Granatæble cookies

granatæble cookies, æg, smør, hvedemel, bagepulver, rørsukker, vanilje, lakridspulver,

Januar er måned, hvor mange skruer ned for sukkerindtaget oven på julens festligheder, men jeg syntes nu alligevel, at der skulle granatæble cookies på bordet, da vi havde gæster i weekenden. Vi kan jo også lade som om, at kagerne er lidt sunde, nu hvor der er frisk frugt i dem…

Inspirationen til disse granatæble cookies fik fra CookieCrumble, men jeg justerede lidt på nogle af målene samt tilføjede lakridspulver (du kan sagtens bruge lidt mere, end jeg gjorde, for lakridssmagen var meget diskret) samt lidt vand.

Granatæble cookies
Ca. 16 stk.

2 æg
70 g blødt smør
100 g rørsukker
½ tsk bagepulver
1 tsk vaniljepulver
1 tsk lakridspulver
½ tsk salt
2 spsk vand
150 g hvedemel
100 g granatæblekerner


Pisk æg, smør, sukker, salt, vanilje, lakridspulver og vand sammen til en ensartet masse. Tilsæt derefter hvedemel og bagepulver og pisk det grundigt sammen. Vend derefter forsigtigt granatæblekernerne i dejen. Fordel dejen i klatter med to spiseskeer – hver klat skal være på størrelse med en lille spiseske – på en bagepapirbeklædt bageplade. Bag dem ved 200 grader i 10-14 minutter, indtil de er sprøde og gyldne i kanten.

Lad dine granatæble cookies køle af, inden du spiser dem – gerne samme dag, så kanten stadig er sprød, og ellers i løbet af et par dage, da de ikke kan holde sig så længe på grund af de friske kerner.

Granatæble-cheesecake

granatæble-cheesecake, cheesecake, ostekage, granatæble, husblas, rørsukker, flormelis, chokolade, kiks, flødeost, appelsin, vanilje, smør

Denne granatæble-cheesecake bliver årets sidste dessert, ja faktisk årets sidste ret på bloggen. I morgen venter nytårsaften, og der skal gemalen og jeg nulre rundt i køkkenet for at kokkerere (og sippe G&T imens, tystys!).

Kagen kom på bordet i går, da vi havde et par venner på besøg til en omgang brætspil. Det er en rigtig vinterdessert, og jeg vil da også klart anbefale at servere denne granatæble-cheesecake til diverse julesammenkomster på grund af den smukke farve samt den fine friskhed fra granatæblekernerne.

Jeg brugte min opskrift på brombær-cheesecake som udgangspunkt, men ændrede selvfølgelig selve gelélaget til granatæblesaft + kerner, flødeostelaget fik et skud appelsinskal, og så blev bunden lavet på knuste chokoladesmåkager. Du kan til nøds også bruge Oreos (mest på grund af farven, da de ikke smager af en fis).

Granatæble-cheesecake
ca. 8 personer

Bund:
200 g chokoladesmåkager, knuste
65-70 g blødt smør
et lille knips salt

Flødeostelag:
200 g flødeost – IKKE LIGHT
1 dl flormelis
2½ dl fløde
revet skal samt saft fra ½ øko-appelsin
½ tsk vaniljepulver
4 blade husblas

Granatæble-gelé:
1 stort granatæble
lidt vand
1 dl rørsukker
2 blade husblas

Start med at lægge husblassen til flødeostelaget i blød i koldt vand. Rør derefter de knuste chokoladesmåkager sammen med blødt smør og salt og pres det sammen til en fast bund i en 20 cm bred springform (læg gerne et lag bagepapir i bunden af formen inden – så er det lettere at løfte kagen ud, når du skal servere den).

Pisk fløden til skum i én skål og pisk derefter flødeost, flormelis, appelsinskal + saft samt vaniljepulver sammen i en anden skål. Hæld vandet fra husblassen og smelt forsigtigt husblassen. Pisk den hurtigt i flødeostemassen og rør derefter halvdelen af flødeskummet i. Vend forsigtigt den sidste halvdel af flødeskummet i blandingen og fordel det til sidste over småkagebunden. Stil kagen i køleskabet.

Nu tager du dit granatæble og piller det. Den letteste metode er at lægge granatæblet i en stor frostpose, stikke hænderne ned i posen og derefter pille skrællen og de hvide hinder af, så du kun har kernerne tilbage. Frostposen forhindrer, at saften sprøjter til alle sider, og at kernerne forsøger at stikke af. Tag ca. to del granatæblekerner fra – resten hælder du i en blender og giver en omgang, så kernerne frigiver saften. Si saften og mål den – du skal bruge ca. 2 dl væde til gelélaget, så hvis du mangler lidt saft, spæder du blot til med lidt vand. Hæld halvdelen af saften i en lille kasserolle sammen med sukkeret og varm det langsomt op. Imens lægger du de to blade husblas i koldt vand.

Når sukkeret er smeltet, tager du kasserollen af varmen. Tjek husblassen – så snart den er blevet blød, hælder du vandet fra og putter husblassen i den lune saft. Rør godt rundt og hæld så resten af saften i. Når blandingen er håndvarm, tager du kagen ud af køleskabet og fordeler de friske granatæblekerner ud over toppen af kagen. Hæld forsigtigt saftblandingen ud over og stil din granatæble-cheesecake tilbage i køleskabet, hvor den skal hvile i mindst 3-4 timer, inden den kan serveres.

Note: Sådan en granatæble-cheesecake er lige efter mit hjerte (eller mave om man vil). Den har en fin sødme fra det milde appelsin-flødeostelag samt den sprøde chokoladesmåkagebund men også en dejlig friskhed fra de skønne granatæblekerner.

Rensdyrkager

rensdyrkager, rensdyrsmåkager, chokoladesmåkager, chokoladekager, chokolade,

Du ønskes rigtig glædelig jul med disse festlige rensdyrkager, som jeg hyggede mig med at lave i går! Er de ikke kære? Og lige til at spise? Altså hvis man nænner det…

Jeg ville afprøve en opskrift, jeg fandt på nettet, men den viste sig desværre at have en rigtig kedelig smag, så jeg vil i stedet anbefale dig at gøre følgende, når du skal lave rensdyrkager:

Bag en portion af dine yndlings-chokoladesmåkager. Mangler du inspiration, kan du for eksempel lave en mindre udgave af disse chokoladesmåkager med karamel, disse enkle chokoladesmåkager eller eventuelt disse cookies (hvor du undlader nødderne).

Smelt noget mørk chokolade og smør det ud på de afkølede chokoladesmåkager – det behøver ikke at gå helt til kanten. Knæk nogle saltkringler i mindre stykker (sørg for at have ekstra på lager, da en del af dem går for meget i stykker!) og sæt dem fast som gevirer. Placér sukkerøjne lige under (kan købes i special-kagebutikker. Alternativt kan du lave dine egne med hvid chokolade og mørk chokolade, men det er lidt af et pillearbejde).

Smelt hvid chokolade og smør dem ud som store ‘knapper’ på et lille stykke bagepapir. Put dem i fryseren, indtil de er stivnet, og sæt dem så på dine rensdyrkager, så de ligner mulen på et rensdyr. Nu klistrer du en M&M fast med lidt chokolade (som snude, så både brune og røde kan bruges) og tegner en mund med mørk chokolade.

Tadaaa – rensdyrkager til dig og familien!

Santa’s Trash Cookies

santa's trash cookies, trash cookies, småkage, julesmåkager, hvedemel, smør, æg, bagepulver, sukkerpynt, rørsukker, mørk farin, vanilje, chokolade,

Hvem kan stå for en opskrift med navnet Santa’s Trash Cookies?! Jeg kunne i hvert fald ikke, da jeg så en opskrift hos Delish, og som jeg tog udgangspunkt i, da jeg lavede disse farvestrålende småkager.

Og er de så trashy? Ja, det kan man roligt sige – det vil nok være lidt grænseoverskridende for nogle mennesker at kombinere hakket chokolade med salte chips (!), saltkringler (!!) samt farvestrålende sukkerpynt i en småkagedej, men det er ikke desto mindre det, disse Trasch Cookies gør! Jeg justerede dog på flere af målene og udelod pretzels, men resultatet blev ikke desto mindre ganske godt. Hvis du stadig er lidt betænksom, så tjek mine andre julesmåkager.

Santa’s Trash Cookies
ca. 12 store cookies

150 g blødt smør
1½ dl rørsukker
1 dl mørk farin
1 æg
1½ tsk vaniljepulver
1 tsk bagepulver
et lille knips salt
5 dl hvedemel
1 dl knuste salte chips
1 dl hakket mørk chokolade
3 spsk sukkerpynt i rød og grøn

Pisk det bløde smør med rørsukker og mørk farin i et par minutter. Tilsæt æg og pisk det til en cremet masse. Drys bagepulver, vaniljepulver og salt over og tilsæt hvedemelet. Pisk ingredienserne, indtil det bliver en smuldrende masse. Tilsæt dernæst chips, chokolade og sukkerpynt og ælt dejen sammen, så det funky fyld er fordel jævnt.

Form dejen i tolv lige store kugler og tryk dem ud på en bagepapirbeklædt bageplade (du kan lave dine Trash Cookies mindre, men så skal du også huske at bage dem i kortere tid). Sørg gerne for, at det er den mest farvestrålende side af hver småkage, der vender opad. Bag dine Trash Cookies ved 160 grader i ca. 20 minutter, indtil de er letgyldne i kanten. Tag dem ud og lad dem afkøle helt, inden du putter dem i en lufttæt kagedåse.

Note: Santa’s Trash Cookies ser ikke blot sjove ud – de smager også glimrende! Husk at bage en portion og sæt dem ved siden af juletræet sammen med et glas mælk…

Ungarske valnøddekager

ungarske valnøddekager, valnødder, smør, flødeost, hvedemel, æg, vanilje, valnødder, rørsukker, flormelis, valnøddesmåkager, småkager,

Det er anden advent, og jeg har julet det meste af dagen. Det er lykkedes mig at sætte endnu mere julepynt op, og så har jeg selvfølgelig bagt julesmåkager – i dette tilfælde nogle ungarske valnøddekager, som jeg faldt over hos Taste of Home. Jeg tog udgangspunkt i opskriften, jeg læste på siden men justerede dog nogle af målene.

Ungarske valnøddekager
14-18 stk.

Dej:
125 g blødt smør
100 g flødeost
3 dl hvedemel

Valnøddefyld:
1½ æggehvide
½ dl rørsukker
1 tsk vaniljepulver
2½ dl valnødder, finthakkede

Derudover:
Flormelis

Rør smør og flødeost sammen. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, indtil du kan samle dejen. Læg den på køl en times tid.

Pisk æggehviden, til den skummer. Tilsæt derefter 1 spsk af rørsukkeret, pisk lidt, tilsæt mere sukker, pisk igen og fortsæt, indtil du har brugt al sukkeret. Tilsæt så vaniljepulver og valnødder og pisk det til en ensartet masse.

Drys flormelis ud på køkkenbordet og rul dejen ud i et rektangel. Skær dejen i 8×8 eller 10×10 cm store stykker og læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Læg en stribe af fyldet fra ét hjørne af dejen og over til det modsatte hjørne (fyldet skal dog ikke gå helt ud til kanten, da det udvider sig under bagningen). Tag de to modsatte hjørner af dejen og fold dem ind over fyldet. Sørg for at fæstne dejen godt over fyldet, så dejen ikke folder ud igen under bagningen.

Bag dine valnøddekager ved 180 grader i 10-14 minutter, indtil de er letgyldne. Lad dem køle af og servér dem – evt. drysset med lidt flormelis.

Note: Søde dejlige valnøddekager, der – når de er friskbagte – også er sprøde. Jeg har tilføjet lidt mere vanilje i opskriften, end hvad jeg selv brugte, da jeg synes, den godt kunne tåle lidt mere vanilje. Dejen kan laves op til to dage før, at du skal bage kagerne, og disse valnøddekager kan ifølge den originale opskrift også fryses – det har jeg dog ikke prøvet.