage en sødere udgave af semlor-boller, som jeg kunne bruge som burgerboller. Jeg bagte en saftig chokoladekage, jeg skulle bruge til chokoladebøfferne, og så kogte jeg noget jordbærmarmelade (du kan selvfølgelig også bruge en fra supermarkedet – sørg i så fald for, at den er ret tyktflydende). Sidst men ikke mindst lavede jeg ’salatblade’ af hvid fondant og grøn farve samt ’Thousand Island dressing’ af hvid chokolade og farve.

Burgerkager med chokoladebøffer
16 stk.

Burgerbolledej
50 g smør
1½ dl mælk
25 g gær
4 spsk rørsukker
1 tsk vaniljepulver
1 æg
5-5½ dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1 æg, pisket
sesamfrø

Chokoladebøffer
½ chokoladekage
Lidt smør
Lidt mørk rom

Salatblade
Hvid fondant
Grøn pastafarve

Thousand Island dressing
Hvid chokolade
Lidt gul/rød pastafarve

Jordbærketchup
Tyktflydende, blendet jordbærmarmelade

Sådan gør du
Bag chokoladekagen dagen inden. Når den er kølet af, smuldrer du den halvdel, du skal bruge til chokoladebøfferne i en skål og dækker den til. Jordbærmarmeladen kan også sagtens koges dagen før.

Rør dejen til bollerne sammen (undtagen æg og sesamfrø). Lad dejen hæve til dobbelt størrelse og rul den derefter ud i ca. 1½ cm tykkelse. Brug en udstikker til at udstikke ca. 16 små flade boller, som du sætter på en bagepapirbeklædt bageplade. Pensl dem med æg og drys sesamfrø over. Varm ovnen op til 200 grader og bag de små burgerboller i ca. 10 minutter, indtil de er gyldne. Lad dem køle af.

Mens de gør det, kan du ælte fondanten med grøn farve og derefter skære den i skiver, som du kan forme som små salatblade. Det vigtigste er, at de er lidt større end burgerbollerne, så salaten kan stikke lidt ud af hver burger.

Finthak chokoladen og smelt den langsomt over vandbad eller i mikroovn. Rør derefter gul/rød pastafarve i, indtil den får den farve, du ønsker.

Sidst men ikke mindst skal du lave chokoladebøfferne. Her ælter du en chokoladefars sammen af chokoladekagen, lidt smør samt lidt rom og former derefter små bøffer, der er ca. samme diameter som de små burgerboller.

Samling af burgerkager
Nu skal burgerne lægges sammen. Flæk de små burgerboller og læg et salatblad i hver. Læg derefter en chokoladebøf oveni og smør lidt Thousand Island dressing over. Slut af med lidt jordbærketchup og sæt så den øverste del af burgerbollen på.

Note: Disse burgerkager frembragte smil og glæde. De små festlige burgere er et sjovt indslag i en børnefødselsdag, men mon ikke mange voksne også ville nyde at få disse serveret?

burgerkager, kageburger, dessertburger, dessert, kage, boller, kageboller, burgerboller, chokolade, trøffel, romkugler, chokoladekage, rom, kakao, hvedemel, sesamfrø, æg, gær, jordbær, rørsukker, chokolade, fondantfarve

Hjemmelavede chokoladekiks

chokoladekiks, kiks, kage, småkage, chokolade, kaffepulver, hvedemel, smør, flormelis, æg, rørsukker

Jeg er fortsat i gang med min mad-på-farten-benspænd, og denne gang er vi over i en hurtig snack-genren. Min bedre halvdel kan godt lide chokoladekiks (… hvem kan ikke det?), så jeg måtte selvfølgelig forsøge mig med en hjemmelavet version.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Frøken Kræsen, men undlod mandelmel oog justerede nogle af målene. Derudover tilføjede jeg lidt kaffepulver i chokoladen for at give cremen lidt ekstra dyb smag.

Hjemmelavede chokoladekiks
ca. 15 chokoladekiks

Dej:
225 g hvedemel
1 tsk vaniljepulver
70 g flormelis
150 g smør
1½ tsk bagepulver
2-3 spsk vand

Pensling:
1 æg
½ spsk rørsukker

Chokoladefyld:
200 g mørk chokolade
2 dl fløde
et lille knips salt
evt. 1-2 tsk instant kaffepulver

Rør mel, vanilje, flormelis og bagepulver sammen. Gnid smørret ud i blandingen og tilsæt så vand, så dejen kan samles. Læg dejen i køleskabet i 20-30 minutter.

Rul dejen tyndt ud (2-3 mm) på et meldrysset bord og bruge en kageudstikker eller et smalt glas til at udstikke ca. 30 kager. De skal være ca. 5 cm i diameter. Læg kiksene på to bagepapirbeklædte bageplader. Pisk æg og sukker sammen og pensl kiksene. Bag dem derefter i 7-8 minutter ved 200 grader og lad så dine kiks afkøle.

Hak chokoladen og hæld det i en tykbundet skål. Varm fløden op i en kasserolle. Inden den når kogepunktet, tager du kasserollen af varmen og hælder fløden over chokoladen. Lad det stå et minuts tid. Tilsat salt og evt. knust kaffepulver og rør derefter chokoladecremen sammen. Lad den køle af, indtil den er håndvarm og fordel den så på halvdelen af kiksene, inden du lægger en en anden kiks oven på, så du får ca. 15 chokoladekiks.

De nybagte chokoladekiks er bedst, når de stadig er sprøde men kan også sagtens spises dagen efter, hvor de begynder at blive lidt bløde. Efter to dage er de dog lidt for bløde til min smag, men så længe holder de næppe i de fleste hjem!

Note: Disse chokoladekiks er ikke helt så sprøde som dem, du køber i supermarkedet – til gengæld er der en dejlig tydelig chokoladesmag, som lige har fået lidt ekstra dybde fra kaffepulveret.

Hjemmelavede bastognekiks

bastognekiks, kiks, småkage, smør, farin, lakridspulver, natron, kanel, ingefær, smør, hvedemel

Jeg starter månedens mad-på-farten-benspænd med en lille lækker sød sag – hjemmelavede bastognekiks. De kan bruges som en lille belønning på lange traveture i skoven, til den energihungrende om eftermiddagen eller blot som tilbehør til en god kop te eller kaffe.

Jeg faldt over en opskrift på bastognekiks hos CookieCrumble, og så justerede jeg nogle af målene. Jeg skruede op for smagen og brugte mere kanel og natron, ligesom jeg tilsatte lidt lakridspulver for at give smagen ekstra dybde.

Bastognekiks
ca. 16 stk.

50 g smør, skåret i små stykker
50 g mørk farin
1 tsk natron
1 tsk kanel
½ tsk stødt ingefær
½ tsk lakridspulver
et lille knips salt
2 spsk mørk sirup
1½ dl hvedemel

Hæld ingredienserne i en skål og saml dejen med hænderne. Del dejen i to lige store dele og rul dem ud til tynde pølser – de skal være ca. to tredjedele længden af en bageplade. Læg de to dejpølser på en bagepapirbeklædt bageplade og pres dem flade med fingrene. Bag dejstængerne ved 180 grader i 11-12 minutter. Tag bagepladen ud af ovnen og skær først dejen ud i snitter og tryk derefter kniven flere gange forsigtigt ned i hver bastognekiks, så der kommer riller i dem. Lad dine bastognekiks køle helt af og opbevar dem derefter i en lufttæt beholder.

Note: Disse bastognekiks er ret vanedannende. Jeg er ellers ikke så meget til småkager, men disse er lidt svære at holde fingrene fra. De er lidt mildere end dem, du kan købe i supermarkedet.