norske pandekager, pandekager, bacon, madpandekager, hvedemel, æg, svampe, champignons, creme fraiche, mayonnaiseFebruar er næsten ovre, og dermed slutter strømmen af pandekager snart. Et nyt benspænd venter, men inden det bliver afsløret, skal I lige se disse norske pandekager, som jeg lavede for nylig.

Jeg kendte en sjov og skør nordmand for en del år siden, som ofte serverede disse norske pandekager, når jeg besøgte hende. Ifølge hende skulle pandekagerne helst laves på gåseæg (som ikke er så lette at skaffe her i DK), så hun lavede dem tit med hønseæg i stedet. Det pudsige ved de norske pandekager var dog baconen – og det faktum, at hun altid serverede pandekagerne med is og syltetøj! Kan det fungere? Ja, is og bacon går glimrende sammen. Skulle du være i tvivl, så prøv eventuelt min opskrift på baconis!

Jeg har set andre udgaver af norske pandekager, men for mig vil tykke pandekager med bacon altid være den rigtige version. Det er vigtigt, at det er (halvstore) bacontern, du bruger, men jeg kan dog ikke huske, om hun brugte røget bacon eller ikke-røget bacon. Jeg tillod mig dog at lave disse pandekager om til en frokostret, så is og syltetøj blev gemt væk og erstattet af en lun svampestuvning.

Norske pandekager med bacon
2 personer

Dej:
2 dl hvedemel
2 æg
1½-2 dl dl vand
ca. 150 g hel røget bacon (nej, ikke bruge baconskiver!)

smør til stegning

Fyld:
300-400 g champignons
smør til stegning
salt og peber
ca. 3 spsk creme fraiche – gerne 18%
evt. lidt god mayonnaise (Hellmann’s eller hjemmelavet)
evt. lidt citronsaft

Skær den røgede bacon i små tern og svits dem på en pande. De skal steges, så de stadig er bløde og saftige. Tag panden af komfuret. Pisk hvedemel, æg og vand sammen til en tyktflydende dej og vend baconternene i den. Steg to pandekager i baconfedtet på panden – du skal bruge hele dejen, og der skal kun blive to pandekager ud af dejen, så pandekagerne bliver lidt tykke.

Rens svampene og skær dem i skiver. Steg dem bløde i smør og vend dem i creme fraiche. Smag til med salt og peber – samt evt. mayonnaise og citronsaft (afhængig af om du vil have en federe og/eller syrligere smag).

Servér med det samme – evt. med en salat til.

Note: Norske pandekager er en god og mættende ret, hvor fyldet evt. kan suppleres med mere stegt bacon og/eller flere grøntsager, hvis du ikke vil have en salat ved siden af.