Æblefisk

Æblefisk

Hvad er æblefisk? Bag det spøjse navn gemmer sig en simpel kage lavet på butterdej og æblemos. Første gang, jeg stødte på æblefisk, var på NYBH’s madblog, og siden da har jeg flere gange tænkt på at lave dem. Nu er det sjældent, jeg har butterdej på lager, men det havde jeg tidligere på ugen, da jeg skulle lave belgiske tarteletter, og så kom jeg i tanke om æblefisk, da jeg skulle finde på noget at bruge de resterende butterdejsplader til.

Jeg skelede lidt til NYBH’s opskrift, men justerede også et par ting. Jeg var ret fristet af at putte lidt hakkede hasselnødder i mine æblefisk, men da jeg skulle servere dem for en, der ikke bryder sig om nødder, undlod jeg det – det ville ellers være et fint touch til kagerne.

Æblefisk

8 stk.

4 butterdejsplader
75-100 g marcipan
1 æg, letpisket med en gaffel
½ dl perlesukker
evt. 50 g finthakkede hasselnødder (kan undlades)

Æblemos:

2 madæbler
1 dl vand
½ tsk vaniljepulver
½ dl mørk farin
2-3 spsk mørk rom

Skræl æblerne og fjern kernehusene. Put æblestykkerne i en kasserolle sammen med resten af ingredienserne – undtagen rommen. Lad det simre ved lav varme under låg, indtil æblestykkerne er helt møre. Blend kasserollens indhold og lad det simre videre uden låg. Rør rommen i og lad det koge, indtil æblemosen er blevet lidt mere fast i det (den må ikke være alt for flydende). Lad den køle helt af, inden du går i gang med at samle dine æblefisk.

æblefisk, æbledessert, dessert, kage, æblekage, æbler, butterdej, marcipan, æg, vanilje, mørk rom, rørsukker

Skær butterdejspladerne over og stræk dem evt. en lille smule. Riv marcipanen på et rivejern og læg lidt af den revne marcipan på den ene halvdel af hver butterdejsstykke. Læg en klat æblemos oven på og pensl kanten af butterdejsstykkerne med lidt pisket æg. Læg butterdejsstykkerne sammen og tryk kanterne sammen med en gaffel.

… så ser de således ud. Tør evt. rester af æblemos af med et stykke køkkenrulle, så det ikke brænder sig fast på dine æblefisk, når du bager dem.

Læg dine æblefisk på en bagepapirbeklædt bageplade og pensl dem med æg, inden du drysser lidt perlesukker over. Bag dem midt i ovnen i 12-15 minutter ved 200 grader. Kig til dem undervejs, så du ikke risikerer, at de får for meget.

Lad dine æblefisk køle af. De må godt være lidt lune, når de serveres, men pas på, de ikke er for varme – så risikerer du at brænde dig på æblemosen

Note: Dette er en dejlig enkel dessert – og tilmed en rigtig Stop Spild af Mad-dessert! Jeg fik brugt nogle af vinterens sidste æbler, en rest marcipan fra julen og de sidste butterdejsplader fra tidligere på ugen. En sprød og sød dessert.



2 thoughts on “Æblefisk”

  • Mørk ROM i æblemos, det var da et super trick, det vil jeg huske. Har både for mange æbler og cubansk ROM på lager:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *