Brandade

Brandade

Brandade er endnu en klassisk fiskeret fra det franske køkken. I den originale udgave bruger man klipfisk og olivenolie, men i dag er der som regel også kogte kartofler i. Man spiser den ofte som en slags pålæg sammen med brød.

Det er ikke altid let at skaffe klipfisk her i Danmark, så jeg har set udgaver af retten, hvor man salter et stykke torsk godt og grundigt, inden man lægger den i et fad og dækker den med husholdningsfilm. Så sættes den i køleskabet i et døgns tid, inden man skyller fisken og bruger den i retten.

Jeg købte dog en pakke klipfisk for nogle måneder siden (da jeg havde croquetas i tankerne), og den kunne jeg meget passende bruge i denne ret. Jeg tilføjede lidt lækker fransk ost for at give en lidt mere cremet smag, og så krydrede jeg den med hvidløg og peber. Pas på med at bruge salt, da fisken allerede er saltet.

Brandade

ca. 6 personer

800 g klipfisk
800 g skrællede kartofler
½ dl olivenolie
3 fed hvidløg, pressede
50 g gryuere, fintreven
peber

Udvand fisken i koldt vand i et døgns tid, inden du skal bruge den. Husk at skifte vandet 3-4 gange undervejs. Kog kartoflerne møre. Mens de koger, putter du klipfisken i en gryde med vand og koger den i ca. 10 minutter, til den er mør.

Hæld vandet fra kartoflerne og mos dem i en stor skål med en gaffel eller et stort piskeris. Tag fisken op af gryden og pil skind og ben fra den. Bræk fiskekødet i flager og vend dem i kartoffelmosen. Rør olivenolien og hvidløgene i lidt efter lidt og slut af med at vende osten i mosen. Smag til med peber.

Servér din brandade med friskbagt baguette eller en grøn salat.

Note: Brandade er en dejlig men også ret mættende ret. Vi serverede den som frokostret den første dag og brugte den som forret, da vi havde gæster dagen efter.4 thoughts on “Brandade”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *