gedebov, gedekød, rosmarin, muskatnød, hyldebærsaft, grønkål, hasselnødder, nødder, hyldebærsaft, hindbær, brombær, kirsebæreddikeGedekød indgår normalt ikke i madlavningen her i hjemmet, men for et stykke tid siden faldt jeg over en lille gedebov, da jeg rodede i Irmas frysere. Den var tilmed økologisk og fra et dansk gederi (… det stod der altså på pakken!). Haps – den skulle med hjem og bruges i denne sensommerret, som jeg serverede i går.

OBS – når du tilbereder gedekød, skal du være lidt forsigtig, for det er ret magert kød. Tilbered det i længere tid ved lav temperatur, så du ikke risikerer at stege det for hårdt.

Gedebov med grønkål
2 personer

1 gedebov – ca. 300 g
1 tsk rosmarin
lidt muskatnød
groft salt
1 dl hyldebærsaft

Derudover:
så meget grønkål I har lyst til at æde
½ dl hasselnødder
½ dl hyldebærsaft
evt. lidt kirsebæreddike eller æblecidereddike
friske brombær og hindbær

gedebov, gedekød, rosmarin, muskatnød, hyldebærsaftTag din gedebov ud af køleskabet en halv time inden, at du vil putte det i ovnen og lad det hvile på en tallerken på køkkenbordet. Rids overfladen af kødet med en skarp kniv og gnid derefter din gedebov i salt, muskatnød og rosmarin. Hæld hyldebærsaften i et lille ovnfast fad og læg kødet i det. Stil fadet i ovnen ved 150 grader i ca. en time. En gedebov skal have en kernetemperatur på 65 grader, men det er lidt svært at måle med et så lille stykke kød (der var også ben i midten af det).

gedebov, gedekød, rosmarin, muskatnød, hyldebærsaftTag kødet ud af ovnen og lad det hvile i ti minutters tid. Imens skyller du grønkålen og river det i mindre stykker, som du lægger i en skål. Hæld kogende vand over og lad det trække i nogle minutter, inden du lader grønkålen dryppe af. Rist nødderne på en tør pande og hak dem, når de er kølet lidt af.

Anret kålen på to tallerkner. Skær din gedebov ud og fordel det ud over kålen. Smag hyldebærsaften til med eddike og hæld det ud over de to serveringer. Drys nødder ud over kødet og fordel lidt brombær og hindbær på de to anretninger.

Note: Det er en dejlig sensommerret, der kombinerer den milde gedebov med de søde bær og den fyldige kål. Absolut ikke sidste gang jeg bruger gedekød i madlavningen!