Fem retters menu del 1: Melondrinks, avokadocreme i urtepotte samt champagnesorbet

Fem retters menu del 1: Melondrinks, avokadocreme i urtepotte samt champagnesorbet

I søndags havde vi onkel rejsende Mac og hendes kæreste på besøg, og da de er lige så store foodies som os, benyttede jeg lejligheden til at lave en fem retters menu og dermed runde månedens benspænd af med manér. Her følger første del, der indeholder velkomstdrink samt de to første retter. Resten af menuen følger i morgen. Champagnesorbeten er en variant af en mellemret, jeg så engang i et Irma-magasin, mens maltjorden lærte jeg at lave under Copenhagen Cooking sidste år – resten er freestyle.

Melondrinks

4 personer

1 galiamelon
½ netmelon
hyldeblomstsaft
isterninger

Skær galiamelonen over og skrab kernerne ud. Fjern melonskallen og put melonkødet i en blender, hvor det blendes grundigt. Hæld melonmassen gennem en si, så saften skilles fra frugtkødet. Tag et melonjern og lav kugler af netmelonen. Fordel melonkuglerne i fire høje glas og tilsæt hyldeblomstsaft – smag til, indtil du får den styrke, du bedst kan lide. Fyld op med isterninger og servér med det samme.

Note: En frisk sommerdrink uden alkohol. Det kan du dog sagtens tilsætte, hvis du har lyst – jeg vil foreslå hvid rom eller vodka.

avokadocreme, creme, avokado, vegetar, radiser, rygeost, creme fraiche, oregano

Avokadocreme i urtepotte

4 personer

3 avokadoer
4 radiser i mellemstørrelse
40 g rygeost
evt. lidt creme fraiche
salt og peber
lidt citronsaft
oregano i blomst

Hæld al avokadokødet i en skål og mos det grundigt med en gaffel. Tilsæt rygeosten og evt. lidt creme fraiche. Smag til med salt, peber og citronsaft. Skær radiserne i små tern og vend dem i avokadocremen. Fordel cremen i fire små urtepotter – jeg brugte små potter på 6 cm i højden.

Maltjord:
50 g hvedemel
20 g brændt maltmel
12 g mandelmel
15 g rørsukker
20 g øl

Rør ingredienserne sammen og spred dem på en bageplade med bagepapir på. Bag det ved 110 grader i 25-40 minutter.

Når maltjorden er kølet af, drysses den over avokadocremen. Jeg brugte halvdelen af ovenstående portion til dette. Find fire blomstrende oreganokviste (eller en anden spiselig blomst, som vil pynte i en urtepotte) og stik dem i hver sin urtepotte. Servér med det samme.

Note: Når nu jeg tidligere har brugt blomstrende urtepotter til dessert (i øvrigt til samme vennepar), så var det fristende også at lege med konceptet til forret. Cremen var mild, syrlig og sødmefuld på samme tid og gik godt sammen med maltjorden, som gav dybde og struktur.

Champagnesorbet

4-6 personer

4 glas champagne brut eller lignende mousserende vin
2 dl rørsukker
4 dl vand
revet skal fra en økologisk citron
mynte

Kog vand og sukker, indtil sukkeret er opløst. Rør citronskallen i og lad sukkerlagen køle helt af. Hæld lagen gennem en si, så citronskallen fjernes, og hæld champagnen i sukkerlagen. Har du som jeg ikke en ismaskine, hælder du væsken i en plastikbøtte og sætter den i fryseren. Sørg for at røre i massen et par gange i timen, indtil den er helt frossen. Tag plastikbøtten op lige inden servering og fordel sorbeten i fire glas eller skåle. Pynt med en myntekvist.

Note: En ret sød og frisk mellemret. Portionen er dog rimelig stor, så ovenstående kan godt strækkes til mere end fire personer – det er trods alt bare en lille mellemret.

champagnesorbet, sorbet, champagne, is, dessert, mousserende vin, rørsukker, citroner, mynte


22 thoughts on “Fem retters menu del 1: Melondrinks, avokadocreme i urtepotte samt champagnesorbet”

 • MAN KAN DA IKKE SPISE JORD!

  Jeg er vild med konceptet! Man kunne næsten lave et helt jord-tema for en menu. Noget af det kunne være det her, noget andet måske lavet af chokolade. Jeg tror i hvert fald, jeg skal lege med det.

  – Ungersvenden

  • Jowjow – bare se regnormene 😀
   Glæder mig til at se, hvad du finder på – tjek også linket til urtepottedesserten – den er virkelig sjov at sætte foran intetanende gæster 😉

 • Sikke en masse spændende mad du får lavet.
  Var lige ved at tro jeg var gået “forkert i byen”, sikke fin din blog er blevet!

  • Hehe – mange tak! Jeg er glad for, at jeg endelig fik det gjort – har længe ønsket at gøre det, men manglede tiden til det 🙂

  • Takker – det var også en sjov detalje at servere dem for lige præcis det vennepar, som tidligere er blevet udsat for urtepottedesserten. Og melondrinken var så flot ved serveringen – billedet viser det desværre ikke helt, da det er taget med mobilkameraet.

 • Arj men altså Piske! Hvor ser det bare uforskammet lækkert ud, og den ide med at forklæde mad i urtepotter synes jeg er så fin, det skal jeg helt sikkert også give mig i kast med!

  Hvor køber du brændt maltmel henne? Jeg har været overalt, ikke i helsekost, men ellers overalt, og ikke kunne opdrive det :S

  – Maj 🙂

  • Tusind tak. ja, er det ikke en skæg idé? Og den kan jo varieres en del, når først man har fået fat i potterne 🙂

   Jeg købte det brændte maltmel hos Sofisticake i Roskilde, men jeg har også set det hos Fru Hurup i Lyngby, og jeg tror, at flere af online-kagebutikkerne også har det 🙂

  • Tak skal du have. Jeg elsker at finde på nye ting, og heldigvis plejer gemalen at være med på spøgen 🙂

 • Hæ hæ, du har gjort det igen! Love it 🙂

  Har også selv lige lavet en avocadocreme med rygeost, det er altså ikke tosset sammen. Glæder mig til at se resten af menuen.

  • Nej, sådan en rygeost kan bruges til mange skønne ting 🙂
   Resten af retterne kommer senere i dag 😉

 • Nøj, hvor ser det spændende ud – jeg er vild med dine blomstrende urtepotter! Tænk at noget spiseligt kan ligne jord så meget 🙂 Det kunne ende med, at jeg får lyst til at blive madblogger … 😉 Vi var på picnic i går og fik så mange skønne ting, at jeg stadig er helt høj.

  • Det ville jeg elske – så skal jeg nok tilmelde mig som fast læser lige med det samme 😀

  • Urtepotteserveringen går endnu længere tilbage – ideen med at servere retter i urtepotter har floreret på de amerikanske blogs i flere år, og jeg har både set forretter og desserter serveret på den måde, så der er noma ikke alene 🙂

 • Hvor har du fundet urtepotterne? Eller er det “bare” ganske alm potter der aldrig har været brugt før. Syntes ikke jeg kan finde noget om det nogen steder 🙂
  Men det virker lidt sjovt at servere på denne måde, så det skal helt klart prøves, for nu har jeg set det flere steder 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *