Vegetarfrokost med djævlechampignons, flækærte-hummus, börek og quinoadunser
I søndags havde jeg en flok tøser på besøg, som inkluderede Vegetarvennen, og derfor havde jeg koncentreret mig om at lave vegetarretter den dag. Udover linsesuppe med svampebrød (som vi fik om aftenen) og chokoladecheesecake med kaffelikør (som vi fik om eftermiddagen), spiste vi også en vegetarfrokost i det smukke solskinsvejr på terrassen. Det er bare om at nyde de solrige septemberdage, hvor det stadig er muligt at sidde udenfor!
Opskriften på djævlechampignons havde Min Kage anbefalet mig, og her tilføjede jeg lidt chiliflager for at gøre dem endnu mere krydrede. Hos Stjernestøv i silkeregn havde jeg set en opskrift på börek, som jeg straks måtte prøve, men her opdagede jeg, at jeg var udgået for spinat, så jeg endte med at bruge squash i stedet, og det fungerede også.
En af mine yndlings-vegetarbøger er ‘Vegetarisk vellyst’, og her havde jeg set vegetardunser, hvor der blev brugt gul quinoa. Den opskrift legede jeg videre med og brugte rød quinoa og gulerødder, og så krydrede jeg dem med lidt timian.
Djævle-champignons
250 g små brune markchampignons
1 dl olivenolie
0,25 dl vand
saft fra 1 citron
1 laurbærblad
3 fed hvidløg knuste
1 tsk hvide peberkorn
1 tsk salt
1 tsk chiliflager
Kom alle ingredienser undtagen svampene i en lille gryde og kog det hele ved jævn varme i ca. 15 minutter. Tilsæt champignoner og kog videre i ca. 5 min. Tag gryden af varmen og lad svampene køle af i gryden. Lav dem gerne dagen før, at de skal spises, så de kan trække i længere tid.
Note: Smagfulde uden at være alt for hidsige – der er godt med smag og kraft i de små svampe, og de passede fint som tilbehør.
Flækærte-hummus
200-250 g flækærter
1 dl olivenolie
1 spsk tahin
2 fed pressede hvidløg
½-1 tsk salt
saften fra ½ citron
½-1 tsk spidskommen
evt. lidt chili
Kog flækærterne i ca. 30 minutter, til de er møre. Blend dem med resten af ingredienserne og smag hummusen til med salt, citron, spidskommen og evt. lidt chili.
Note: Jeg havde hørt på et tidspunkt, at man sagtens kan lave hummus af flækærter, så det måtte jeg prøve. Det er utrolig let og smager godt – og det går jo noget hurtigere end ved den traditionelle hummus, hvor du skal opbløde kikærter i vand i et døgn.
Börek med squash og feta
4-5 personer
En lille løg, finthakket
1 medium squash, skåret i meget tynde skiver
½-1 glas danskvand
3-4 yufka-dejstykker, halveres (kan købes i tyrkiske butikker)
2 æg
50 g smeltet smør
100 g fetaost
½ håndfuld bredbladet persille, grofthakket
Sesamfrø til pynt
Svits løget i lidt olie og tilsæt squashskiverne og evt. en halv dl vand. Lad det koge i 5-10 minutter, så squashskiverne bliver møre. Læg et lag yufka i et ildfast fad og smør dejen med det smeltede smør. Læg endnu et lag yufka ovenpå og smør det med smør. Fordel squash- og løgblandingen ud over dejen og læg derefter to lag yufka oven på (husk at smøre dem med smør ligesom ved de første lag). Drys den smuldrede feta og persillen ud over yufka-dejen. Læg de sidste yufka-stykker over fetaen – med smeltet smør mellem lagene. Skær hele böreken ud i firkanter – i fadet – inden den bages.
Pisk æggene sammen og hæld det over böreken. Lad æggemassen synke ned mellem stykkerne og hæld derefter danskvand over. Lad böreken hvile et kvarters tid, inden du drysser sesamfrø på og sætter den i ovnen ved 200 grader, hvor den skal have 35-40 minutter.
Note: En slags tyrkisk lasagne, som smagte og mættede godt. Det fungerede som sagt fint med squash, men jeg kan også forestille mig, at den er god med spinat.
Quinoadunser med gulerødder
12-14 stk.
1 dl rød quinoa
150 g revne gulerødder
100 g revet løg
1 dl fuldkornshvedemel
1 tsk timian
salt
2 æg
Skyl quinoaen i koldt vand og kog dem i ca. 2 dl vand i ti minutter. Tag gryden af varmen, rør lidt salt i quinoaen og lad den trække under låg i ti minutter. Rør quinoaen sammen med resten af ingredienserne – evt. med lidt mere mel, hvis farsen er for klistret – og lad farsen hvile i ti minutter. Opvarm en pande med lidt rapsolie på og læg klatter af fars på panden med en spiseske. Steg dem, til de er gyldne og sprøde.
Note: En ret god version af vegetardunser, som jeg vil huske til en anden gang. De er milde og skønne, og du kan sagtens putte endnu flere krydderier i, hvis du har lyst.
Yummo! Virkelig dejlig vegetarisk frokost 🙂
Jeg har lavet humus af de grønne flækærter og det blev også rigtig godt. Tror hellere også lige jeg må ha’ købt nogle af de gule. Det er virkelig rart med en hurtig løsning, når man IGEN har glemt at sætte kikærter i blød.
Quinoadunserne er et hit! Dem tror jeg at jeg skal forsøge mig med til frokost. Det er også en dejlig ting at ha’ i fryseren.
Mange tak. Jeg ved, det kan være blasfemisk at skrive, men det var så godt, at vi slet ikke savnede kød! 😀
Sikke mange skønne ideer du kommer med her! Quinoadunser med gulerødder må prøve så hurtigt som overhovedet muligt. Her hos os er vi mere og mere gået over til dage uden kød, og det går jo helt fint 😉
Tak skal du have. Jeg holder meget af de vegetarfrokoster, jeg spiser sammen med dem. Selskabet er godt, og det er en fin lejlighed til at eksperimentere mere på den vegetariske front. Jeg har forsømt det vegetariske køkken lidt her på det sidste, men jeg håber på at få ‘genoplivet’ det 🙂
Waw! Glæder mig til at afprøve opskrifterne, hvor ser det dog über-lækkert ud !
God fornøjelse – vi smovsede rigtig 🙂
Quinoadunserne er også super gode med rødbede i stedet for gulerod – det har jeg prøvet her http://smoelfine.blogspot.com/2011/09/quinuadunser-med-rdbede.html.
Det er virkelig også et hit, og så bliver farven også så skøn 🙂
Det må jeg prøve – tror også der er rødbede i den originale opskrift, men det har jeg endnu ikke købt. Tror snart jeg skal have noget med rødbede igen 🙂
Hvor ser det fantastisk ud – især den er bööö……lasagne! Den tror jeg, at jeg skal prøve at lave:-)
Hvor ser det altsammen fantastisk godt ud. Især den der bööö……..lasagne er jeg blevet godt og grundig hot på. Den må afprøves….:-)
Pøjpøj med den – tror også du vil synes om den 🙂
Ha!!!! Nu er jeg blevet et blåt kryds med svedbånd istedet for……ja tro på det – jeg motionerer op til 4 timer dagligt:-)
… nu bliver jeg for alvor urolig 😀
Kære Piske,
Det ser kanon godt ud, det hele – ikke mindst de små veggie-dunser! Og fedt at du fik afprøvet böreken 🙂 Den smager rigtig godt med spinat – men den er også god helt ‘plane’, bare med ost og bredbladet persille (det lavede jeg til vores fest i går!)
Kh. Eva
Super – det er godt at vide! Og det var helt perfekt timet, at du skrev om börek, når nu jeg havde spekuleret på, hvad jeg skulle bruge de sidste yufka-plader til 🙂
Wow, hvor ser det godt ud, så er det ingen sag at spise vegetarisk frokost 🙂 De champignoner skal jeg klart have afprøvet….
Mange hilsner
Birthe
Nej, de har det faktisk ganske godt, de vegetarer! Med de her retter savner jeg ikke kød 🙂
wow en række lækkerier. Dejligt at svampene blev en succes. Jeg må huske at lave dem med chili næste gang 🙂
De var rigtig lækre – dem må jeg altså lave igen en anden gang 🙂
Sikke skønne retter. Jeg er ikke vegetar, men synes ret godt om vegetarretter og her er der flere gode at vælge imellem. Lyder spændende med flækærtehumussen.
Nej, det er skønt at låne fra vegetarkøkkenet ind imellem, selvom jeg nu også holder af et godt stykke kød. Der er mange lækre vegetarretter i det hele taget 🙂