Indiske frokostretter
Der kom indiske frokostretter på bordet i går, da jeg havde gæster. Jeg kan godt lide indisk mad, og da en af gæsterne er vegetar, så var det ekstra oplagt at lave indiske vegetarretter.
Jeg fandt noget inspiration i en af mine yndlingskogebøger, ‘Vores indiske køkken’, samt i nr. 2/2010 af Magasinet Mad! I sidstnævnte brugte jeg lidt mere kokosmælk men fulgte ellers opskriften nogenlunde, mens de indiske retter blev justeret en smule mht. krydderierne (jeg brugte i flere tilfælde lidt mere af krydderierne, end der står i bogen, og det kan du også sagtens gøre, for det er ret milde retter).
Retterne blev serveret sammen med kogte ris og æble-abrikoschutneyen, som klædte de indiske frokostretter ganske godt. De nedenstående portioner er lavet til fem personer i alt, og kun en smule af aloo gobi’en var tilbage efter måltidet.
Hvide bønner i spinat og kokosmælk
40 g smuttede mandler
1 løg
1 fed hvidløg
1 rød chili
lidt olie
3 tsk stødt koriander
3 tsk karry
450 g helbladet spinat (fra frost)
1 dåse kokosmælk
1 grøntsagsbouillonterning
1 dåse hvide bønner, naturel
salt og peber
Finhak løg, chili og hvidløg og svits dem i en wok med lidt olie. Tilsæt koriander og karry og steg det et minuts tid. Kom spinaten i og rør jævnligt, til det er helt tøet op – steg derefter videre et par minutter. Tilsæt kokosmælk og bouillon og lad det koge godt igennem. Skyl bønnerne i vand og vend dem i wokretten sammen med mandler. Smag retten til med salt og peber samt evt. koriander og karry.
Note: Meget lækker og let ret, som sagtens kan bruges i hverdagen. Jeg syntes dog, at det tog lidt længere tid at tø spinaten op, end jeg havde forventet, så pas på, at det ikke snyder dig tidsmæssigt.
Pakora med løg
1 dl kikærtemel
0,75 dl hvedemel
½ tsk stødt koriander
½ tsk gurkemeje
½ tsk stødt chili
½ tsk garam masala
1 tsk salt
1 fed presset hvidløg
1 dl vand
2-3 løg skåret i ringe
1 l olie til friturestegning
Bland de to typer mel sammen med alle krydderierne og hvidløget. Tilsæt vandet lidt efter lidt under omrøring – den må ikke klumpe. Rør løgringene i, så de er helt dækkede af dejen og opvarm olien i en gryde – den skal være meget varm. Frituresteg løgringene, så de er gyldne på begge sider – det tager tre til fem minutter – og afdryp dem på en tallerken beklædt med køkkenrulle.
Note: Dejlig knasende og letkrydrede – de forsvandt meget hurtigt fra fadet, så du kan sagtens lave flere til samme antal gæster.
Aloo gobi
3 spsk olie
1½ tsk spidskommenfrø
1½ tsk frisk, fintrevet ingefær
2 pressede fed hvidløg
4 kartofler skåret i tern
1 tsk gurkemeje
1½ tsk chili
4 tomater skåret i både
2 dl vand
1 blomkål skåret i buketter
lidt honning
2 tsk garam masala
2 spsk tørrede kokosflager
Varm olien i en gryde, tilsæt spidskommenfrø og rør rundt i et minuts tid. Tilsæt ingefær og hvidløg, rør rundt og tilsæt så kartoflerne. Vend dem godt i krydderierne og kom derefter chili og gurkemeje i. Rør godt rundt og tilsæt tomaterne, sørg for at holde gryden på lav varme, og lad det koge i fem minutter. Skru op for varmen igen og tilsæt blomkål og vand. Rør det godt rundt, skru lidt ned for varmen igen og lad det koge i 15-20 minutter, til blomkålen er mør.
Lige inden servering røres honning og garam masala i. Pynt med kokosflager.
Note: Absolut en god måde at bruge blomkål på – og glimrende, rimelig mildt tilbehør i det indiske køkken.
Mangolassi
2½ dl yoghurt naturel
1 dl vand
4 dl mangojuice
2 spsk sukker
10 isterninger
Blend alle ingredienser grundigt og servér med det samme.
Note: Mmm… mangolassi er meget delikat og passer rigtig godt til krydret mad – også disse indiske frokostretter.
Uhm, hvor lyder det lækkert!
Hvor har du købt kikærtemel henne?
Det ser da forrygende godt ud!
Herlig frokost! Dine gæster er heldige.
Knus
Vibeke
Jeg gider godt være din gæst 🙂
Hvor har du købt mangojuice henne? Eller har selv presset den?
MissMuffin – mange tak! Det var også en dejlig afveksling – jeg elsker indisk mad 🙂
Jeg købte kikærtemelet i den lokale helsekostbutik.
Annettes – mange tak 🙂
Anne-Mette – tusind tak! Det smagte også dejligt, og med de mange smagsindtryk glemmer man hurtigt, at der ikke er kød i 🙂
Vibeke – de havde helt bestemt fortjent et godt måltid – især da de på eget initiativ også snuppede opvasken bagefter. Sådan noget kan jeg slet ikke stå for 😀
Heidi – hehe, mange tak 🙂
Mangojuicen mener jeg, at jeg købte i Fakta for et stykke tid siden, hvor de havde det som ugetilbud. Jeg mener dog også, at jeg har set mangojuicen i flere af de store supermarkeder.
Jeg har også et par friske mangoer liggende, og jeg var tæt på at fyre en af dem i, men så kom jeg fra det igen. Det betyder så også, at der er en mango og jeg, der har en aftale ude i køkkenet i morgen…!
Jeg kan næsten fornemme hvordan den gode Gandhi genopstår, bare ved at fornemme den duft der emmer ud af billederne.
Nøøj det ser lækkert ud.
Prøv iøvrigt lige at sige denne sætning med Indisk accent:
“I am 30 and my wife is 32” 😀
Hvor ser det dog lækkert ud, Piskeris!!! Dine ideer bliver straks printet ud og sat ind i min opskriftmappe 🙂
Hvor ser det anderledes og spændene ud… !!!
Jeg ville aldrig nogen sinde have kaste mig ud idet… For jeg ville ikke ane hvad det var/er…
Men… Ummm det ser godt ud
Hyggehygge
Marianne
Det ser bare skønt ud det hele. Mangolassi MÅ jeg bare have prøvet af – det lyder så lækkert.
Og de løg frister også og og og…
Kristian – tusind tak – det er jo også helt meditativt at lave mad 😀
Madame – mange tak! Håber I også får fornøjelse ud af dem 🙂
Jule Mig – mange tak! Der er nogle ret gode billeder i bogen, hvilket selvfølgelig også motiverer ekstra til at prøve retterne. Der er dog én ulempe ved indisk mad, og det er, at det kræver en del krydderier, som de fleste almindelige danskere ikke plejer at have i køkkenet, så første gang kan det godt være lidt af en investering at kaste sig over det. Men så har man altså også krydderier til laaang tid 🙂
Hanne – tusind tak! Mangolassien kunne jeg godt finde på at lave noget oftere – det er en genial frugt!
Det ser så lækket ud! Jeg må tilstå, at jeg aldrig rigtig er faldet for det indiske køkken, men måske jeg alligevel skulle kaste mig ud i det?!?! De knasende tingester ser godt nok lækre ud – og jeg har både hvide bønner og spinat – der er vist ingen undskylning 🙂
Kan man købe mangojuice?
Mange hilsner
Birthe
NYBH – jeg er ret glad for indisk, så jeg kan kun anbefale det! Der er både mange milde og stærke retter i det indiske køkken, så med mindre man slet ikke er til krydrede retter, så er der lidt for enhver smag. Jeg fik at vide fra en af gæsterne, at hun havde fantaseret om spinat-retten flere dage efter – hæhæ!
Mangojuicen har jeg fundet i et supermarked, og jeg mener blandt andet at have set det hos Kvickly. Og ellers har en del grønthandlere det også 🙂