Butter tarts – canadiske tærter

Butter tarts er en af de få desserter, som folk kan blive enige om er (særlig) canadisk. Det er ellers lidt svært at finde retter, som er udpræget canadiske (hvilket jo er irriterende i forhold til det canadiske benspænd), men denne lille søde sag er nævnt de fleste steder, jeg har kigget.
Butter tarts er små tærter fyldt med en ret sukkerholdig masse med pekannødder i. I den version, jeg kiggede på hos Once Upon a Chef, var der også et forslag om at putte rosiner i, men det udelod jeg.
Butter tarts
12 stk.
Tærtedej:
4 dl hvedemel
1 tsk salt
2 spsk rørsukker
180 g koldt smør, skåret i små tern
1-2 spsk vand
Fyld:
2 dl mørk farin
0,75 dl ahornsirup
50 g smeltet smør
1 æg
1 tsk vaniljesukker
½ tsk salt
80-100 g pekannødder, hakkede
Rør hvedemel, sukker og salt sammen i en skål. Gnid smørret ud i det og tilsæt til sidst en smule vand, så du kan samle dejen. Dæk den til og sæt den i køleskabet en halv times tid.
Drys mel på køkkenbordet og rul dejen ud i ca. ½ cm tykkelse. Brug en udstikker på ca. 10 cm i diameter til at udstikke dejplader. Smør 12 muffin-metalforme (jeg har en lille bradepande med muffinformede fordybninger) med lidt smeltet smør og tryk dejpladerne ud i formene. Det er vigtigt, at dejen går helt op til kanten af hver fordybning. Stil den i fryseren i 10 minutter og tænd samtidig ovnen og sæt den på 200 grader.
Pisk farin, sirup og smør sammen, så massen bliver luftig. Pisk derefter æg, vanilje og salt i. Tag muffinformen ud og fordel pekannødderne i fordybningerne, inden du hælder sukkermasse over.
Sæt dine butter tarts i ovnen og bag dem i 20-25 minutter, indtil de er gyldne. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle af i nogle minutter, inden du forsigtigt vender dem ud af formen og lader dem køle helt af på en rist (de er ret varme og lidt skrøbelige, så det skal gøres med nænsom hånd).
Butter tarts er ret søde, så nyd dem gerne sammen med kaffe eller te. De holder sig også fint på køl i flere dage efter bagning (har jeg hørt :-)).
Note: Butter tarts er kaloriebomber, for de svulmer af fedt og sukker. Pekannødderne giver dog et fint modspil til sukkerfyldet, og jeg kunne godt finde på at putte lidt flere nødder i, hvis jeg bager dem igen.