Æbler, æbler, æbler!
I går var vi på æblerov hos svigerforældrene og slæbte tre kasser med hjem, så nu skulle der gerne være til ugen ud… og nok også lidt længere 🙂
Flere af æblesorterne kan holde sig i et godt stykke tid, bare de står tørt og køligt, men vi har også en kasse, der skal bruges nu, så om lidt vil jeg gå ud i køkkenet og sætte to gryder over – en til æblesmør og en til æblesirup. Og husk – hvis du får kogt æblesiruppen lidt for længe, så bliver det til æblegelé, men det er nu også godt som tilbehør til stegt kød. Måske der også skal laves lidt sundt slik a la æblechips?
Men æbler kan jo bruges til meget – både desserter, kompot, marmelader, salater og hovedretter. Her kommer et udpluk af de ting, jeg har lavet med æbler gennem de seneste år:
Hovedretter og salater:
Risotto med æbler
Kalveculotte med æblesauce
Kalvehjerte med svesker, æbler og fløde
Langtidsstegt lammehals med æbler
Osso buco med æbler
Kylling med citron, æble og fennikel
Speltsalat med fennikel og æbler
Pastinak- og quinoasalat med æbler
Rosenkålssalat med æbler
Salat med hindbær, æbler og hasselnødder
Syltning og varme drikke:
Æblemarmelade med kanel
Pære-æble chutney
Syltede paradisæbler/pigeonæbler
Æble-peberrodskompot
Æblesmør med kardemomme
Æblegelé
Æblesirup
Æbletoddy med kanel, chili og whisky
Varm æble-romdrik
Boller, kager og søde sager:
Boller med revne æbler
Kanel-æbleboller
Æble-timiantrøffel
Æblemuffins
Græskar-æblekage
Æblekager med hasselnøddeis
Æblepandekager
Let æblekage
Karamelæbler
Kanelstang med æbler
Æble-marcipantærte
Halloweenmuffins med æbler, kanel og dadler
Figen-æbletærte
Æbleskiver med kanelsyltede æbler
Æblekage med chokoladetrøffel
Det der æblesmør der, det lyder nu altså super lækkert!
Også lige lidt ros til din blog, jeg har været follower i et godt stykke tid nu og syntes alle dine indlæg er super lækre 🙂
Hvis du har lyst og tid, må du hellere end gerne tage et kig forbi min blog – dog kommer der ikke så mange af de der opskrifter op før på torsdag hvor jeg har valgt at starte ud med 3-4 opskrifter 🙂 hehe.
Håber din aften er god!
Knus og kolbøtter,
Boghandler eleven 🙂
Tak skal du have 🙂
Jeg glæder mig til at kigge, når du starter bloggen op senere på ugen.
Skal hjem til forældrene i dag og glæder mig også til at gå på æblerov!
Det er bare om at udnytte chancen! Mmm, friskplukkede æbler…
Dejlig inspiration du kommer med her, Piskeris!
Vi har to æbletræer, og indtil videre har vi lavet æblekage i ovnen med nødder og kanel – og kogt æblemarmelade med kanel.
Det er altså skønt sådan at nyde helt friske æbler. Lyder hyggeligt 🙂
Uf, jeg kan ikke få æbler nok! Har fryseren stuvende fuldt af æblegrød og en masse æblegele og sirup på lager! Det er en skøn årstid 😀
De æbler du har slæbt med hjem, de ser dælme gode ud, er du vimmer! Og æblechips er også favorit hjemme hos os – til kaninen, ha ha ha…
– Maj 😀
Er der ikke noget med, at man ikke må spise kaninens mad? 😉
Jep, de er rigtig lækre! Regner med at koge lidt videre på dem i morgen 🙂
Den det med sirup til gele har jeg prøvet en dag jeg var lidt distræt 😉 Jeg satte æblesirup til afkøling før jeg tog på arbejde og da jeg kom hjem var det sørme gele 😛 tak for æbleinspiration! Jeg må ud på gården snarest 🙂
Jep, har selv prøvet at tænke “arh, det er stadig for tyndtflydende”… og da det så kølede af, stivnede det pludselig 😀
Hej jeg er meget intreseret i af finde ud af hvad de æbler hedder, du plukkene 3 kasser fra hos dine svigerforældre. Ønsker at købe sådan et æbeltræ, men kan ikke finde det prasise navn! Vil du ikke være sød at hjælpe mig i min søgen?
Mange hilsner fra Mona pedersen
Så vidt jeg husker er det øverste billede Cox Pomona og det nederste billede Fillipa. Det er i hvert fald de æbler, vi oftest nyder at få fra svigerforældrene, så jeg mener, det var dem, vi fik på det tidspunkt. Cox Pomona skulle dog efter sigende være svær at skaffe, da det kun sælges få steder i Danmark. Jeg kan ikke huske, hvad den sidste kasse var med.