Ølmarineret brie og appelsin panna cotta med ølgelé

appelsin panna cotta, dessert, panna cotta, ølgelé, appelsin, fløde, rørsukker, øl, husblas
Desserten: panna cotta med ølgelé

Her følger så anden del af den fire-retters menu, som vi serverede for vores madvenner i sidste uge. Som jeg før har nævnt, så er det ikke alle i det selskab, som er glade for ost, men jeg forsøger alligevel at lave lidt anderledes osteserveringer, så osteskeptikerne har mulighed for at smage i små mængder. Jeg har ikke opgivet drømmen om, at de en dag vil elske ost lige så højt som onkel rejsende Mac og jeg.

Både osteserveringen samt desserten fandt jeg inspiration til i en skøn ølkogebog, ‘Drik øl til’, som Gourmetbryggeriet udgav for et par år siden. Her er ikke blot et væld af retter med øl i – der er også anbefalinger til øltyper, som matcher de forskellige retter. I bogen er der blandt andet foreslået at marinere en brie i øl, og det kunne jeg ikke stå for. Jeg droppede dog det tilbehør, som blev foreslået til brien og satte selv lidt forskellige sager frem, som de spisende så kunne kombinere, som de lystede. Bogen foreslår en barley wine – og ja, det er en øl, selvom navnet da er lidt misvisende – men jeg brugte den samme stout, som også kom i desserten og blev serveret til de to retter.

Ølmarineret brie ølmarineret brie, brie, ost, ølmarinade, øl

1 brie
2-2½ dl stout

Stik brien på begge sider med en gaffel og læg den i en skål. Hæld øl over og stil skålen i køleskabet. Vend osten – gerne  hver 4. fjerde time – i 12-24 timer.

Note: Det var en meget mild udgave – øllet trådte ikke så tydeligt igennem – men jeg kan forestille mig, at bruger du en kraftigere øl, vil det være mere tydeligt. Et sjovt eksperiment, som osteskeptikerne også var med på.

Til dessert var der appelsin panna cotta med ølgelé! Ja, den kombination lyder ærlig talt en kende sær, men det fungerede overraskende godt. Jeg brugte en smule mindre fløde og en anden stout end den foreslåede. Desuden havde jeg ikke nok husblas, så selve geleen måtte jeg lave på agar agar. Det er en ok nødløsning, men jeg har nu skrevet opskriften med husblas herunder, for det er den udgave, jeg vil anbefale. opskriften anbefaler at bruge friske tynde appelsinskræller som pynt, men her var jeg et legebarn og erstattede dette med tørrede pomerans-skaller, som jeg havde opblødt i en sjat øl.

Appelsin panna cotta med ølgelé
4 personer appelsin panna cotta, dessert, panna cotta, ølgelé, appelsin, fløde, rørsukker, øl, husblas

saften fra 2 øko-appelsiner
4½ dl fløde
50 g rørsukker
5 stk husblas
1½ dl stout

Læg tre stk husblas i blød i koldt vand i én skål og de to sidste husblas i en anden skål. Kog appelsinsaft, fløde og sukker op. Tag det af varmen, lige når det begynder at koge, og lad det afkøle, indtil det er lidt mere end håndvarmt. Tilsæt de tre stk husblas og rør rundt. Hæld blandingen i portionsglas og stil dem køligt.

Når panna cottaen er stivnet i portionsglassene, lunes øllet langsomt op i en gryde sammen med de to sidste husblas. Når de er opløst, tages gryden af varmen, og blandingen fordeles forsigtigt i de fire portionsglas. Stil dem atter på køl.

Lige inden servering kan de pyntes med friske appelsin-strimler – eller ølmarinerede pomerans-skaller.

Note: Kombinationen fungerede som sagt overraskende godt, selvom jeg var lidt skeptisk over for ølgeleen. Det var en sjov og anderledes måde at bruge øl på i maden, og den slags kan jeg jo ikke stå for.

Til disse to retter nød vi en solid stout, der går under navnet Mors Stout og kommer fra Refsvindinge. Det er en meget mørk og tæt øl, men smagsmæssigt er den nu i den milde ende af de stouts, jeg har smagt gennem tiden. Osteretten kunne godt have tålt en kraftigere øl, mens Mors Stout passede udmærket til desserten. Det kunne dog også være spændende at lave desserten med en sødere øl, for Mors Stout var et forholdsvist trygt valg, og den betegnes da også af flere som en begynder stout. Personligt er jeg til de tungere øl, men denne passede fint til lejligheden.9 thoughts on “Ølmarineret brie og appelsin panna cotta med ølgelé”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *