Sweet potato pie med bananyoghurtis og små blåbærtærter
Amerikanerne har mange spændende kager, og lige ærgrer jeg mig lillapink over, at jeg valgte denne måned til det amerikanske benspænd, for vi har virkelig mange aftaler, så jeg har ikke særlig mange muligheder for at få prøvet kageopskrifter af de næste uger. Måske jeg burde have en måned kun med amerikaner-kager? Det kunne da være sjovt!
Men som sagt – jeg bagte en sweet potato pie i fredags, da vi havde gæster. Opskriften er fra min amerikanske kogebog, og her stod der blandt andet, at man skulle bruge en piedej – vist nok en færdigkøbt, så jeg måtte lige finde en opskrift på en piedej, jeg kunne bruge i stedet, og jeg fandt en hos Miras Madblog, som jeg valgte at bruge – dog med lidt mindre vand i.
Vi har i øjeblikket en ismaskine på ferie hos os, som vi har lånt at svogeren, og jeg så det som en fin lejlighed til at eksperimentere med at lave yoghurtis. Jeg kiggede lidt rundt omkring på nettet og kunne ikke rigtig bestemme mig for en opskrift, så til sidst freestylede jeg en is, som endte med at have en god frisk banansmag, der ikke var så sød, da yoghurten fik lov til at fylde mere i smagen.
Dej:
250 g hvedemel
175 g iskoldt smør
2 spsk rørsukker
ca. 1 dl iskoldt vand
Fyld:
60 g blødt smør
2½ dl kogte, mosede sweet potatos
2½ dl flormelis
80 g kondenseret mælk
½ tsk vaniljepulver
2 æg, piskede
1 tsk kanel
Bland mel og sukker. Skær smørret i mindre stykker og bland det grundigt med mel- og sukkerblandingen – det skal blive til en grynet masse, uden at smørret begynder at smelte. Hæld vandet i lidt ad gangen og ælt, til du får en ensartet dej. Pak den ind i film og læg den i køleskabet i mindst en halv time.
Rul dejen ud på et meldrysset bord og beklæd en tærteform med dejen. Da dejopskriften er til en lukket pie, fik jeg dej i overskud – se længere nede, hvordan jeg fik brugt det. Bag dejen ved 175 i ca. ti minutter, inden der skal fyld på.
Bland smør, sweet potatos, flormelis og kondenseret mælk grundigt. Pisk derefter vaniljepulver, æg og kanel sammen, inden den blandes i. Fordel det ud over bunden og bag det ved 175 grader i en time.
Note: Jeg blev positivt overrasket over pien. Jeg har hørt ret blandede meninger om sweet potato pie, men denne her var ganske glimrende. Jeg syntes, den mindede lidt om den græskartærte, jeg lavede sidste år – samme lidt solide, søde og alligevel milde smag.
Banan-yoghurtis
3 modne bananer, mellemstørrelse
120 g rørsukker
1 tsk vaniljesukker
4 dl yoghurt naturel
saft fra en citron
Blend alle ingredienser og put massen i en ismaskine. Når den er rørt færdig i maskinen, puttes den i fryseren.
Note: Frisk, syrlig og alligevel lidt sød is – giver et fint modspil til en sød kage eller lignende. Isen er i øvrigt lidt lettere at ‘skrælle’, da den har en blødere struktur end flødeis.
Små hurtige blåbærtærter
4 stk.
– resten af piedejen
– 150 g frosne blåbær
– 2 spsk rørsukker
– 1 tsk vaniljesukker
1-2 dl yoghurt naturel
Beklæd små tærteforme med dejen. Bland resten af ingredienserne og fordel det i tærteformene. Lad dem bage i ovnen i ca. ½ time ved 175 grader – muligvis lidt længere tid.
Note: De var desværre ikke så kraftige i smagen, så vi hældte lidt blommesirup over, da vi spiste en hver i går. Tror jeg skal eksperimentere lidt mere med små tærter, for søde ser de jo ud.
Sikke nogen spændene kager du har lavet !!
Og HELT ærligt… en is maskine på ferie… wiieeeeeeeeeee Phyyy det ville aldrig gå godt her… Is er nok den enen ting jeg bare bedre kan lide end kager hihihihi
Rigtig god søndag
Hyggehygge
Marianne
Blåbær uhm' her koster de en hel bondegård, men det hele ser lækkert ud.
Forresten behøver man en ismaskine for at lave is, skal det ikke bare i fryseren?
Det lyder spændende – alle tre opskrifter! Jeg kan se at mine fordomme om amerikansk mad slet ikke holder stik, heldigvis 🙂
God søndag aften til dig!
Den is ser fantastisk cremet og lækker ud. Jeg er vild med bananis!!
Du skal ikke fortvivle helt, vi smager gerne en amerikansk kage, når vi ses ;D
Jule Mig – mange tak! Hehe, nej i mange år har jeg heller ikke turdet eje en, så det er godt, vi kun har den til låns! 😀
Lene – her koster de 'kun' en halv bondegård, så jeg køber dem oftere på frost, da det er væsentlig billigere.
Nej, men konsistensen bliver langt bedre med en ismaskine, og du skal ikke røre i den med jævne mellemrum, mens den fryser.
Madame – det var godt 🙂
Jeg savner stadig flere deciderede grøntsagsretter, men omvendt kan jeg jo ikke lade være med at opsøge de mere fedt- og sukkerholdige som er de retter, vi oftest forbinder med USA.
Hanne – jeg vidste, jeg kunne regne med jer! 😀
Jeg har også kraftigt overvejet det… og så siger jeg ikke mere 😉
Uhm, hvor ser det godt ud, jeg er vild med sweet potato pie – ok, pies i det hele taget!
Jeg stemmer helt klart for at du skal lave en måned med amerikansk bagværk, bortset fra at jeg så ved at min liste vil vokse betydeligt 😀
Jeg tænkte om lidt mørk rom måske ville gøre sig godt i den bananis….
Hvis den ismaskine trænger til et feriested en anden gang, så siger du bare til 😀
Mange hilsner
Birthe
NYBH – jeg burde i så fald kombinere den med salatmåned, så jeg ikke ville blive alt for rund af alle de kager 😛
God idé med rommen i isen!
Jeg skal sige det videre til svogeren 😛
Vi burde slå os sammen i en weekend og lave en amerikansk work-shop, det kunne være rigtig sjovt 🙂
Mange hilsner
Birthe
NYBH – det synes jeg er en fantastisk idé! Det kunne være rigtig sjovt 🙂
måske vi skulle arbejde seriøst hen mod sådan et projekt, det kunne være sjovt at forene vores kræfter og ideer 🙂
NYBH – du får lige en e-mail 😉