Gateau St. Honoré – fransk kage

Gateau St. Honoré – fransk kage

Gateau St. Honoré er en fransk kage, som typisk er lavet på wienerbrødsdej og fyldt med kagecreme, flødeskum og karamelovertrukne profiteroles. Det lyder måske en kende besværligt at lave, men det er faktisk ikke så galt. Og slet ikke i denne version, der er lavet på (færdiglavet) butterdej og vandbakkelsesdej. Vær dog opmærksom på, at denne kage bør du lave lige inden, at den skal serveres, så den ikke bliver for blød.

Jeg så oprindeligt denne Gateau St. Honoré hos Prinsessen på tærten, og det var også den opskrift, jeg tog udgangspunkt i. Jeg justerede nogle af målene, så det var lettere at måle op. Derudover brugte jeg en rulle frisk butterdej, da det var lettere at arbejde med frem for de plader, man kan købe på frost.

Gateau St. Honoré

ca. 8 personer

Bund:
1 rulle frisk butterdej

Kagecreme:
1 tsk vaniljepulver
2 dl sødmælk
2 æggeblommer
½ dl rørsukker
1 spsk majsstivelse
10 g blødt smør

Profiteroles:
2 dl hvedemel
1 dl sødmælk
1 dl vand
½ spsk rørsukker
et lille knips salt
80 g smør
4 æg

Karamel:
1 dl rørsukker
1/4 dl vand

Derudover:
1½ dl fløde

Start med at lave kagecremen. Hæld mælk og vanilje i en kasserolle og varm det op, til det når kogepunktet. Tag kasserollen af varmen. Pisk æggeblommer, sukker og maizena og tilsæt derefter den varme mælk under piskning. Hæld blandingen tilbage i kasserollen og varm det forsigtigt op, indtil det tykner. Rør godt i kagecremen, så den ikke brænder på. Tag kasserollen af igen og hæld kagecremen i en skål. Rør smørret i og lad cremen afkøle.

Men cremen køler af, bager du profiteroles. Hæld mæld, vand, salt, sukker og smør i en kasserolle og varm det op, indtil det når kogepunktet. Tag kasserollen af varmen og hæld en lille sjat i en skål. Pisk melet i, indtil du får en ensartet væske, og rør derefter ud i mælkeblandingen. Sæt kasserollen tilbage på varmen og varm op ved lav varme under oprøring, indtil dejen samler sig. Tag kasserollen af igen og pisk eller rør æggene i et ad gangen. Når dejen er lind og ensartet, hælder du den på en sprøjtepose med en stor tyl.

Nu ruller du butterdejen ud. Tag en springform eller en tallerken med en diameter på ca. 28 cm, som du bruger som skabelon til at skære butterdejen efter, så du får en butterdejsbund med samme mål. Læg den på en bageplade beklædt med bagepapir. Tag sprøjteposen og tegn en kant hele vejen rundt på butterdejen med dejen fra sprøjteposen. Sprøjt derefter små kager med en diameter som en femkrone på resten af bagepladen.

Sæt bagepladen i en forvarmet ovn på 180 grader og bag den i 10 minutter. Sæt derefter en træske i klemme mellem ovnlågen og ovnen, så den står på klem. Bag kagen i ca. 10 minutter mere. Læg eventuelt nogle tørrede kikærter eller lignende på midten af kagen, da butterdejen godt kan finde på at hæve op.

Lad bunden køle af.

Pisk flødeskum.

Hæld ingredienserne til karamellen i en kasserolle og lad det koge op (ikke ved for høj varme) og lad det simre, indtil det bliver gyldent. Fordel karamellen med en langskaftet, smal ske over toppene på dine profiteroles.

Fordel kagecremen ud over den bagte bund og smør flødeskummet ovenpå. Fordel dine profiteroles ud over kagen.

Note: Jeg kan godt ærgre mig over, at jeg ikke før har bagt sådan en Gateau St. Honoré, for den smagte temmelig godt! Og så er profiteroles jo sjove at lege med – har tidligere serveret dem i klassisk fransk stil med chokoladesauce til.



2 thoughts on “Gateau St. Honoré – fransk kage”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *